Czego nie jeść przy dnie moczanowej w Wielkanoc? Te produkty żywnościowe zawierają dużą ilość puryn

Katarzyna Wąś-Zaniuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Dna moczanowa, zwana też podagrą, potrafi skutecznie popsuć świętowanie, jeśli nie zachowamy ostrożności przy wielkanocnym stole. Tradycyjne potrawy obfitujące w mięsa, sosy i ciężkie dodatki mogą nasilić objawy choroby. Dlatego osoby zmagające się z podagrą powinny szczególnie uważać na to, co trafia na ich talerz. W tym artykule odpowiemy na pytanie: czego nie jeść przy dnie moczanowej w Wielkanoc.

Spis treści

Wielkanoc przy podagrze. Co jest zakazane w dnie moczanowej?

Osoby zmagające się z dną moczanową powinny w czasie świąt wyjątkowo uważać na to, co trafia na ich talerz. Kluczowe jest unikanie produktów bogatych w puryny – związki chemiczne, które w organizmie przekształcają się w kwas moczowy. Nadmiar tego kwasu może prowadzić do bolesnych napadów choroby. Produkty, które zawierają więcej niż 200 mg puryn na 100 g, powinny zostać całkowicie wyeliminowane lub maksymalnie ograniczone.

Czego unikać przy dnie moczanowej? Przede wszystkim: podrobów, konserw, galaret mięsnych, dziczyzny, wędlin i konserw. Bardzo duża ilość puryn występuje nie tylko w wątróbce drobiowej i wołowej, ale również w sardynkach, owocach morza i szprotkach. Jeśli te produkty znają się na wielkanocnym stole, chory na dnę moczanową nie powinien po nie sięgać.

Chorzy na dnę moczanową muszą przestrzegać diety także w święta.
Chorzy na dnę moczanową muszą przestrzegać diety także w święta.
Jokic/GettyImages

Kolejne niewskazane produkty przy dnie moczanowej to: drożdże piekarskie, smalec, słonina, fasola mung i pietruszka.

Produkty niezalecane, na które może natknąć się chory na podagrę przy wielkanocnym stole to także:

  • biała kiełbasa – zwłaszcza tłusta, gotowana lub smażona, może zawierać dużo puryn,

  • szynka wędzona – popularna na wielkanocnym stole, często tłusta, przetworzona, może nasilać objawy,

  • pasztety mięsne i z podrobów – szczególnie niebezpieczne, jeśli zawierają wątróbkę lub inne podroby,

  • galarety mięsne (np. zimne nóżki) – często robione z części bogatych w tkanki łącznej i kolagen (ścięgna, skórki, chrząstki), które są źródłem puryn.

Dna moczanowa. Co można jeść przy Wielkanocnym stole?

Przy dnie moczanowej warzywa są bardzo ważnym elementem diety – mają działanie zasadotwórcze, czyli pomagają zneutralizować nadmiar kwasu moczowego i wspierają jego wydalanie.

Chorzy na podagrę mogą spożywać: ziemniaki, marchew, buraki, ogórki świeże, cukinię, dynia, sałatę masłową, sałatę rzymską, bakłażan, paprykę czerwoną, papryka żółta, paprykę zieloną, pomidory, seler naciowy, rzodkiewki, cebulę, por, szczypiorek, czosnek, kukurydzę.

A także owoce takie jak:agrest, gruszki, jabłka, brzoskwinie, śliwki, morele i awokado, wiśnie, truskawki, porzeczki czerwone, ananasy, banany są produktami dozwolonymi w diecie na dnę moczanową.

W przypadku podagry nie zaszkodzą także następujące produkty żywnościowe:

  • chleb pszenny, graham, żytnio-razowy,

  • bułki, pieczywo chrupkie,

  • kasze: jęczmienna, jaglana, manna, ryż biały i brązowy

Jakie napoje można pić przy dnie moczanowej w święta wielkanocne?

Aby uniknąć bolesnych ataków, warto z rozsądkiem podchodzić do świątecznego menu. Najlepszym wyborem dla chorego na dnę moczanową jest po prostu woda – niegazowana lub lekko gazowana, z dodatkiem plasterka cytryny czy mięty.

Warto pić ją regularnie, małymi łykami przez cały dzień. Dobrym uzupełnieniem będą herbatki ziołowe, np. z pokrzywy, skrzypu czy mniszka lekarskiego – zioła te wspomagają pracę nerek i działają moczopędnie.

Na świąteczne śniadanie świetnie sprawdzi się kawa zbożowa lub fermentowany napój mleczny – kefir, maślanka, jogurt pitny. Dieta przy dnie moczanowej powinna polegać na ograniczeniu piwa i napojów alkoholowych. W nich występuje znaczna ilość puryn.

Czy jajka można jeść przy dnie moczanowej?

Tak, osoby z dną moczanową mogą spożywać jajka. Są one niskopurynowym produktem, więc nie podnoszą istotnie poziomu kwasu moczowego we krwi. Warto jednak wybierać jajka z wolnego wybiegu lub jajka przepiórcze, które cechują się lepszą jakością. Najlepiej sprawdzą się jajka gotowane na miękko lub te gotowane na parze.

Dla jeszcze lepszego efektu zdrowotnego warto połączyć jajka z warzywami – np. papryką, która wspomaga wydalanie kwasu moczowego. Burak czy rzodkiewka także będą doskonałym wyborem.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl