
Produkty z glutaminianem sodu
Zaobserwowano, że spożywanie glutaminianu sodu może zakłócać pracę rdzenia mózgowego, który reguluje nasze odczucia, np. poczucie głodu i sytości.

Alkohol
Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych w swoich badaniach zaobserwowali, że picie nawet niewielkich dawek alkoholu może wiązać się ze zmniejszeniem objętości mózgu, a tym samym postarzać ten narząd o 2 lata! Autorzy oszacowali, że mózg 50-latka pijącego minimum 2 piwa dziennie jest 10 lat starszy niż u jego rówieśnika abstynenta. To tylko dowodzi, że spożywanie alkoholu uszkadza mózg i może prowadzić do zaburzeń pamięci i koncentracji, a także zwiększać ryzyko rozwoju demencji i choroby Alzheimera.

Te produkty mogą pogarszać pracę Twojego mózgu. Lepiej zrezygnuj z nich
Prawidłowe odżywianie jest niezwykle ważne, ponieważ wpływa na stan zdrowia całego organizmu, w tym także mózgu. Niestety niektóre produkty spożywcze mogą znacząco pogarszać pamięć, koncentrację, a także zwiększać ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, w tym demencji.
Sprawdź, jakie produkty spożywcze mogą pogarszać pracę Twojego mózgu. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Cukier
Cukier i produkty słodzone wpływają niekorzystnie na funkcjonowanie całego organizmu oraz zwiększają ryzyko rozwoju stanu przed cukrzycowego i cukrzycy typu 2. Mimo że nasz mózg potrzebuje glukozy do pracy, to nie oznacza, że możemy bezkarnie spożywać słodycze. Naukowcy odkryli, że zwierzęta karmione roztworem cukru pokonują tor przeszkód dwa razy dłużej, co związane jest z zaburzeniem procesu uczenia się i obniżeniem pamięci. Badacze sugerują, że nadmierne ilości cukru mogą w podobny sposób wpływać na ludzi, dlatego warto zrezygnować z dosładzania i spożywania produktów z dodatkiem cukru.