Spis treści
Czy rabarbar może być toksyczny? Uważaj na jedną część tej wiosennej rośliny
Rabarbar ma długie, włókniste łodygi w kolorach od intensywnej czerwieni po jasną zieleń. Ma słodko-kwaśny, nieco cierpki smak. Jego duże, ciemnozielone liście przypominają nieco szpinak i zazwyczaj nie są spożywane ze względu na obawy, że są trujące lub niejadalne. Czy rabarbar może być niebezpieczny? Okazuje się, że tak – choć tylko częściowo. Na co zwrócić uwagę przy zakupie i przygotowaniu rabarbaru?
– Liście są bardzo bogate w szczawiany, więc nie należy spożywać niejadalnych i trujących liści – dla delish.com mówi dr Rosemary Trout, naukowczyni zajmująca się żywnością i profesor na Uniwersytecie Drexel.
Szczawiany to związki, które mogą wiązać minerały i utrudniać ich wchłanianie przez organizm. W dużych ilościach mogą prowadzić do tworzenia się kamieni nerkowych, a nawet poważnego zatrucia.
– Spożycie dużej ilości może spowodować śmierć – ostrzega dr Amy Lee, kierowniczka ds. żywienia w Nucific, podkreślając jednak, że należałoby zjeść „ogromne ilości”.
Objawy zatrucia liśćmi rabarbaru mogą obejmować m.in.:
ból brzucha,
nudności,
wymioty,
osłabienie,
drgawki.
Czy można jeść łodygi rabarbaru?
Łodygi rabarbaru – czyli ta część, którą kupujemy i jemy – są całkowicie bezpieczne. Dr Amy Lee zwraca uwagę, że szczawiany, które sprawiają, że liście rabarbaru są toksyczne, można również znaleźć w łodygach. Jednak ich ilość jest tak niewielka, że nie stanowi zagrożenia przy normalnym spożyciu.
– Sama łodyga rabarbaru również zawiera pewne ilości szczawianów, ale znacznie mniej niż liście, więc można ją spożywać bez szkody – mówi dr Lee.
Na szczęście większość rabarbaru dostępnego w sklepach i na targach jest już sprzedawana bez liści – czyli tak, jak być powinno. Jeśli jednak natkniesz się na świeżo ścięty rabarbar z liśćmi, po prostu odetnij je i wyrzuć – nie kompostuj, nie dodawaj do zupy, nie traktuj jako „zdrowej zieleniny”.
Reszta – czyli różowo-zielone łodygi – to już czysta przyjemność. Łodygi rabarbaru możesz jeść na surowo, gotować, piec, dusić – pełna dowolność, ale pamiętaj o jednej zasadzie: liście tylko do kosza.
Źródła:
Yes, Rhubarb CAN Be Poisonous—Here’s What To Look Out For delish.com
Are Rhubarb Leaves Safe to Eat? Healthline
