Katarzyna Wąś-Zaniuk, Strona Zdrowia: Jakie składniki odżywcze zawiera czekolada dubajska?
Mgr Oliwia Poniatowska, dietetyczka i psychodietetyczka: Czekolada dubajska składa się z czekolady mlecznej (o zawartości kakao na poziomie około 40-45 proc.), pasty pistacjowej oraz cienkich pasków ciasta kataifi. W zależności od wersji może zawierać również tłuszcze roślinne, pastę tahini, białą czekoladę czy ozdoby z jadalnego złota.
Składniki odżywcze mogą różnić się w zależności od producenta i rodzaju dodatków, jednak co do zasady, jest to produkt wysokokaloryczny, dostarczający głównie tłuszczów (w dużej części tych nasyconych) oraz węglowodanów prostych. W jej składzie znajdziemy również niewielkie ilości białka pochodzącego głównie z orzechów czy mleka będącego składnikiem czekolady.

Jak wygląda kaloryczność czekolady dubajskiej w porównaniu do innych rodzajów czekolady?
Czekolada dubajska potrafi być nieco bardziej kaloryczna niż standardowe czekolady mleczne czy gorzkie, głównie ze względu na dodatki takie jak pasty orzechowe czy ciasto kataifi.
Zawartość kalorii waha się między 500-700 kcal na 100 g. Dla porównania klasyczna mleczna czekolada ma zazwyczaj około 530 kcal na 100 g, a gorzka ok. 550 kcal na 100 g. Kaloryczność może się jednak różnić w zależności od producenta i składu konkretnego produktu.
Czy czekolada dubajska jest zdrowa?
Głównymi składnikami czekolady dubajskiej są:
czekolada mleczna, która sama w sobie zawiera sporo cukrów prostych i tłuszczów nasyconych, które w nadmiarze mogą przyczyniać się do pogorszenia zdrowia metabolicznego czy przyrostu masy ciała,
nadzienie pistacjowe – pistacje są zdrowe, jednak w wielu przypadkach producenci nie korzystają z pasty pistacjowej o 100% zawartości orzechów. Bardzo często są one połączone np. z białą czekoladą, która zawiera głównie cukier, mleko w proszku i tłuszcz kakaowy – a więc ponownie dużo kalorii i mało wartości odżywczych,
ciasto kataifi – to bardzo cienkie, chrupiące ciasto, zwykle przygotowywane z mąki pszennej i masła, często też nasączane syropem cukrowym, co zwiększa jego kaloryczność.
Mimo że produkt wygląda luksusowo i zawiera zdrowe składniki jak np. pistacje, całościowo trudno nazwać go „zdrowym produktem”. Ma dużo cukru, tłuszczu i w wielu przypadkach sporo dodatków do żywności.
Jakie są zalecane ilości czekolady dubajskiej, które można spożyć w ciągu dnia, aby nie zaszkodzić zdrowiu?
Zaleca się, aby spożywać nie więcej niż 20-30 g czekolady dziennie, co odpowiada kilku kostkom. Taka ilość pozwala cieszyć się jej smakiem bez nadmiernego dostarczania kalorii i cukru.
W przypadku osób aktywnych fizycznie lub o większym zapotrzebowaniu energetycznym, dawka ta może być nieco większa. Kluczowe jest jednak zachowanie umiaru i traktowanie jej jako przekąski, a nie jednego z podstawowych składników diety.
Dlaczego czekolada dubajska stała się tak popularna w ostatnim czasie?
Czekolada dubajska swoją popularność zdobyła głównie dzięki filmom na jej temat, zamieszczanych na TikToku. Myślę też, że dodatkowym elementem wzbudzającym zainteresowanie jest jej skład – ciasto kataifi nie jest zbyt popularnym składnikiem w naszej polskiej kuchni, dlatego może budzić zaciekawienie.
Dodatkowo smak pistacjowy od wielu miesięcy bije rekordy popularności w różnych gałęziach branży spożywczej. Odpowiednio dobrane konsystencje składników mogą też dostarczać ciekawych doznań sensorycznych w czasie konsumpcji – rozpływająca się w buzi czekolada, kremowa konsystencja pasty pistacjowej oraz chrupiące ciasto tworzą bardzo ciekawe połączenie.
Cena czekolady dubajskiej jest dość wysoka, co również może dodawać jej nieco luksusowego charakteru, co dodatkowo wpływa na zainteresowanie konsumentów.