Ta dieta regionalna działa przeciwzapalnie. Chroni przed chorobami serca i cukrzycą typu 2

Katarzyna Wąś-Zaniuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Dieta śródziemnomorska od lat uchodzi za wzór zdrowego odżywiania. Przez specjalistów w zakresie dietetyki uważana jest za jedną z najbardziej skutecznych i najzdrowszych diet na świecie. Tymczasem naukowcy odkryli, że tradycyjna dieta afrykańska, oparta na zbożach, strączkach, warzywach i owocach może działać jeszcze skuteczniej w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, a nawet niektórych nowotworów.

Spis treści

Dieta afrykańska a zachodnia

W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z Radboud University Medical Center w Holandii i KCMC Universityudział wzięło 77 zdrowych mężczyzn z Tanzanii, których średnia wieku wynosiła 25 lat. 23 mężczyzn, którzy na co dzień odżywiali się w tradycyjny, afrykański sposób, poproszono o przejście na dietę „zachodnią”, zawierającą m.in. przetworzone mięso, jajka i frytki. Mężczyźni mieli odżywiać się inaczej niż dotychczas przez dwa tygodnie.

Dieta afrykańska wykazuje działanie przeciwzapalne.
Dieta afrykańska wykazuje działanie przeciwzapalne.
Freepik

Z kolei 22 uczestników, którzy zwykle spożywali posiłki w stylu zachodnim, przez dwa tygodnie stosowało afrykański plan żywieniowy. Dodatkowo kolejną grupę 22 mężczyzn odżywiających się po zachodniemu poproszono o picie przez tydzień tradycyjnego, fermentowanego napoju bananowego o nazwie Mbege.

W badaniu uwzględniono także 5 mężczyzn, którzy utrzymali swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe, zarówno w stylu zachodnim, jak i afrykańskim. Ci mężczyźni stanowili grupę kontrolną. Dieta afrykańska obejmowała takie produkty jak plantany, kukurydzę, okrę (warzywo strączkowe), fasolę czerwoną i awokado.

Dieta afrykańska chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego

Na początku badania, tuż po interwencji oraz cztery tygodnie później, pobrano próbki krwi uczestników do analizy.

Okazało się, że zmiana diety na zachodnią miała negatywny wpływ na kluczowe szlaki metaboliczne związane z chorobami cywilizacyjnymi, prowadząc do stanu zapalnego. U tych osób zaobserwowano także niewielki przyrost masy ciała.

Z kolei przejście na dietę afrykańską, bazującą głównie na roślinach charakterystycznych dla regionu Kilimandżaro, oraz spożywanie sfermentowanego napoju, miało korzystny wpływ, redukując stan zapalny i wspomagając układ odpornościowy. Niektóre z zaobserwowanych efektów utrzymywały się jeszcze przez cztery tygodnie po zakończeniu badania, co sugeruje, że zmiana diety może prowadzić do długoterminowych korzyści zdrowotnych.

Produkty typowe dla diety afrykańskiej są naturalnym źródłem błonnika, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i innych substancji bioaktywnych, które mają korzystny wpływ na zdrowie, wspierają układ trawienny i metaboliczny oraz zmniejszają stan zapalny.

W artykule opublikowanym w czasopiśmie Nature Medicine, naukowcy z Radboud University Medical Center w Holandii i KCMC University w Tanzanii stwierdzili, że dieta zachodnia wykazywała „systemowy stan zapalny oraz zaburzenia metaboliczne”.

Dotychczasowe badania wykazały, że diety bogate w składniki przeciwzapalne wiążą się z mniejszym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2 oraz nowotworów. W świetle obecnych wyników, które podkreślają znaczenie tradycyjnych diet afrykańskich, widać, jak istotne jest ich zachowanie.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl