Biorę fenkuł, jabłko i rzodkiewkę i cienko szatkuję. Orzeźwiająca sałatka z kopru włoskiego na wyciągnięcie ręki. Porcja witamin na medal

Anna Daniluk
Soczysta sałatka z kopru włoskiego to idealna porcja warzyw na wiosnę.
Soczysta sałatka z kopru włoskiego to idealna porcja warzyw na wiosnę. haoliang/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz pomysłu na lekką, orzeźwiającą i pełną smaku sałatkę, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i jako dodatek do obiadu? Odpowiedzią na to zapotrzebowanie jest sałatka z koprem włoskim. Urozmaicam ją soczystym jabłkiem, pikantną rzodkiewką oraz aromatyczną cebulą i marchewką. Anyżowy smak fenkułu tworzy orzeźwiającą przystawkę. Gwarantuję, że to będzie ulubiona sałatka twojej rodziny.

Spis treści

Sałatka z kopru włoskiego – przepis do obiadu

Liczba porcji: dla 2-4 osób.

Czas przygotowania: 15 minut.

Stopień trudności: bardzo łatwy.

Składniki:

  • 1 mała bulwa kopru włoskiego,

  • 1 marchewka,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 1 mała biała cebula,

  • 1 średnie słodko-kwaśne jabłko,

  • 5-6 rzodkiewek,

  • 1 mały pęczek szczypiorku,

  • 1 mały pęczek koperku.

    Składniki na dressing:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,

  • 1 łyżka octu jabłkowego,

  • 1 łyżeczka musztardy dijon,

  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku.

Jak zrobić sałatkę z kopru włoskiego?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku bulwę kopru włoskiego dokładnie umyj, przekrój na pół, a następnie cienko poszatkuj. Możesz użyć mandoliny lub ostrego noża.

  2. Następnie umyj jabłko, możesz obrać je ze skórki, wytnij gniazdo nasienne i pokrój w cienkie plasterki lub słupki. Jeśli chcesz uniknąć ciemnienia jabłka, możesz skropić je odrobiną soku z cytryny.

  3. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

  4. Cebulę obierz z łupin, umyj i posiekaj na półplasterki, dodaj drobno pokrojony czosnek.

  5. Soczyste rzodkiewki umyj i pokrój w cienkie plasterki.

  6. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj ostrym nożem.

  7. W dużej szklanej salaterce połącz pokrojony koper włoski, jabłko i rzodkiewkę. Dodaj posiekany szczypiorek i koperek.

  8. W osobnej miseczce wymieszaj jogurt naturalny, ocet jabłkowy i musztardę. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.

  9. Dressingiem polej sałatkę z kopru włoskiego i delikatnie wymieszaj.

  10. Sałatka najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, ale możesz ją schłodzić w lodówce 15 minut i dopiero podać.

Ta sałatka z kopru włoskiego to prawdziwa uczta dla zmysłów. Chrupiący koper włoski, soczyste jabłko i pikantna rzodkiewka tworzą harmonijną kompozycję. Ponadto aksamitny dressing z octu jabłkowego i jogurtu dodaje jej zadziorności. Przystawka jest szybka w przygotowaniu, zdrowa i idealnie sprawdzi się jako lekki lunch, orzeźwiająca kolacja lub dodatek do grillowanych mięs, pieczonego schabu i smażonych ryb. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl