Krem z białych szparagów zrobisz ekspresowo, a ze stołu zniknie jeszcze szybciej! Sprawdź, jak zrobić tę wiosenną zupę

Anna Moyseowicz
Krem z białych szparagów jest bardzo prosty w przygotowaniu, a zarazem pyszny. Posmakuje także dzieciom!
Krem z białych szparagów jest bardzo prosty w przygotowaniu, a zarazem pyszny. Posmakuje także dzieciom! kabVisio/ Getty Images
Delikatna, kremowa, sycąca – po prostu pyszna! Ta zupa gości wiosną na moim stole bardzo często, a domownicy ją uwielbiają. Co więcej, jest też zdrowa, tak więc jemy ją bez wyrzutów sumienia. Krem z białych szparagów przygotujesz w pół godziny, zjesz w kilka minut, a będziesz o nim pamiętać przez długie dni. Sprawdź przepis!

Spis treści

Zupa krem z białych szparagów dosłownie rozpływa się w ustach! Jest niezwykle delikatna, ale też wyrazista, lekka, choć sycąca, a do tego po prostu zdrowa. Można ją dowolnie modyfikować i podawać z ulubionymi dodatkami. Spróbuj, a przekonasz się, że jest warta grzechu.

Zupa krem z białych szparagów – przepis

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Liczba porcji: 2 duże albo 4 małe

Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 cebula,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 2 pęczki białych szparagów – około 16 sztuk,

  • 2 ziemniaki,

  • 200 mililitrów śmietanki 30%,

  • 2 łyżki masła albo oliwy,

  • sól,

  • pieprz,

  • opcjonalnie do podania bagietka,

  • opcjonalnie do podania 4 plasterki boczku wędzonego.

Jak zrobić krem z białych szparagów?

  1. Szparagi umyj, obierz i odetnij zdrewniałe końce.

  2. Nie wyrzucaj końcówek oraz obierek. Włóż je do garnka i zalej 500 mililitrami wody. Gotuj przez około 10 minut. Następnie końcówki i obierki możesz wyrzucić, a wywar odlej i odstaw na bok.

  3. Pozostałe szparagi pokrój w około 4-centymetrowe kawałki.

  4. Obierz cebulę i pokrój w kostkę.

  5. Obierz czosnek i rozetrzyj go.

  6. Umyj i obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę.

  7. W wysokim garnku z grubym dnem rozgrzej masło albo oliwę. Podsmaż na złoto cebulę, a pod koniec smażenia dodaj czosnek. Smaż, ciągle mieszając.

  8. Do garnka dodaj ziemniaki oraz pokrojone szparagi. Chwilę smaż, mieszając.

  9. Do garnka wlej wywar z końcówek szparagów oraz obierek. Gotuj pod przykryciem przez około 10 minut.

  10. Dodaj śmietankę i przyprawy wedle uznania, doprowadź do zagotowania.

  11. Zupę zdejmij z ognia i całość zblenduj.

  12. Zupę możesz podawać na różne sposoby. Jeśli planujesz dodatek mięsny, zrumień plasterki boczku na suchej patelni (tłuszcz wytapiający się z boczku będzie wystarczający).

Jak podawać krem z białych szparagów? Kilka opcji!

Krem z białych szparagów jest zdrowy, pyszny i sycący, ale świetnie uzupełnią go dodatki. Tutaj możesz puścić wodze wyobraźni. W tej roli sprawdzi się zrumieniony boczek, grzanki z bagietki, ale też domowe chipsy ziemniaczane. Krem możesz podawać również z zielonym dodatkiem, jak np. listki rukoli. Warto też nie miksować wszystkich szparagów i zostawić kilka ugotowanych główek, a przed podaniem, położyć je na wierzchu zupy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl