Spis treści
Ma więcej białka niż jajka. Ten ser to proteinowa bomba
Jajka są powszechnie uznawane za świetne źródło białka, bo jedno jajko dostarcza ok. 6 gramów tego cennego składnika (13 g białka/100 g produktu). Jednak okazuje się, że mają silnego konkurenta, który może zaskoczyć, a jest nim parmezan. Ten twardy, dojrzewający ser nie tylko przewyższa jajka pod względem zawartości białka, ale oferuje też szereg innych korzyści zdrowotnych.

Parmezan to jeden z najzdrowszych serów, jakie możesz włączyć do swojej diety. W jego skład wchodzą tylko 4 składniki:
surowe mleko krowie,
sól,
kultury bakterii kwasu mlekowego,
podpuszczka.
Już jedna porcja (ok. 28 gramów) parmezanu dostarcza imponujące 10 gramów białka, czyli półtora raza więcej niż jedno jajko. Co więcej, białko zawarte w parmezanie jest kompletne, co oznacza, że zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.
Parmezan to bogactwo wapnia. Ma też niską zawartość laktozy
Jeśli masz nietolerancję laktozy, parmezan może być dla ciebie świetnym wyborem. Dzięki dłuższemu procesowi fermentacji parmezan zawiera znacznie mniej laktozy niż sery miękkie, co sprawia, że jest lepiej tolerowany przez wiele osób.
To jednak nie koniec zalet. Parmezan to także prawdziwa skarbnica wapnia. Jedna porcja dostarcza około 26 proc. zalecanego dziennego spożycia wapnia, co jest poziomem nieosiągalnym dla jajek. Co istotne, wapń i białko z parmezanu są wyjątkowo łatwo przyswajalne przez organizm. Jak wyjaśnia dietetyczka Alexis Suban z Cleveland Clinic, organizm z łatwością rozkłada te składniki.
– Twoje ciało może wchłonąć większość tego wapnia i rozłożyć większość białka naprawdę łatwo. Niektóre produkty, które jesz, mogą zawierać pewne składniki odżywcze, których potrzebujesz, ale twoje ciało ma trudności z rozłożeniem ich – podkreśla Alexis Suban.
Regularne spożywanie parmezanu może uzupełnić dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12 i biotynę. Badania z 2017 roku wskazują, że ok. 100 g parmezanu dziennie może znacząco przyczynić się do zaspokojenia zapotrzebowania na te ważne witaminy, co jest świetną wiadomością dla tych, którzy preferują pozyskiwanie witamin z pożywienia, a nie z suplementów.
Nie tylko zalety. Parmezan ma też ciemną stronę
Mimo wszystkich swoich zalet parmezan ma też jedną wadę – wysoką zawartość sodu. 100 g parmezanu zawiera ok. 1500 mg sodu, co czyni go jednym z najbardziej słonych serów na rynku.
Nadmierne spożycie sodu wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, w tym nadciśnieniem, udaru mózgu i zawału serca. Dlatego, jeśli monitorujesz spożycie sodu, powinieneś ograniczyć ilość parmezanu w swojej diecie lub zrównoważyć go produktami o niskiej zawartości sodu.
Parmezan jest więc bogatym w białko i składniki odżywcze uzupełnieniem diety, ale ze względu na wysoką zawartość soli w jego spożywaniu najlepiej zachować umiar.