Makaron ze szparagami i szynką. Zrób do niego sos śmietanowy, a danie zniknie z patelni w kilka minut!

Anna Moyseowicz
Warto spróbować makaronu ze szparagami i szynką, dopóki trwa sezon na szparagi.
Warto spróbować makaronu ze szparagami i szynką, dopóki trwa sezon na szparagi. AnnaShepulova/ Getty Images
Makaron ze szparagami i szynką to danie, którego nie można – a przynajmniej bardzo o to trudno – zepsuć. Jest proste w przygotowaniu, szybkie, a do tego sezonowe, co oznacza, że zdrowe i pyszne. Nie wiesz, jak przygotować szparagi na obiad? Oto pomysł idealny! Posmakuje zarówno dorosłym domownikom, jak i dzieciom.

Spis treści

Trwa sezon na szparagi. Są zdrowe i pyszne, a gdy już nasycimy się nimi w wersji najprostszej i najpopularniejszej, czyli gotowanymi i podawanymi z bułką tartą, nie zapominajmy, że można przygotować je jeszcze na wiele innych sposobów! Jednym z nich jest połączenie z makaronem i wędliną, jak szynka. Wystarczy zrobić do tego sos śmietanowy i pyszny obiad jest gotowy.

Makaron ze szparagami i szynką – przepis na wiosenny obiad

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 4

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 400 gramów dowolnego makaronu,

  • około 12-15 szparagów białych lub zielonych,

  • 200 gramów szynki w plasterkach,

  • 200 mililitrów śmietanki 18 procent,

  • 1 serek topiony śmietankowy (około 80 gramów),

  • 2 ząbki czosnku,

  • sól,

  • pieprz,

  • łyżka oleju,

  • opcjonalnie świeże zioła,

  • opcjonalnie ser pecorino albo parmezan.

Jak zrobić makaron ze szparagami i szynką?

Przygotowanie:

  1. Wstaw wodę, osól ją i ugotuj makaron. Odlej i pozostaw na boku.

  2. W międzyczasie oczyść i obierz szparagi, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w osolonej wodzie do miękkości.

  3. Na patelni rozgrzej olej. Szynkę pokrój w kostkę i usmaż.

  4. Obierz i rozgnieć czosnek. Dodaj na patelnię, smaż krótko.

  5. Na patelnię dodaj serek topiony i smaż kilka minut. Dodaj śmietankę i mieszaj aż do połączenia składników i zagotowania.

  6. Na patelnię dodaj makaron i szparagi. Delikatnie wymieszaj.

  7. Gotowe! Danie możesz podawać posypane świeżą natką pietruszki albo bazylią. Smak świetnie uzupełni też starty włoski ser, jak pecorino albo parmezan.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl