W skrócie:
Mazurek orzechowy siostry Anastazji – przepis na Wielkanoc
Liczba porcji: na 12 kawałków.
Czas przygotowania: 1 godzina (15 minut + 45 minut pieczenia).
Stopień trudności: średni.
Składniki:
300 g mielonych orzechów włoskich,
5 jajek,
3 łyżki mąki pszennej,
150 g cukru pudru,
200 g masła,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
150 g cukru kryształu,
200 g orzechów grubo krojonych,
50 g krojonych migdałów,
1 1/2 kwadratowego wafla tortowego.
Jak zrobić mazurek orzechowy siostry Anastazji?
Sposób przygotowania:
Na początek dno formy wyłóż papierem do pieczenia i dokładnie ułóż wafel tortowy.
Następnie masło utrzyj z cukrem pudrem, stopniowo dodawaj żółtka, przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mielone orzechy.
Ciasto na mazurek orzechowy siostry Anastazji wyłóż równomiernie na wafel i rozprowadź ubitą na sztywno pianę z białek i cukru kryształu.
Pianę z białek posyp grubo krojonymi orzechami i migdałami.
Mazurek orzechowy siostry Anastazji piecz w dobrze nagrzanym piekarniku przez 45 minut w temperaturze 180° Celsjusza.
Po upieczeniu odstaw mazurek do wystudzenia. Możesz udekorować go polewą czekoladową.
Taki mazurek orzechowy siostry Anastazji to znakomity przysmak do popołudniowej kawy. Ta metoda przyrządzenia ciasta sprawdzi się również z innymi orzechami. Co więcej, zamiast orzechów włoskich możesz użyć samych migdałów, orzechów laskowych, orzechów pekan, a nawet bardzo modnych w ostatnim czasie pistacji. Wypróbuj swoją ulubioną wersję. Smacznego!
Przepis pochodzi z książki „Wielka księga siostry Anastazji. Przetwory, sałatki, surówki, ciasta i dania tradycyjne” siostry Anastazji Pustelnik opublikowanej przez Wydawnictwo WAM.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
