Spis treści
Ciecierzyca stanowi doskonałe źródło białka
Ciecierzyca to coś więcej niż tylko składnik do hummusu czy zdrowych ciasteczek. To prawdziwa gwiazda wśród roślin strączkowych. Już pół szklanki gotowanej ciecierzycy dostarcza ponad 7 gramów białka. Dla porównania, w dużym jajku występuje 6 gramów protein.

To warzywo strączkowe zawiera również:
błonnik – wspiera trawienie i przeciwdziała zaparciom,
żelazo – ważne szczególnie dla osób na diecie roślinnej, bo wspomaga produkcję czerwonych krwinek,
kwas foliowy – niezbędny dla kobiet w ciąży i każdego, kto chce zadbać o zdrowie układu nerwowego,
magnez, potas i cynk – wspierają mięśnie, serce i odporność.
Spożywanie ciecierzycy może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu
Na poziom cholesterolu wpływa wiele czynników – wiek, palenie papierosów, niektóre choroby czy leki, a także brak aktywności fizycznej. Duże znaczenie ma również dieta. Produkty bogate w tłuszcze nasycone i tłuszcze trans mogą przyczyniać się do zwiększenia ilości cholesterolu w organizmie, który z kolei może odkładać się w tętnicach.
Sięgając po ciecierzycę nie musisz się o to martwić. Pół filiżanki tego warzywa strączkowego zawiera jedynie śladowe ilości tłuszczów nasyconych.
Co więcej, włączenie ciecierzycy lub mąki z niej do codziennych posiłków może wręcz pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu. Badanie opublikowane w 2007 roku w czasopiśmie Annals of Nutrition and Metabolism pokazało, że osoby, które regularnie jadły ciecierzycę, odnotowały wyraźny spadek cholesterolu.
Uczestnicy stosowali przez pięć tygodni dietę opartą na ciecierzycy, a następnie przez kolejne pięć tygodni – dietę z produktami z pszenicy. Codziennie spożywali około 140 gramów ciecierzycy z puszki, a także chleb i ciasteczka z mąki z ciecierzycy, co dawało łącznie 27 gramów błonnika dziennie. W porównaniu do diety pszennej, ta oparta na ciecierzycy obniżyła poziom cholesterolu całkowitego o niemal 3,9%, a „złego” cholesterolu LDL – o 4,6 proc.
Ciecierzyca nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi
Cukrzyca typu II to przewlekła choroba metaboliczna, która wiąże się z podwyższonym poziomem glukozy we krwi oraz zaburzeniami w działaniu insuliny, hormonu odpowiedzialnego za regulację tego poziomu. Odpowiednia dieta odgrywa kluczową rolę zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu cukrzycy. Produkty o niskim indeksie glikemicznym, takie jak ciecierzyca (IG=30), są szczególnie zalecane, ponieważ nie powodują gwałtownych skoków cukru we krwi. Dodatkowo zawarty w niej błonnik spowalnia wchłanianie węglowodanów, co pomaga utrzymać stabilny poziom glukozy i ogranicza ryzyko insulinooporności.