Spis treści
Arsen we wszystkich przebadanych próbkach ryżu
Amerykańska organizacja Healthy Babies Bright Futures (HBBF) poinformowała, że we wszystkich 145 przebadanych próbkach ryżu wykryto obecność arsenu, toksycznej substancji powiązanej z poważnymi zagrożeniami zdrowotnymi.
Raport, będący pierwszym od 10 lat szczegółowym badaniem poziomu arsenu w popularnych rodzajach ryżu dostępnych w USA, pokazuje, że poziomy arsenu nie spadły, mimo że Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) jest świadoma tego problemu od 25 lat.
Warto podkreślić, ze ponad jedna czwarta próbek przekroczyła dopuszczalny przez FDA poziom bezpieczeństwa dla płatków ryżowych dla niemowląt.
Dlaczego zanieczyszczony ryż stanowi zagrożenie?
Ryż jest jednym z głównych produktów spożywczych, które dostarczają arsen dzieciom poniżej 2. roku życia. Według raportu HBBF średnio aż 7,5 proc. całkowitej ilości arsenu spożywanego przez te dzieci pochodzi z ryżu.
– Nawet przy niskim stężeniu zarówno arsen, jak i kadm są powiązane z poważnymi zagrożeniami zdrowotnymi, takimi jak cukrzyca, opóźnienia rozwojowe, toksyczny wpływ na układ rozrodczy oraz choroby serca – powiedziała współautorka raportu, Jane Houlihan, dyrektorka ds. badań w organizacji Healthy Babies Bright Futures.
Według Amerykańskiej Akademii Pediatrii arsen jest również czynnikiem rakotwórczym, a narażenie na niego we wczesnym okresie życia, w tym w czasie ciąży, jest szczególnie niebezpieczne. U kobiet ciężarnych szkodliwa substancja może doprowadzić do samoistnego poronienia, urodzenia martwego dziecka i przedwczesnego porodu, a także późniejszych zaburzeń neurorozwojowych.
Jak bardzo zanieczyszczony jest ryż w zależności od rodzaju i miejsca uprawy?
W raporcie HBBF wskazano, że poziomy metali ciężkich, takich jak arsen, kadm, ołów i rtęć, w próbkach ryżu badanych w USA wahały się średnio w granicach od około 63 do 188 ppb. Zdarzały się również pojedyncze próbki z jeszcze wyższymi poziomami — na przykład przekraczającymi 240 ppb.
Brązowy ryż uprawiany w USA miał najwyższy poziom zanieczyszczenia, wynoszący 151 ppb metali ciężkich, w tym 129 ppb arsenu. Biały ryż z południowo-wschodnich stanów USA, często oznaczany po prostu jako „USA”, miał łącznie 118 ppb. Ryż arborio z Włoch, powszechnie używany do risotto, wykazał łącznie 142 ppb (w tym 101 ppb arsenu). Ryż sushi i Calrose uprawiany w Kalifornii miał najniższy poziom zanieczyszczenia – 65 ppb łącznie (55 ppb arsenu).

Zdrowie
Dodatkowo, ryże takie jak biały ryż kalifornijski, jaśminowy z Tajlandii oraz basmati z Indii charakteryzowały się istotnie niższym poziomem metali ciężkich w porównaniu do brązowego ryżu uprawianego w USA, białego ryżu z południowo-wschodnich Stanów Zjednoczonych oraz arborio z Włoch.
Pod lupę wzięto też tradycyjne zboża takie jak quinoa, jęczmień, proso
Laboratorium przebadało także kilka tradycyjnych zbóż, takich jak:
quinoa,
jęczmień,
proso,
gryka,
farro.
Przeprowadzone badanie wykazało, że średnio zawierały one 28 razy mniej arsenu niż ryż. Choć niektóre z nich miały nieco wyższy poziom kadmu, to ogólne obciążenie metalami ciężkimi było trzykrotnie niższe niż w przypadku ryżu.
Źródło: Rice Risk for Babies: New Report Finds Arsenic in 100% of Rice Samples Purchased Nationwide Healthy Babies Bright Futures (HBBF)