Spis treści
Z czego jest zrobiona kaszanka?
Kaszanka należy do grupy tzw. wędlin podrobowych. To kategoria wyrobów, które powstają z mieszanki mięsa, tłuszczu i solonych lub peklowanych podrobów. Naturalne jelito pełni funkcję osłonki w kaszance. W zależności od regionu i metody produkcji możemy spotkać różne warianty: kaszankę wędzoną, pieczoną lub parzoną.

Głównymi składnikami kaszanki są:
podroby wieprzowe – przede wszystkim wątroba, płuca i czasem skóra wieprzowa,
kasza jęczmienna lub kasza gryczana – pełniąca rolę wypełniacza i źródła węglowodanów,
tłuszcz wieprzowy,
krew wieprzowa, która nadaje kaszance charakterystyczny, ciemny kolor,
przyprawy – zwykle majeranek, pieprz, czosnek i sól, które wzbogacają smak.
Czy kaszanka jest zdrowa?
Odpowiedź na pytanie, czy kaszanka jest zdrowa, nie jest jednoznaczna. Ten produkt żywnościowy ma zarówno plusy, jak i minusy. W składzie kaszanki znajdziemy cenne mikroelementy, takie jak żelazo hemowe – łatwo przyswajalne przez organizm, cynk, miedź oraz witaminy z grupy B (w szczególności B12 i B6).
Dzięki obecności krwi i podrobów kaszanka może być wartościowym elementem diety osób cierpiących na anemię z niedoboru żelaza.
Pierwiastek, jakim jest żelazo, odgrywa kluczową rolę w prawidłowym działaniu systemu immunologicznego, wspierając organizm w zwalczaniu stanów zapalnych i infekcji.
Jak łatwo się domyślić, jednym z kluczowych składników kaszanki jest kasza – najczęściej gryczana lub jęczmienna. Zbożowy dodatek dostarcza również wartościowych składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit, usprawnia procesy trawienne i może przyczynić się do przyspieszenia tempa przemiany materii. Dzięki tym właściwościom spożywanie kaszanki może być korzystne dla osób zmagających się z zaparciami.
Choć kaszanka ma wiele wartości odżywczych, nie jest produktem pozbawionym wad. Jednym z jej minusów jest zawartość tłuszczów nasyconych oraz cholesterolu, które pochodzą głównie z użytej do produkcji słoniny i podrobów.
Regularne spożywanie dużych ilości tego typu tłuszczów może przyczyniać się do podwyższenia poziomu cholesterolu LDL (tzw. „złego cholesterolu”) we krwi, co z kolei zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca, nadciśnienie czy zawał serca.
Kto nie powinien jeść kaszanki?
Kaszanki pieczonej w piekarniku czy grillowanej białej kaszanki powinny unikać osoby z dyslipidemią, czyli zaburzeniami gospodarki lipidowej. Osoby z nadwagą i otyłością również nie powinny sięgać po kaszankę zbyt często. Kaszanek unikać powinny też osoby z nadciśnieniem tętniczym oraz dną moczanową.
Ile kalorii ma kaszanka i jakie ma wartości odżywcze?
Średnia wartość kaloryczna kaszanki wynosi:
ok. 220–260 kcal w 100 g (w zależności od producenta i składu),
białko: ok. 10-15 g,
tłuszcz: 15-20 g,
węglowodany: 5-10 g.
Warto zaznaczyć, że sposób przygotowania ma duże znaczenie dla kaloryczności potrawy. Kaszanka na patelni smażona na tłuszczu będzie znacznie bardziej kaloryczna niż np. kaszanka gotowana na parze.
Jak spożywać kaszankę w zdrowy sposób?
Choć kaszanka uchodzi za danie ciężkie i tłuste, przy odpowiednim przygotowaniu może stać się częścią zrównoważonej diety. Klucz tkwi w sposobie obróbki termicznej oraz doborze dodatków. W tradycyjnej wersji kaszanka często podawana jest z tłustymi sosami, ketchupem, musztardą czy smażoną cebulką. Choć smakują wyśmienicie, znacznie podnoszą kaloryczność całego posiłku. Zamiast nich wybierz:
świeże warzywa np. pomidory malinowe z cebulą i szczypiorkiem lub ogórki,
surówkę z kapusty kiszonej,
sałatę z lekkim winegretem.
Takie dodatki nie tylko zwiększają objętość posiłku bez dodawania kalorii, ale też dostarczają błonnika, witamin i przeciwutleniaczy wspierających trawienie.
Warto mieć na uwadze, że największy wpływ na kaloryczność kaszanki ma sposób jej przyrządzenia. Zamiast tradycyjnego smażenia na patelni, które znacznie zwiększa ilość tłuszczu w daniu, warto sięgnąć po pieczoną kaszankę w piekarniku lub przygotować ją na parze.
Gotowanie na parze to opcja polecana zwłaszcza osobom dbającym o linię i cierpiącym na problemy z układem krążenia. W takim wydaniu kaszanka na obiad będzie znacznie zdrowsza.