W skrócie:
Zapiekanka rybna siostry Anastazji – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina (w tym gotowanie ziemniaków).
Stopień trudności: średni.
Składniki:
700 g fileta z ryby np.: dorsza,
1 kg obranych ziemniaków,
1 puszka zielonego groszku,
2 jajka,
50 g sera żółtego,
1/2 łyżki masła,
1 szklanka słodkiej śmietanki,
2-3 łyżki mąki pszennej,
przyprawa do ryb do smaku,
przyprawa do ziemniaków do smaku,
olej do smażenia,
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Jak zrobić zapiekankę rybną siostry Anastazji?
Sposób przygotowania:
Na początku ziemniaki obierz, ugotuj na półtwardo, pokrój w plastry i posyp przyprawą do ziemniaków.
Rybę pokrój na części i wymieszaj z przyprawą do ryb, następnie obtocz w mące pszennej i usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Śmietanę wymieszaj ze startym na tarce o dużych oczkach serem żółtym, dodaj jajka, rozmieszaj i dopraw do smaku.
Następnie do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem przełóż połowę ziemniaków i układaj warstwami połowę zielonego groszku, usmażone ryby, pozostały groszek i pozostałe ziemniaki.
Wierzch zalej przygotowaną wcześniej śmietaną.
Zapiekankę rybną siostry Anastazji piecz w piekarniku w temperaturze 180° Celsjusza przez 20-25 minut.
Upieczoną zapiekankę rybną siostry Anastazji podawaj na gorąco z surówką z kapusty pekińskiej.
Mamy nadzieję, że ten wypróbowany przepis na zapiekankę rybną z ziemniakami i groszkiem będzie świetnym pomysłem np.: na piątkowy obiad. Znana zakonnica poleca użycie filetu z ryby. W szczególności polecam dorsza lub mintaja. Do tego dania możesz użyć tymianku, natki pietruszki lub lubczyku. Przepis zainspirowany jest metodą siostry Anastazji Pustelnik zawartej w książce „Wielka księga specjałów siostry Anastazji” opublikowanej przez wydawnictwa WAM.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
