Szukasz pomysłu na piątkowy obiad? Dorsz na parze to strzał w dziesiątkę. Z bukietem warzyw nie ma sobie równych

Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Dorsz na parze z warzywami to obiad, który zrobisz w mgnieniu oka. A przy tym poczujesz się lekko i zdrowo. To idealna propozycja na co dzień, ale też na specjalne okazje, gdy chcesz zaserwować coś pysznego i odżywczego. Spróbuj, a przekonasz się, że zdrowe gotowanie może być naprawdę proste.

W skrócie:

Dorsz gotowany na parze podany z brokułem i fasolką szparagową
Dorsza na parze możesz przygotować na specjalnym sitku wkładanym do garnka, na bambusowych pojemnikach lub w elektrycznym parowarze.
NataBene/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne

Dorsz na parze – przepis na fit obiad

Czas przygotowania: 30 minut.

Liczba porcji: dla 2 osób.

Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 filety z dorsza (ok. 150 g każdy),

  • 1 średnia marchewka,

  • 1/2 cukinii,

  • 1/3 czerwonej papryki,

  • 1/3 żółtej papryki,

  • 1 mały por,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego,

  • 1/2 cytryny,

  • 1/2 łyżeczki soli,

  • 1/2 łyżeczki pieprzu,

  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku.

Jak zrobić fileta z dorsza na parze?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku przygotuj rybę. Filety dorsza delikatnie osusz papierowym ręcznikiem.

  2. Następnie skrop je sokiem z cytryny, posól, popieprz i posyp suszonym tymiankiem. Odstaw na 10 minut, aby smaki się przegryzły.

  3. Zajmij się warzywami. Na początku marchewkę obierz i pokrój w cienkie słupki, cukinię i paprykę w paski, a por w krążki. Czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj.

  4. W garnku zagotuj wodę, a następnie ustaw wkładkę do gotowania na parze i ułóż warzywa.

  5. Jak długo gotować dorsza na parze? Po 3 minutach połóż dorsza i gotuj na parze wszystko razem przez kolejne 8-10 minut, aż ryba stanie się miękka i będzie rozpadać się pod widelcem.

Z czym podać dorsza na parze?

Ugotowanego na parze dorsza przełóż na półmisek, otocz go ugotowanymi warzywami i skrop olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek wymieszaną z octem balsamicznym. Ugotowanego dorsza na parze możesz polać sosem chrzanowym, musztardowym lub koperkowym. Polecam ci udekorowanie parowanego dorsza świeżymi ziołami, np. natką pietruszki, posiekanym koperkiem lub kolendrą.

Niech ten prosty przepis zachęci cię do jedzenia smacznych, zdrowych i dobrze przyprawionych ryb. Dzięki temu zyskasz łatwo dostępne źródło białka dla całej rodziny. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl