W skrócie:
Jajka faszerowane siostry Anastazji – przepis na przystawkę
Liczba porcji: dla 6-12 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
5-6 jajek,
100-150 g szynki,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
sól i czarny pieprz do smaku.
Sos tatarski do jajek:
1 słoik majonezu,
2-3 ogórki kiszone,
1/2 słoika groszku zielonego,
1 słoik pieczarek marynowanych,
natka pietruszki lub szczypiorek.
Jak zrobić jajka faszerowane siostry Anastazji?
Sposób przygotowania:
Na początku ugotuj jajka na twardo, obierz ze skorupek, przekrój wzdłuż i wybierz żółtka.
Następnie żółtka zmiel z szynką i śmietaną na gładką masę. Ostrożnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Połówki białek wypełnij masą z szynką i ułóż na półmisku.
Przygotuj sos tatarski siostry Anastazji. Ogórki i pieczarki obierz ze skórki, jeśli trzeba. A następnie pokrój w kostkę. Umieść je w salaterce.
Dodaj do miski zielony groszek, majonez i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku.
Siostra Anastazja radzi, aby dodać odrobinę musztardy, jeśli wolisz ostrzejszy smak. Natomiast według zakonnicy dla złagodzenia smaku warto dodać kwaśną śmietanę lub jogurt naturalny.
Na koniec sosem tatarskim polej jajka faszerowane szynką i posyp przed podaniem posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Przepisy na jajka faszerowane siostry Anastazji to proste w wykonaniu przekąski na Wielkanoc. Drugim sposobem często wymienianym przez kucharkę są jajka nadziewane żółtym serem wymieszanym z majonezem. Takie jajka faszerowane będą świetnie smakować z domową wędliną. Niech ten prosty przepis urozmaici twoje wielkanocne przygotowania. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Źródło:
Siostra Anastazja Pustelnik, „Wielka księga specjałów siostry Anastazji”, Wydawnictwo Wam, 2024 r.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
