W skrócie:
Tatar z łososia – przepis na wyrafinowaną przystawkę
Czas przygotowania: 20 minut.
Liczba porcji: dla 2 osób.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
200 g świeżego fileta z łososia (sushi-grade),
1 łyżeczka oliwy z oliwek,
1/2 łyżeczki musztardy dijon,
1/2 łyżeczki sosu sojowego,
1 łyżeczka soku z limonki,
1/2 czerwonej cebuli,
1 łyżeczka kaparów,
1 łyżka szczypiorku,
sól i pieprz do smaku,
odrobina wasabi do smaku.
Jak zrobić tatara z łososia?
Sposób przygotowania:
Najpierw oceń, czy filet nie ma ości, a następne usuń skórę.
Pokrój łososia w bardzo drobną kostkę o wielkości 0,5 cm.
Następnie przygotuj sos. W słoiczku wymieszaj oliwę, musztardę, sos sojowy i sok z limonki. Dopraw solą i pieprzem. Wedle uznania dodaj odrobinę wasabi.
Drobno posiekaj cebulę, kapary i szczypiorek przełóż do miski.
Następnie w misce wymieszaj łososia z cebulą, kaparami i szczypiorkiem.
Dodaj wcześniej przygotowany sos i ostrożnie wymieszaj.
Aby precyzyjnie uformować tatara z łososia, użyj pierścienia lub okrągłej wykrawaczki z rantem.
Łososia z tatara możesz też uformować łyżką, zachowując kształt okręgu.
Gotowego tatara z łososia udekoruj świeżymi ziołami lub odrobiną kawioru. Możesz go serwować z odrobiną wasabi.
Gdy robisz tatara z surowego łososia zadbaj o jego wysoką jakość. Najważniejszy jest świeża ryba najlepiej z certyfikatem sushi-grade. Dzięki temu będziesz mieć gwarancję przydatności do spożycia mięsa bez obróbki termicznej. Ważne, aby tatara z łososia przygotować tuż przed podaniem. Jeśli nie chcesz korzystać z surowego łososia, zamień go na wędzonego. Zachęcam cię też do bardzo drobnego posiekania łososia, dzięki temu konsystencja tatara będzie znacznie jednolita i przyjemniejsza podczas jedzenia. Polecam podawać go na grzankach z chleba żytniego lub na chrupiących krakersach. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
