Obierać czy nie obierać? Oto jest pytanie! Czy rabarbar trzeba pozbawić skórki?

Gabriela Fedyk
Rabarbar można przygotować na wiele sposobów – pieczony, gotowany, duszony. Ale czy zawsze trzeba go obierać?
Rabarbar można przygotować na wiele sposobów – pieczony, gotowany, duszony. Ale czy zawsze trzeba go obierać? Maximilian Zahn/Unsplash
Ciasto z rabarbarem, kompot, dżem… Wiosna smakuje rabarbarem! Zanim jednak wrzucisz te smakowite łodygi do garnka lub formy do pieczenia, upewnij się, czy trzeba je obrać. Podpowiadamy, kiedy skórka dodaje smaku, a kiedy lepiej się jej pozbyć. Sprawdź, od czego to zależy i jak zrobić to raz-dwa.

Spis treści

Czy rabarbar należy obrać ze skórki? To zależy

Rabarbar to hit wiosny i lata – idealny do ciast, kompotów i przetworów. Ale jedno pytanie powraca co roku: czy rabarbar trzeba obierać? Odpowiedź nie jest jednoznaczna, bo wszystko zależy od pory zbioru i grubości łodyg.

Młody rabarbar – zebrany wiosną, w kwietniu lub maju – nie wymaga obierania. Jego skórka jest cienka, delikatna i prawie niewyczuwalna. Z kolei rabarbar letni jest już grubszy i bardziej włóknisty – wtedy warto go obrać, szczególnie jeśli zależy ci na gładkiej konsystencji.

Czy trzeba obierać rabarbar? Nie ma takiego obowiązku, jednak warto to zrobić, jeśli:

  • przeszkadzają ci włókna w gotowej potrawie,

  • rabarbar jest z późniejszych zbiorów,

  • chcesz złagodzić kwaśny, cierpki smak, który potęguje skórka,

  • pieczesz ciasto lub robisz dżem.

Rabarbar ze skórką i bez – czym się różni?

Rabarbar wygląda niepozornie, ale potrafi zaskoczyć – kwaśnym, wyrazistym smakiem, a czasami... włóknami. W niektórych przypadkach może to być niemiła niespodzianka, a innych zaś nie przeszkadza. Czym się różni rabarbar ze skórką od tego bez?

Rabarbar bez skórki:

  • jest delikatniejszy w smaku i konsystencji,

  • mniej kwaśny i mniej gorzki,

  • lepiej sprawdza się w wypiekach, musach, dżemach i konfiturach.

Rabarbar ze skórką:

  • zawiera więcej błonnika i antyoksydantów,

  • ma ostrzejszy, bardziej wyrazisty smak,

  • sprawdzi się np. w kompotach czy daniach, w których nie przeszkadzają włókna.

Rabarbar do ciasta, kompotu, dżemu. Kiedy obierać, a kiedy nie?

Rabarbar można przygotować na wiele sposobów – pieczony, gotowany, duszony. Ale czy zawsze trzeba go obierać? Wszystko zależy od tego, co chcesz z niego zrobić. Zobacz, kiedy warto pozbyć się skórki, a kiedy lepiej ją zostawić.

  1. Do ciasta – obierz, jeśli chcesz uniknąć wyczuwalnych włókien i gorzkiego posmaku. Rabarbar po obraniu lepiej się piecze i jest delikatniejszy. Jeżeli jednak zależy ci na większej zawartości błonnika, zostaw skórkę.

  2. Do kompotu – nie trzeba obierać. Skórka dodaje smaku i koloru. Możesz obrać, jeśli planujesz wykorzystać miękki rabarbar z kompotu np. do musu.

  3. Do dżemu lub konfitury – obieranie sprawia, że przetwory mają gładką konsystencję i łagodniejszy smak. Nie jest to jednak obowiązkowe i przetwory udadzą się nawet bez obierania.

Pamiętaj, że to, czy rabarbar obierzesz, czy nie, zależy wyłącznie od twoich preferencji – i tego, co chcesz z niego przygotować.

Jak szybko obrać rabarbar?

Zanim obierzesz rabarbar, pamiętaj, żeby go dokładnie umyć pod bieżącą wodą i odkroić końcówki. Do obrania rabarbaru możesz wykorzystać obieraczkę do warzyw, nóż lub swoje palce. Wybierając obieraczkę, delikatnie przeciągaj ją wzdłuż łodygi. Nóż przyłóż do końcówki i pociągnij za luźną skórkę. Młody rabarbar z łatwością obierzesz palcami, zrywając skórkę posuwistym ruchem.

Jeśli rabarbar ma cienką skórkę, możesz ją zmiękczyć przez parzenie:

  • zanurz łodygi we wrzątku na 10-20 sekund,

  • przełóż do zimnej wody,

  • skórka powinna sama zacząć się odklejać – wystarczy ją zdjąć palcami. Et Voilà!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl