
Produkty będące źródłem aspartamu
Ta substancja używana jest jako zamiennik cukru, szczególnie w przypadku słodkich i gazowanych napojów. Mimo że Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznał aspartam za bezpieczny środek, który nie ma znaczącego wpływu na funkcjonowanie mózgu, to nadal wzbudza wiele kontrowersji. Według ekspertów żywienia, dzienna bezpieczna dawka aspartamu wynosi 40mg/kg masy ciała. Przeciętnie jedna butelka litrowa napojów zero jest źródłem 680 mg tego składnika. Teoretycznie oznacza to, że osoba o wadze 51 kg mogłaby wypić 3 litry takiego napoju dziennie i byłoby to bezpieczne (pod względem ilości dostarczanego aspartamu). Nie zalecamy jednak tego robić, ponieważ zauważono, że osoby często pijące takie produkty mają znacznie częściej bóle i zawroty głowy oraz problemy z koncentracją, niż osoby unikające napojów z aspartamem.

Produkty bogate w tłuszcze trans
Kolejnymi produktami, które niekorzystnie wpływają na pracę i strukturę mózgu są posiłki zawierające tłuszcze trans. Wśród tych najpopularniejszych można wymienić fast foody, margaryny twarde oraz wszelkie potrawy smażone w głębokim tłuszczu. Jak nasycone kwasy tłuszczowe wpływają na pracę mózgu? Naukowcy z Harvardu odkryli, że panie jedzące duże ilości pożywienia z tłuszczami trans, mają niższe wyniki w testach pamięci. Wykazano również, że nasycone kwasy tłuszczowe utwardzają ściany tętnic i zwiększają poziom cholesterolu frakcji LDL we krwi, co znacząco zwiększa ryzyko udaru mózgu.

Tytoń
Papierosy to kolejny produkt, który uszkadza tkankę mózgową. W dymie tytoniowym jest ponad 4 tys. trujących związków, z czego 40 to znane czynniki rakotwórcze. Naukowcy z Nowego Jorku wykazali, że palenie tytoniu przez osoby powyżej 60. roku życia może mieć znaczący wpływ na upośledzenie funkcji mózgu i wzrost ryzyka demencji. W analizie zaobserwowano, że palenie papierosów ma związek z pogorszeniem funkcji poznawczych, czyli pamięci krótko i długotrwałej, a także opóźnia szybkość reakcji na bodźce.