Unikaj tych produktów. Wpływają negatywnie na pracę twojego mózgu i osłabiają koncentrację

Agata Siemiaszko
Zaobserwowano, że spożywanie glutaminianu sodu może zakłócać pracę rdzenia mózgowego, który reguluje nasze odczucia, np. poczucie głodu i sytości.
Zaobserwowano, że spożywanie glutaminianu sodu może zakłócać pracę rdzenia mózgowego, który reguluje nasze odczucia, np. poczucie głodu i sytości. krblokhin/gettyimages
Prawidłowe funkcjonowanie mózgu zależy od wielu czynników, w tym odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej. Eksperci podkreślają, że dieta bogata w witaminę D, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz magnez może skutecznie wspierać pracę układu nerwowego i poprawiać zdolność koncentracji. Niestety, nie wszystkie produkty służą naszemu mózgowi. Niektóre z nich mogą przyczyniać się do osłabienia pamięci i zwiększać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer. Dowiedz się, jakich produktów spożywczych unikać, aby zadbać o zdrowie umysłu.

Dieta, która wspiera pracę mózgu

Mózg to „centrum dowodzenia” całego naszego organizmu. Gdy zaczyna nieprawidłowo funkcjonować, pojawiają się problemy z koncentracją, pamięcią, a także czujemy się rozdrażnieni i zdezorientowani.

Jak zadbać o ten narząd? Istnieją sposoby, które pozwalają poprawić stan mózgu, a tym samym zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, w tym demencji i choroby Alzheimera.

Zobacz też: Ten egzotyczny dodatek zastąpi sól i maggie. Od 2,5 tys. lat zachwyca intensywnym smakiem. Czy sos sojowy jest zdrowy?

Czytaj także: „Śmieciowe jedzenie” zwiększa ryzyko demencji. Chcesz mieć dobrą pamięć? Unikaj ultraprzetworzonej żywności. Zobacz, czego nie jeść

Pierwszym czynnikiem, warunkującym sprawność mózgu jest odpowiednia dieta. Wielu naukowców zaznacza, że sposób odżywiania i dostarczanie wraz z posiłkiem niezbędnych witamin i minerałów może znacząco poprawić pracę mózgu. Jakie produkty powinny znaleźć się na talerzu? Wśród najważniejszych można wymienić:

  • zielone warzywa liściaste – źródło luteiny i zeaksantyny, witaminy E i kwasu foliowego,
  • orzechy i nasiona – bogate źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i fitosteroli,
  • nasiona roślin strączkowych – źródło białka roślinnego i witamin z grupy B,
  • pełnoziarniste produkty – duża zawartość błonnika pokarmowego,
  • tłuste ryby morskie – bogate źródło witaminy D oraz kwasów omega-3,
  • oliwa z oliwek – cenne źródło przeciwutleniaczy.

Eksperci sugerują, że najlepszym sposobem odżywiania, który wspiera pracę mózgu jest dieta MIND. Zastosowanie się do jej zaleceń chroni układ nerwowy przed rozwojem stanu zapalnego, a także usprawnia myślenie i spowalnia proces starzenia się mózgu. W galerii przedstawiamy z kolei produkty wykazujące negatywne działanie na ten narząd.

Te produkty źle wpływają na Twoją pamięć i koncentrację! Koniecznie wyeliminuj je z diety

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl