W skrócie
Lody z przepisu babci
Tradycyjne lody na żółtkach to prawdziwy rarytas. Dawniej bardzo popularne, dziś nieco zapomniane. Ich przygotowanie nie jest bardzo trudne, ale trzeba uważać, wlewając wrzące mleko do żółtek. Masę trzeba cały czas mieszać, by nie powstały grudki. Jednak, gdy opanuje się tę czynność, reszta wydaje się bardzo łatwa. Lody z tego przepisu można przygotować w zamrażalniku lub w maszynie do lodów.
Zobacz w galerii, jak zrobić lody na żółtkach.
Przepis na lody na żółtkach
Czas przygotowania: ok. 15 minut + mrożenie
Liczba porcji: duży pojemnik.
Poziom trudności: średni
Składniki:
- 1 litr mleka,
- 8 żółtek,
- 1 szklanka cukru,
- 32 g cukru waniliowego (2 opakowania) lub 1 łyżka esencji waniliowej,
- 300 g śmietanki 36%.
Jak zrobić tradycyjne lody na żółtkach?
Sposób przygotowania:
- Umyj dokładnie jajka i rozdziel żółtka od białek. Białka odłóż na bok, możesz ich użyć do przygotowania np. bezy.
- W dużej misce ubij żółtka z cukrem i wanilią.
- Mleko zagotuj.
- Gorące mleko wlewaj bardzo wolno do żółtek, jednocześnie mieszając łyżką lub mikserem.
- Przelej całość do wysokiego garnka i postaw na małym ogniu.
- Mieszaj, aż masa zgęstnieje. Nie należy jej gotować.
- Tak przygotowaną masę przestudź, a następnie dodaj do niej śmietankę i wymieszaj. Całość zamroź.
- Możesz mrozić lody w maszynie do lodów lub w zamrażalce. Jeśli wybierasz drugi sposób, to pamiętaj, by po godzinie masę wymieszać widelcem.
Może cię także zainteresować:
Szarlotka z lodami - polecane przepisy
Domowe lody waniliowe świetnie sprawdzą się jako dodatek do ciast z jabłkami. Możesz podać je do klasycznej szarlotki na kruchym cieście lub do pysznej szarlotki z budyniem. Wystarczy podgrzać kawałek ciasta, ułożyć na talerzu i obok dodać gałkę lodów. Całość będzie pięknie wyglądać udekorowana np.:
- listkami mięty,
- świeżymi owocami np. malinami,
- sosem czekoladowym.
Lody na żółtkach będą przepysznie smakować także do tarty z ciasta francuskiego z jabłkami oraz szarlotki sypanej.
Stary przepis na kremowe lody. Zrób je jak dawniej babcie. P...
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:
