Nie możesz się oprzeć tym produktom żywnościowym? To może wskazywać na niedobór konkretnej witaminy w twoim organizmie

Katarzyna Wąś-Zaniuk
Apetyt na niektóre produkty może być powiązany z niedoborem witaminy B12.
Apetyt na niektóre produkty może być powiązany z niedoborem witaminy B12. Freepik
Ciągłe zmęczenie, pogorszenie pamięci, wahania nastroju. To tylko niektóre z sygnałów, które mogą wskazywać na niedobór witaminy B12. Ta niezwykle ważna witamina wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i produkcję czerwonych krwinek, a jej brak często rozwija się po cichu, dając niespecyficzne objawy. Jednak organizm potrafi wysyłać także mniej oczywiste sygnały. Jednym z nich może być nagła, nieuzasadniona ochota na mięso, ryby lub jajka, czyli produkty naturalnie bogate w witaminę B12.

Spis treści

Niespodziewana ochota na mięso? Tak może objawiać się niedobór witaminy B12

Odczuwasz silną ochotę na mięso, ryby lub jajka, mimo że wcześniej te produkty nie były dla ciebie szczególnie atrakcyjne? Taki apetyt, bez wyraźnej przyczyny, może wskazywać na niedobór witaminy B12, kluczowego składnika odżywczego odpowiedzialnego między innymi za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i produkcję czerwonych krwinek.

Jak zauważa Jennifer Pallian, dyplomowana dietetyczka z Foodess, osoby z niskim poziomem witaminy B12 mogą doświadczać nie tylko zmian apetytu, ale także bardziej subtelnych objawów, takich jak:

Szczególnie narażone są osoby starsze, u których wchłanianie witaminy B12 z pożywienia staje się mniej efektywne. Według danych National Institutes of Health to właśnie seniorzy znajdują się w grupie ryzyka niedoboru tej witaminy, zwłaszcza jeśli stosują diety ubogie w produkty pochodzenia zwierzęcego.

Apetyt na niektóre produkty może być powiązany z niedoborem witaminy B12.
Apetyt na niektóre produkty może być powiązany z niedoborem witaminy B12.
Freepik

W jakich produktach występuje witamina B12?

Witamina B12, określana mianem czerwonej witaminy, kobalaminy lub cyjanokobalaminy nie tylko uczestniczy w wytwarzaniu erytrocytów. Jej odpowiedni poziom zapewnia dobry nastrój i równowagę psychiczną.

Naturalnym i najlepiej przyswajalnym źródłem witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym:

  • wątroba, nerki, serce,

  • mięso czerwone,

  • ryby i owoce morza (np. małże, sardynki, łosoś),

  • jajka,

  • sery,

  • mleko.

Dieta roślinna praktycznie nie dostarcza tej witaminy w wystarczających ilościach, choć śladowe ilości witaminy B12 mogą występować w niektórych roślinach strączkowych, np. grochu.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl