Pasek artykułowy - wybory

Na wiosnę zrób ekspresową sałatkę z nowalijek. Oto przepis na lekki lunch. Do tej przystawki będą ustawiać się kolejki

Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Chcesz w pełni wykorzystać sezon na nowalijki i przygotować coś więcej niż tylko zwykłą kanapkę? Przedstawię ci, jak w prosty i szybki sposób stworzyć pyszną i zdrową sałatkę z młodych warzyw, która będzie gwiazdą wiosennego posiłku. Poznaj sprawdzony przepis i ciesz się eksplozją wiosennych smaków. Wprost idealny dodatek do dań z grilla.

W skrócie:

Sałatka z nowalijek z rzodkiewki i młodych ziemniaków
Domowa sałatka z nowalijek to przystawka z chrupiącą rzodkiewką i młodymi ziemniakami.
wmaster890/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne

Sałatka z nowalijek – przepis na wiosenną przystawkę

Liczba porcji: dla 2 osób.

Czas przygotowania: 15 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 pęczek młodych rzodkiewek,

  • 1 pęczek młodego szczypiorku,

  • 500 g młodych małych ziemniaków,

  • 2-3 jajka ugotowane na twardo,

  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany,

  • 1 łyżka soku z cytryny,

  • 1 łyżka posiekanego koperku,

  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.

Jak zrobić sałatkę z nowalijek?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku umyj dokładnie ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości przez około 15-20 minut.

  2. Następnie odcedź i ostudź. Większe ziemniaki możesz przekroić na pół lub ćwiartki.

  3. Rzodkiewki dokładnie umyj, odkrój ogonki i pokrój w cienkie plasterki lub półplasterki. Możesz użyć szatkownicy.

  4. Następnie szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj.

  5. Wcześniej ugotowane jajka na twardo obierz i pokrój w ósemki lub plasterki.

  6. W dużej misce delikatnie wymieszaj ostudzone ziemniaki, rzodkiewki i większość posiekanego szczypiorku. Odrobinę zostaw do dekoracji.

  7. W osobnej miseczce wymieszaj jogurt albo śmietanę i połącz z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

  8. Powstałym sosem jogurtowym polej sałatkę z nowalijek i delikatnie wymieszaj.

  9. Na wierzchu ułóż pokrojone jajka na twardo i posyp pozostałym szczypiorkiem.

  10. Sałatkę z nowalijek podawaj od razu lub po schłodzeniu w lodówce przez godzinę.

  11. Przed podaniem posyp sałatkę z nowalijek posiekanym koperkiem.

Niech ta sałatka z nowalijek stanie się twoim ulubionym dodatkiem do pieczonych i grillowanych mięs. Możesz także podawać ją do kotletów z soczewicy lub do tradycyjnego kotleta schabowego. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl