Grillujesz? Uważaj na niebezpieczne skutki. Takie zagrożenia niesie jedzenie z grilla

Katarzyna Wąś-Zaniuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Sezon grillowy to czas beztroski, zapachu dymu i smakowitych kiełbasek. Niestety, takie wspólne biesiadowanie przy ruszcie może nieść za sobą nieprzyjemne dla zdrowia skutki. Wzdęcia czy zgaga to tylko część konsekwencji, jakie może przynieść nieostrożne grillowanie. Jakie zagrożenia czyhają na nas, gdy sięgamy po jedzenie z grilla?

Spis treści

Wzdęcia po zjedzeniu ciężkostrawnych potraw

Podczas grillowania często sięgamy po tłuste, ciężkostrawne mięsa, karkówkę, boczek, kiełbasy. Zawarte w nich tłuszcze spowalniają procesy trawienne, powodując zaleganie pokarmu w jelitach. To sprzyja fermentacji i nadmiernej produkcji gazów. Jeśli do tego dołożymy duże ilości mięsa (czyli białka), alkohol i brak błonnika, jelita zaczynają dosłownie protestować.

Grillowanie może doprowadzić czasem do przykrych dolegliwości.
Grillowanie może doprowadzić czasem do przykrych dolegliwości.
Freepik

Jeśli chcesz uniknąć wzdęć, uważaj na alkohol i napoje gazowane. Zwiększają objętość gazów w jelitach i utrudniają trawienie. Wybieraj też łatwiejsze do strawienia opcje, takie jak drób bez skóry, ryby lub warzywa grillowane z odrobiną oliwy.

Grillowa uczta? Uważaj na zgagę

Letnie biesiadowanie przy grillu często kończy się nie tylko pełnym brzuchem, ale też... piekącym problemem. Zgaga, czyli uczucie palenia za mostkiem i kwaśny posmak w ustach, to jedna z najczęstszych dolegliwości po ciężkim, tłustym posiłku.

Jeśli nie chcesz doświadczyć zgagi po grillu, unikaj przejadania się. Nie popijaj też posiłków alkoholem ani napojami gazowanymi. I jeszcze jedna ważna kwestia. Nie kładź się zaraz po jedzeniu. Odpoczynek na leżąco po obfitym grillu to prosta droga do wieczornej zgagi.

Czy grillowanie jest rakotwórcze?

Podczas grillowania łatwo zapomnieć, że sposób przygotowania jedzenia może mieć znaczenie nie tylko dla smaku, ale i zdrowia. Gdy tłuszcz z mięsa kapie na rozgrzane węgle, ulega spaleniu. Wydziela się wówczas dym zawierający między innymi wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), takie jak benzopiren. Te związki osiadają na powierzchni potraw, które następnie trafiają do przewodu pokarmowego.

Dodatkowo, podczas intensywnego przypiekania kiełabasy czy karkówki w wysokiej temperaturze tworzą się heterocykliczne aminy aromatyczne (HAA). To związki chemiczne, które podobnie jak WWA, mogą uszkadzać materiał genetyczny i działać kancerogennie.

Nadmierne i regularne spożywanie przypalonych produktów z grilla może zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów przewodu pokarmowego, w szczególności:

Grillowanie bezpośrednio nad płomieniem sprzyja przypalaniu i wytwarzaniu substancji rakotwórczych. Aby tego uniknąć, grilluj na tackach aluminiowych. Pamiętać też, że im chudsze mięso grillujesz, tym lepiej. Zamiast żeberek, boczku czy karkówki, lepiej wybrać mięso drobiowe.

Zatrucie pokarmowe po spożyciu zanieczyszczonej sałaty

Podczas grillowania, obok kiełbasy czy karkówki, na talerzach często pojawiają się świeże sałatki. To świetny kontrast dla ciężkostrawnych dań. Lekkie, orzeźwiające, kolorowe. Ale nie każdy wie, że to właśnie one bywają częstym źródłem zatruć pokarmowych.

Największe ryzyko wiąże się z warzywami liściastymi, a w szczególności z sałatą rzymską. To właśnie na jej powierzchni najczęściej wykrywany jest niebezpieczny szczep bakterii E. coli O157:H7. Wystarczy, że liście nie zostaną dokładnie umyte, a bakteria może trafić prosto do przewodu pokarmowego. Objawy? Silne bóle brzucha, biegunka, wymioty, gorączka. Wszystkie te nieprzyjemne dolegliwości mogą pojawić się na skutek spożycia zanieczyszczonej rukoli, roszponki, sałaty rzymskiej czy sałaty masłowej.

Problem nie dotyczy tylko sałaty z niepewnego źródła. Nawet warzywa z supermarketu mogą być skażone, jeśli wcześniej miały kontakt z zanieczyszczoną wodą lub glebą. Dlatego przed podaniem każdy liść powinien być dokładnie wypłukany pod bieżącą wodą i osuszony – najlepiej ręcznie, nie tylko przez szybkie opłukanie całości.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl