W skrócie:
Nadziewanie pączków to wymaga odrobiny wprawy, którą można opanować niezależnie od poziomu umiejętności cukierniczych. Pamiętaj, że właściwa metoda zależy od dostępnych narzędzi oraz rodzaju konsystencji nadzienia. Bez względu, czy użyjesz profesjonalnej szprycy cukierniczej, zwykłej strzykawki czy łyżeczki najważniejszy jest smak i radość z samodzielnie zrobionych pączków w tłusty czwartek.
Jak nadziewać pączki? – szpryca cukiernicza
Szpryca cukiernicza to gadżet przydatny nie tylko profesjonalistom. Szczególni przyda ci się, gdy nadziewasz pączki płynnymi i dość lekkimi kremami. Dzięki smukłej końcówce łatwo wbijesz się przez usmażone lub upieczone ciasto, tworząc niewielki otwór, który po faszerowaniu jest trudny do zauważenia. Wystarczy, że wybierzesz cienką i długą końcówkę, szprycę wypełnisz nadzieniem np.: półpłynnym dżemem lub kremem budyniowym. Następnie zdecydowanym ruchem wbij końcówkę w bok pączka, ostrożnie wciskaj krem, aż pączek będzie wypełniony. Nadmiar kremu może delikatnie wypłynąć przez dziurkę po wbitej końcówce. Bez obaw możesz ją używać, gdy często pieczesz i chcesz uzyskać bezbłędny efekt.
Strzykawka do nadziewania pączków
Jeśli nie chcesz inwestować w droższy sprzęt cukierniczy, możesz korzystać z łatwo dostępnej strzykawki. Najkorzystniejszy efekt otrzymasz z tych o pojemności 50 ml bez użycia igły. Działa podobnie jak szpryca i nadaje się do mniejszych porcji nadzienia. Napełniaj nim pączki tak samo jak szprycą. Jednak obserwuj, aby pączek nie pękł od nadmiaru farszu. W podobny sposób skorzystaj też z rękawa cukierniczego, który przydaje się nie tylko do dekorowania tortów.
Jak nadziewać pączki? Po prostu łyżeczką!
Najłatwiejszą metodą, choć pozostawiającą czasem odrobinę bałaganu, jest korzystanie z łyżeczki. Ta metoda jest najlepsza do nadziewania pączków przed smażeniem. Należy postępować według 5 prostych zasad:
Na początku rozwałkuj ciasto na pączki.
Nałóż małą porcję nadzienia na środek krążka.
Ciasto możesz umieścić w niewielkiej miseczce, aby maksymalnie wypełnić ciasto nadzieniem.
Następnie złóż ciasto na pół i dokładnie zlep brzegi, formując kulkę.
Usmaż pączki na głębokim oleju.
Ta metoda jest wprost skrojona dla amatorów domowych wypieków, którzy nie chcą kupować dodatkowego sprzętu albo okazjonalnie pieką domowe słodkości.
Najlepsze nadzienie do pączków na tłusty czwartek
Gdy już wiesz, czym nadziewać pączki, to możesz zastanowić się nad rodzajem nadzienia. W tłusty czwartek warto zacząć od klasycznego połączenia, czyli pączków z konfiturą różaną. Następnie warto wypełnić drożdżowe ciasto budyniem, a nawet smakowitym kremem lemon curd. W 2025 roku zyskuje na popularności pączek dubajski z nadziewany kremem pistacjowym, oblany czekoladą i posypany posiekanymi orzeszkami pistacji. W wersji ekskluzywnej dekorowane są płatkami jadalnego złota.
Niech te proste wskazówki ułatwią ci wypełnianie domowych pączków smakowitym nadzieniem po same brzegi pysznego ciasta. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
