Spis treści
Śmierć w raju. Nie żyje 53-latek
Tajlandia odnotowała pierwszy od 25 lat śmiertelny przypadek wąglika. W sumie do tej pory pięć osób zostało zakażonych. Jedna z nich zmarła, pozostałe cztery trafiły do szpitala. Do zakażenia najprawdopodobniej doszło w wyniku kontaktu z zakażonym bydłem lub przez spożycie mięsa. Wszystkie przypadki pochodzą z prowincji Mukdahan na północnym wschodzie kraju, przy granicy z Laosem.
Zmarłym pacjentem był 53-letni mężczyzna, który szukał pomocy medycznej po tym, jak na jego dłoni pojawiła się zmiana skórna. Objawy nasiliły się – rana ściemniała, pojawiły się obrzęki węzłów chłonnych, zawroty głowy i drgawki. Mężczyzna zmarł trzy dni po zgłoszeniu się do szpitala.
Czterech pozostałych pacjentów – trzech mężczyzn i jedna kobieta w wieku od 30 do 50 lat – wyzdrowiało i zostało wypisanych ze szpitala.
Czy wąglik jest śmiertelny? Tajskie władze reagują na zachorowania
Wąglik, wywoływany przez bakterie Bacillus anthracis, to groźna choroba kojarzona m.in. z bioterroryzmem. Może przedostać się do organizmu przez skaleczenia lub drogi oddechowe, prowadząc do poważnych powikłań, a nawet śmierci. W przypadku zmarłego mężczyzny potwierdzono skórną postać choroby.
Dochodzenie wykazało obecność bakterii w próbkach mięsa oraz na naczyniach kuchennych należących do zmarłego. Służby sanitarne zidentyfikowały 636 osób, które mogły mieć kontakt z zakażonym mięsem. Choć u dwóch z nich pojawiły się objawy, testy na wąglik były negatywne.
Władze zareagowały szybko – przeprowadzono dezynfekcję 23 gospodarstw domowych oraz rozpoczęto szczepienia bydła w rejonie zagrożenia.
Światowa Organizacja Zdrowia ocenia ryzyko dalszego rozprzestrzeniania się choroby – zarówno lokalnie, jak i międzynarodowo – jako niskie.
Jak się można zarazić wąglikiem?
Choć wąglik nie przenosi się z człowieka na człowieka i jest zwykle skutecznie leczony, jeśli szybko wdroży się terapię, może prowadzić do ciężkiego stanu zdrowia.
Zdrowie

Wąglikiem można zarazić się poprzez kontakt pośredni lub bezpośredni, dotykając, wdychając lub połykając zarodniki wąglika. Gdy zarodniki wąglika dostaną się do organizmu i aktywują, bakterie namnażają się, rozprzestrzeniają i wytwarzają toksyny.
Ludzie mogą zarazić się wąglikiem poprzez:
kontakt z zarażonymi domowymi lub dzikimi zwierzętami pasącymi się na pastwiskach,
kontakt z zakażonymi produktami pochodzenia zwierzęcego, takimi jak wełna lub skóry,
wdychanie zarodników, zazwyczaj podczas przetwarzania skażonych produktów zwierzęcych (wąglik wziewny),
spożycie niedogotowanego mięsa zakażonych zwierząt (wąglik żołądkowo-jelitowy).
Źródła:
Warning over outbreak of killer ANTHRAX in holiday hotspot - 4 hospitalised and 1 dead Daily Mail
Anthrax - Thailand World Health Organization (WHO)