Na przystawkę przyrządź tatara z łososia. Łatwo zrobisz szybką i elegancką przekąskę na spotkania ze znajomymi. Nie tylko dla fanów sushi

Anna Daniluk
Domowy tatar z łososia świetnie smakuje podany np.: z musem z awokado.
Domowy tatar z łososia świetnie smakuje podany np.: z musem z awokado. timolina/freepik.com/zdjęcie ilustracyjne
Tatar z łososia to szybka i wyrafinowana przystawka, która zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dzięki temu przepisowi przygotujesz ją bez problemu w swojej kuchni. To znakomita propozycja, gdy potrzebujesz efektowej przystawki. Istotne jest połączenie kwaśnej limonki, słonego sosu sojowego i odrobiny musztardy. Poznaj sposób na smakowitego tatara z łososia dla miłośników niecodziennych przekąsek.

W skrócie:

Tatar z łososia – przepis na wyrafinowaną przystawkę

Czas przygotowania: 20 minut.

Liczba porcji: dla 2 osób.

Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g świeżego fileta z łososia (sushi-grade),

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,

  • 1/2 łyżeczki musztardy dijon,

  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego,

  • 1 łyżeczka soku z limonki,

  • 1/2 czerwonej cebuli,

  • 1 łyżeczka kaparów,

  • 1 łyżka szczypiorku,

  • sól i pieprz do smaku,

  • odrobina wasabi do smaku.

Jak zrobić tatara z łososia?

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw oceń, czy filet nie ma ości, a następne usuń skórę.

  2. Pokrój łososia w bardzo drobną kostkę o wielkości 0,5 cm.

  3. Następnie przygotuj sos. W słoiczku wymieszaj oliwę, musztardę, sos sojowy i sok z limonki. Dopraw solą i pieprzem. Wedle uznania dodaj odrobinę wasabi.

  4. Drobno posiekaj cebulę, kapary i szczypiorek przełóż do miski.

  5. Następnie w misce wymieszaj łososia z cebulą, kaparami i szczypiorkiem.

  6. Dodaj wcześniej przygotowany sos i ostrożnie wymieszaj.

  7. Aby precyzyjnie uformować tatara z łososia, użyj pierścienia lub okrągłej wykrawaczki z rantem.

  8. Łososia z tatara możesz też uformować łyżką, zachowując kształt okręgu.

  9. Gotowego tatara z łososia udekoruj świeżymi ziołami lub odrobiną kawioru. Możesz go serwować z odrobiną wasabi.

Gdy robisz tatara z surowego łososia zadbaj o jego wysoką jakość. Najważniejszy jest świeża ryba najlepiej z certyfikatem sushi-grade. Dzięki temu będziesz mieć gwarancję przydatności do spożycia mięsa bez obróbki termicznej. Ważne, aby tatara z łososia przygotować tuż przed podaniem. Jeśli nie chcesz korzystać z surowego łososia, zamień go na wędzonego. Zachęcam cię też do bardzo drobnego posiekania łososia, dzięki temu konsystencja tatara będzie znacznie jednolita i przyjemniejsza podczas jedzenia. Polecam podawać go na grzankach z chleba żytniego lub na chrupiących krakersach. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl