Spis treści
Trwa sezon na szparagi. Są zdrowe i pyszne, a gdy już nasycimy się nimi w wersji najprostszej i najpopularniejszej, czyli gotowanymi i podawanymi z bułką tartą, nie zapominajmy, że można przygotować je jeszcze na wiele innych sposobów! Jednym z nich jest połączenie z makaronem i wędliną, jak szynka. Wystarczy zrobić do tego sos śmietanowy i pyszny obiad jest gotowy.
Makaron ze szparagami i szynką – przepis na wiosenny obiad
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
400 gramów dowolnego makaronu,
około 12-15 szparagów białych lub zielonych,
200 gramów szynki w plasterkach,
200 mililitrów śmietanki 18 procent,
1 serek topiony śmietankowy (około 80 gramów),
2 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
łyżka oleju,
opcjonalnie świeże zioła,
opcjonalnie ser pecorino albo parmezan.
Jak zrobić makaron ze szparagami i szynką?
Przygotowanie:
Wstaw wodę, osól ją i ugotuj makaron. Odlej i pozostaw na boku.
W międzyczasie oczyść i obierz szparagi, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w osolonej wodzie do miękkości.
Na patelni rozgrzej olej. Szynkę pokrój w kostkę i usmaż.
Obierz i rozgnieć czosnek. Dodaj na patelnię, smaż krótko.
Na patelnię dodaj serek topiony i smaż kilka minut. Dodaj śmietankę i mieszaj aż do połączenia składników i zagotowania.
Na patelnię dodaj makaron i szparagi. Delikatnie wymieszaj.
Gotowe! Danie możesz podawać posypane świeżą natką pietruszki albo bazylią. Smak świetnie uzupełni też starty włoski ser, jak pecorino albo parmezan.
