Wielkanocny mazurek orzechowy siostry Anastazji smakuje cud-miód. Zrobisz go na sprytnym patencie. Poradzisz sobie bez kruchego ciasta

Anna Daniluk
Na wielkanocny stół przygotuj niezawodny mazurek orzechowy siostry Anastazji.
Na wielkanocny stół przygotuj niezawodny mazurek orzechowy siostry Anastazji. BeritK/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne bez apetycznych ciast. Proponuję ci zrobić mazurek orzechowy siostry Anastazji. Znana zakonnica robi go bez zagniatania kruchego spodu. Blaszkę wykłada waflem tortowym, a następnie wykłada ciasto ucierane z ubitą pianą z białek. Taki mazurek orzechowy siostry Anastazji ukręcisz w 15 minut. Poznaj przepis na niezawodny mazurek z orzechami do kawy.

W skrócie:

Mazurek orzechowy siostry Anastazji – przepis na Wielkanoc

Liczba porcji: na 12 kawałków.

Czas przygotowania: 1 godzina (15 minut + 45 minut pieczenia).

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 300 g mielonych orzechów włoskich,

  • 5 jajek,

  • 3 łyżki mąki pszennej,

  • 150 g cukru pudru,

  • 200 g masła,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 150 g cukru kryształu,

  • 200 g orzechów grubo krojonych,

  • 50 g krojonych migdałów,

  • 1 1/2 kwadratowego wafla tortowego.

Jak zrobić mazurek orzechowy siostry Anastazji?

Sposób przygotowania:

  1. Na początek dno formy wyłóż papierem do pieczenia i dokładnie ułóż wafel tortowy.

  2. Następnie masło utrzyj z cukrem pudrem, stopniowo dodawaj żółtka, przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mielone orzechy.

  3. Ciasto na mazurek orzechowy siostry Anastazji wyłóż równomiernie na wafel i rozprowadź ubitą na sztywno pianę z białek i cukru kryształu.

  4. Pianę z białek posyp grubo krojonymi orzechami i migdałami.

  5. Mazurek orzechowy siostry Anastazji piecz w dobrze nagrzanym piekarniku przez 45 minut w temperaturze 180° Celsjusza.

  6. Po upieczeniu odstaw mazurek do wystudzenia. Możesz udekorować go polewą czekoladową.

Taki mazurek orzechowy siostry Anastazji to znakomity przysmak do popołudniowej kawy. Ta metoda przyrządzenia ciasta sprawdzi się również z innymi orzechami. Co więcej, zamiast orzechów włoskich możesz użyć samych migdałów, orzechów laskowych, orzechów pekan, a nawet bardzo modnych w ostatnim czasie pistacji. Wypróbuj swoją ulubioną wersję. Smacznego!

Przepis pochodzi z książki „Wielka księga siostry Anastazji. Przetwory, sałatki, surówki, ciasta i dania tradycyjne” siostry Anastazji Pustelnik opublikowanej przez Wydawnictwo WAM.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl