Uważaj na rabarbar! Tej części nigdy nie jedz – nawet jeśli wygląda zdrowo. Jak przygotować go bez ryzyka?

Gabriela Fedyk
Rabarbar to prawdziwy wiosenny przysmak, jednak warto na niego uważać.
Rabarbar to prawdziwy wiosenny przysmak, jednak warto na niego uważać. MikeGoad/Pixabay
Rabarbar to jeden z najbardziej wyczekiwanych smaków wiosny – idealny do ciast, kompotów i przetworów. Ale czy wiesz, że może być trujący? Sprawdź, która część tej rośliny nadaje się do jedzenia, a której należy bezwzględnie unikać. Zanim wrzucisz rabarbar do garnka – przeczytaj ten tekst.

Spis treści

Czy rabarbar może być toksyczny? Uważaj na jedną część tej wiosennej rośliny

Rabarbar ma długie, włókniste łodygi w kolorach od intensywnej czerwieni po jasną zieleń. Ma słodko-kwaśny, nieco cierpki smak. Jego duże, ciemnozielone liście przypominają nieco szpinak i zazwyczaj nie są spożywane ze względu na obawy, że są trujące lub niejadalne. Czy rabarbar może być niebezpieczny? Okazuje się, że tak – choć tylko częściowo. Na co zwrócić uwagę przy zakupie i przygotowaniu rabarbaru?

– Liście są bardzo bogate w szczawiany, więc nie należy spożywać niejadalnych i trujących liści – dla delish.com mówi dr Rosemary Trout, naukowczyni zajmująca się żywnością i profesor na Uniwersytecie Drexel.

Szczawiany to związki, które mogą wiązać minerały i utrudniać ich wchłanianie przez organizm. W dużych ilościach mogą prowadzić do tworzenia się kamieni nerkowych, a nawet poważnego zatrucia.

– Spożycie dużej ilości może spowodować śmierć – ostrzega dr Amy Lee, kierowniczka ds. żywienia w Nucific, podkreślając jednak, że należałoby zjeść „ogromne ilości”.

Objawy zatrucia liśćmi rabarbaru mogą obejmować m.in.:

  • ból brzucha,

  • nudności,

  • wymioty,

  • osłabienie,

  • drgawki.

Czy można jeść łodygi rabarbaru?

Łodygi rabarbaru – czyli ta część, którą kupujemy i jemy – są całkowicie bezpieczne. Dr Amy Lee zwraca uwagę, że szczawiany, które sprawiają, że liście rabarbaru są toksyczne, można również znaleźć w łodygach. Jednak ich ilość jest tak niewielka, że nie stanowi zagrożenia przy normalnym spożyciu.

– Sama łodyga rabarbaru również zawiera pewne ilości szczawianów, ale znacznie mniej niż liście, więc można ją spożywać bez szkody – mówi dr Lee.

Na szczęście większość rabarbaru dostępnego w sklepach i na targach jest już sprzedawana bez liści – czyli tak, jak być powinno. Jeśli jednak natkniesz się na świeżo ścięty rabarbar z liśćmi, po prostu odetnij je i wyrzuć – nie kompostuj, nie dodawaj do zupy, nie traktuj jako „zdrowej zieleniny”.

Reszta – czyli różowo-zielone łodygi – to już czysta przyjemność. Łodygi rabarbaru możesz jeść na surowo, gotować, piec, dusić – pełna dowolność, ale pamiętaj o jednej zasadzie: liście tylko do kosza.

Źródła:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl