Pasek artykułowy - wybory

Najlepsza zapiekanka rybna siostry Anastazji. Tym daniem nakarmisz całą rodzinę. Po zjedzeniu będziesz w siódmym niebie

Anna Daniluk
Domowa zapiekanka rybna siostry Anastazji to danie na bazi ugotowanych ziemniaków i zielonego groszku.
Domowa zapiekanka rybna siostry Anastazji to danie na bazi ugotowanych ziemniaków i zielonego groszku. aliona sipovich/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Siostra Anastazja Pustelnik znana jest serwowania pożywnych przepisów na dania mięsne. Tym razem proponuję zapiekankę rybną z ziemniakami i groszkiem. Znana zakonnica prawdopodobnie podaje ją w piątki zgodnie z tradycją. Pożywne danie rybne polewane jest kremowym sosem śmietanowo-serowym, który jest nośnikiem wyrazistego smaku. Poznaj przepis na sycącą zapiekankę rybną siostry Anastazji.

W skrócie:

Zapiekanka rybna siostry Anastazji – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4-6 osób.

Czas przygotowania: 1 godzina (w tym gotowanie ziemniaków).

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 700 g fileta z ryby np.: dorsza,

  • 1 kg obranych ziemniaków,

  • 1 puszka zielonego groszku,

  • 2 jajka,

  • 50 g sera żółtego,

  • 1/2 łyżki masła,

  • 1 szklanka słodkiej śmietanki,

  • 2-3 łyżki mąki pszennej,

  • przyprawa do ryb do smaku,

  • przyprawa do ziemniaków do smaku,

  • olej do smażenia,

  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Jak zrobić zapiekankę rybną siostry Anastazji?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku ziemniaki obierz, ugotuj na półtwardo, pokrój w plastry i posyp przyprawą do ziemniaków.

  2. Rybę pokrój na części i wymieszaj z przyprawą do ryb, następnie obtocz w mące pszennej i usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

  3. Śmietanę wymieszaj ze startym na tarce o dużych oczkach serem żółtym, dodaj jajka, rozmieszaj i dopraw do smaku.

  4. Następnie do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem przełóż połowę ziemniaków i układaj warstwami połowę zielonego groszku, usmażone ryby, pozostały groszek i pozostałe ziemniaki.

  5. Wierzch zalej przygotowaną wcześniej śmietaną.

  6. Zapiekankę rybną siostry Anastazji piecz w piekarniku w temperaturze 180° Celsjusza przez 20-25 minut.

  7. Upieczoną zapiekankę rybną siostry Anastazji podawaj na gorąco z surówką z kapusty pekińskiej.

Mamy nadzieję, że ten wypróbowany przepis na zapiekankę rybną z ziemniakami i groszkiem będzie świetnym pomysłem np.: na piątkowy obiad. Znana zakonnica poleca użycie filetu z ryby. W szczególności polecam dorsza lub mintaja. Do tego dania możesz użyć tymianku, natki pietruszki lub lubczyku. Przepis zainspirowany jest metodą siostry Anastazji Pustelnik zawartej w książce „Wielka księga specjałów siostry Anastazji” opublikowanej przez wydawnictwa WAM.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl