W skrócie:
Jajka faszerowane makrelą – przepis na Wielkanoc
Czas przygotowania: 25 minut.
Liczba porcji: dla 4 osób.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
6 jajek,
1 średnia wędzona makrela,
2 łyżki majonezu,
1 łyżeczka musztardy dijon,
1/2 czerwonej lub białej cebuli,
1 łyżka posiekanego szczypiorku,
sól i pieprz do smaku,
kilka kropli soku z cytryny.
Jak zrobić jajka faszerowane makrelą?
Sposób przygotowania:
Na początku jajka ugotuj na twardo przez 9 minut.
Po ugotowaniu przelej je zimną wodą i pozostaw do ostygnięcia. Następnie obierz i przekrój na pół, oddzielając żółtka od białek.
Następnie zajmij się zrobieniem farszu. Oczyść makrelę z ości i skóry, a następnie rozdrobnij widelcem. Żółtka przełóż do miski i rozgnieć, dodając do nich wędzoną rybę.
Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Dorzuć do makreli z rozdrobnionym żółtkiem. Dodaj majonez, musztardę i sok z cytryny.
Farsz z makrelą dopraw solą i pieprzem do smaku. Następnie dokładnie wymieszaj w jednolitą masę.
Gotowe nadzienie nałóż przy pomocy łyżki do połówek białek. Staraj się, by każda porcja była równomiernie wypełniona.
Na koniec jajka faszerowane makrelą posyp świeżym szczypiorkiem. Możesz podać od razu lub wstawić w lodówce do schłodzenia.
Co trzeba dodać do pasty z makreli?
Domową pastę z makreli, którą wypełniasz połówki jajek, najczęściej przyrządza się z dodatkiem majonezu. Jednak można dodać do nich gęsty jogurt naturalny, jogurt grecki lub skyr. Co więcej, do samej pasty możesz dorzucić drobno pokrojone ogórki, które przełamią jej smak. Aby uzyskać bardziej wielkanocny smak, polecam dodać łyżeczkę startego chrzanu lub odsączonych kaparów.
Niech ten sprawdzony przepis na jajka faszerowane makrelą stanie się twoim wielkanocnym hitem, który zachwyci rodzinę przy świątecznym stole. Idealnie wpisuje się w tradycję Wielkanocy, gdy szukasz eleganckiej przystawki. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
