Zaburzają skład mikrobiomu i mogą powodować stany zapalne. Są dodawane do lodów, batonów proteinowych i niektórych leków

Katarzyna Wąś-Zaniuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Nowe badania pokazują, że popularne dodatki do żywności, emulgatory, mogą negatywnie wpływać na zdrowie jelit. Zmieniają skład mikrobiomu, osłabiają barierę ochronną przewodu pokarmowego i sprzyjają stanom zapalnym, które mogą rozprzestrzeniać się na inne części organizmu.

Spis treści

Czym są emulgatory dodawane do żywności?

Większość z nas codziennie spożywa emulgatory zawarte w przetworzonej żywności. Są to substancje, które umożliwiają połączenie składników naturalnie niemieszających się ze sobą, takich jak tłuszcz i woda.

Większość z nas codziennie spożywa emulgatory zawarte w przetworzonej żywności.
Większość z nas codziennie spożywa emulgatory zawarte w przetworzonej żywności.
Freepik

Dzięki nim produkty zachowują stabilną, jednolitą strukturę i odpowiednią konsystencję. Popularne emulgatory to między innymi:

  • maltodekstryna – najczęściej trafia do batonów proteinowych, odżywek dla sportowców, napojów energetycznych oraz suplementów diety. Stosuje się ją jako nośnik i środek zagęszczający,

  • karagen – znajdziemy go w mleku roślinnym, jogurtach, deserach mlecznych, lodach i gotowych sosach. Odpowiada za poprawę konsystencji i stabilizację produktu,

  • polisorbat (najczęściej polisorbat 80) – stosowany jest w lodach, lukrach, polewach czekoladowych i niektórych gumach do żucia, ale też w lekach, zwłaszcza tych w formie płynnej, w tym syropach oraz kroplach doustnych dla dzieci,

  • karboksymetyloceluloza – pojawia się często w pieczywie, gotowych wypiekach, niskotłuszczowych margarynach, a także w lekach przeciwbólowych i kroplach na kolkę i gazy dla niemowląt.

Emulgatory zaburzają skład mikrobiomu jelitowego

Choć ludzki układ pokarmowy nie jest w stanie samodzielnie trawić emulgatorów, potrafią to zrobić bakterie bytujące w jelitach. Badania wykazały, że emulgatory zaburzają skład mikrobiomu jelitowego, naruszają integralność wyściółki przewodu pokarmowego i wywołują stan zapalny. Te zmiany w jelitach prowadzą do szerszych konsekwencji zdrowotnych, wpływając także na funkcjonowanie innych części organizmu.

Analiza francuskiego badania NutriNet-Santé, obejmującego 92 tysiące osób, sugeruje, że wysokie spożycie niektórych emulgatorów – takich jak mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471), karageny (E407), pektyny (E440) czy węglan sodu (E500) – może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na nowotwory.

Najsilniejsze powiązania zaobserwowano w przypadku raka piersi i prostaty. U kobiet przed menopauzą szczególnie ryzykowne okazały się difosforany, pektyny i wodorowęglan sodu.

Emulgatory i ich wpływ na zdrowie metaboliczne

Badania na zwierzętach, zwłaszcza na myszach, pokazują, że długotrwałe spożycie niektórych emulgatorów, takich jak karboksymetyloceluloza (CMC) czy polisorbat 80, może prowadzić nie tylko do problemów z mikrobiotą czy przewlekłych zapaleń, ale również do:

  • zwiększonego odkładania tłuszczu trzewnego,

  • insulinooporności,

  • innych problemów powiązanych z rozwojem zespołu metabolicznego.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Newsletter PLWzR Onkoserwis, kwiecień 2024

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Hutnicy wyszli na ulice Warszawy. Tysiące miejsc pracy zagrożone

Hutnicy wyszli na ulice Warszawy. Tysiące miejsc pracy zagrożone

Spadła gondola robocza na budowie w Niemczech. Wśród ofiar są Polacy

Spadła gondola robocza na budowie w Niemczech. Wśród ofiar są Polacy

Wróć na i.pl Portal i.pl