Spis treści
Czy można pić słodką herbatę?
Herbata wspiera zdrowie, jednak większość badań nad jej właściwościami dotyczy naparu bez cukru. Mimo to wiele osób dodaje do napoju różne słodkie dodatki nawet przez całe życie.
Napar herbaty zwalcza wolne rodniki, a więc działa antyoksydacyjnie, a także przeciwzapalnie. Niezależnie od rodzaju herbaty, napój poprawia także metabolizm tłuszczów i węglowodanów, dzięki czemu zwiększa ochronę przed chorobami serca i cukrzycą typu 2. Związki wspierają również mózg i odporność, a ponadto ułatwiają odchudzanie.
Szczególnie cenny jest wpływ polifenoli i innych składników z herbaty na obniżanie glikemii, czyli poziomu cukru we krwi. Wykazano m.in., że picie m.in. 4 filiżanek dziennie (bez względu na jej rodzaj) może obniżać ryzyko cukrzycy typu 2 o 20 proc. Niektóre rodzaje herbaty, jak podwójnie fermentowany pu-erh czy oolong, wypijane codziennie zmniejszają to zagrożenie nawet niemal o połowę.
Czy dodatek cukru, który bezpośrednio podnosi glikemię, psuje ten efekt? Są ponadto słodziki, które również wpływają na gospodarkę glukozą, takie jak aspartam czy sukraloza, a także poliole, np. mannitol i sorbitol. O ile o działaniu zamienników cukru w herbacie wciąż nie wiemy wiele, badania dotyczące słodzenia sacharozą nie są wcale jednoznaczne.
Czy picie herbaty z cukrem jest zdrowe?
Picie herbaty z cukrem nie musi być niezdrowe, wiążąc się z tyciem czy rozwojem insulinooporności i cukrzycy. Cukier uważa się za szkodliwy w nadmiernych dawkach, ale jeżeli zapewnia mniej niż 10 proc. energii w diecie (a najlepiej 5 proc.), uznawany jest za nieszkodliwy. To dawka 100-200 kcal w standardowym menu 2 tys. kalorii, czyli 5-10 łyżeczek dziennie.
Jeżeli więc nie sięgamy po inne słodkie napoje, słodycze czy słodzone wysokoprzetworzone produkty, picie herbaty z cukrem przez zdrową osobę nie powinno mieć negatywnego wpływu na jej organizm.
Pokazują to wyniki badań skandynawskich, w których obserwację stanu zdrowia mężczyzn pijących herbatę i kawę z dodatkiem cukru prowadzono przez ponad 30 lat. Nie stwierdzono, by nawyk ten zwiększał ich śmiertelność z powodu nowotworów, chorób sercowo-naczyniowych ani cukrzycy.

Zdrowie
Choć kobiece organizmy mogą być bardziej podatne na zmiany metaboliczne związane ze spożyciem cukru, negatywne efekty mogą być zmniejszane dzięki przeciwutleniaczom w napoju. Na stosowne badania jeszcze czekamy.
Czy picie słodkiej herbaty jest zdrowe?
Picie słodkiej herbaty nie musi szkodzić. Tak, jak w przypadku tej gorzkiej, warto unikać nadmiaru. Przy spożyciu na poziomie 8 filiżanek dziennie związki z tego napoju mogą przyczyniać się do obniżenia poziomu żelaza w organizmie.
Aby nie dodawać sobie pustych kalorii z cukru, smak herbaty można poprawić słodzikiem. Do najlepszych zamienników cukru stołowego należą te naturalne, takie jak stewia, erytrytol i ksylitol, a także dostępny już, choć najdroższy ekstrakt z owoców mnicha (monkfruit).
Natomiast słodziki sztuczne, zwłaszcza przyjmowane regularnie i w dużych ilościach, mogą szkodzić na wiele sposobów, m.in. zaburzać mikroflorę jelita, pracę nerek i metabolizm. Negatywnie na poziom cukru we krwi działać mogą zwłaszcza aspartam, sukraloza czy maltitol.
Warto więc postawić na opcje naturalne, przy czym znacznie lepszym wyborem niż biały cukier są miody, naturalne syropy (klonowy, z agawy, melasa itp.) czy cukry nierafinowane, np. kokosowy. Takie dodatki wzbogacają napój w antyoksydanty, poprawiając jego działanie zdrowotne.
Źródła:
Międzynarodowy Dzień Herbaty Agencja Informacyjna
Wpływ picia herbaty na zdrowie Przegląd Epidemiologiczny
Regularne picie herbaty może korzystnie wpływać na metabolizm glukozy Polskie Stowarzyszenie Diabetyków
Adding sugar to coffee, tea may not significantly impact health PLOS ONE