W skrócie:

Sałatka z nowalijek – przepis na wiosenną przystawkę
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1 pęczek młodych rzodkiewek,
1 pęczek młodego szczypiorku,
500 g młodych małych ziemniaków,
2-3 jajka ugotowane na twardo,
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka posiekanego koperku,
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.
Jak zrobić sałatkę z nowalijek?
Sposób przygotowania:
Na początku umyj dokładnie ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości przez około 15-20 minut.
Następnie odcedź i ostudź. Większe ziemniaki możesz przekroić na pół lub ćwiartki.
Rzodkiewki dokładnie umyj, odkrój ogonki i pokrój w cienkie plasterki lub półplasterki. Możesz użyć szatkownicy.
Następnie szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj.
Wcześniej ugotowane jajka na twardo obierz i pokrój w ósemki lub plasterki.
W dużej misce delikatnie wymieszaj ostudzone ziemniaki, rzodkiewki i większość posiekanego szczypiorku. Odrobinę zostaw do dekoracji.
W osobnej miseczce wymieszaj jogurt albo śmietanę i połącz z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Powstałym sosem jogurtowym polej sałatkę z nowalijek i delikatnie wymieszaj.
Na wierzchu ułóż pokrojone jajka na twardo i posyp pozostałym szczypiorkiem.
Sałatkę z nowalijek podawaj od razu lub po schłodzeniu w lodówce przez godzinę.
Przed podaniem posyp sałatkę z nowalijek posiekanym koperkiem.
Niech ta sałatka z nowalijek stanie się twoim ulubionym dodatkiem do pieczonych i grillowanych mięs. Możesz także podawać ją do kotletów z soczewicy lub do tradycyjnego kotleta schabowego. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!