W skrócie:
Pączek z pistacjami – przepis na rozkoszny przysmak na tłusty czwartek
Liczba porcji: na 12-15 pączków.
Czas przygotowania: 2, 5 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
500 g mąki pszennej typ 550 lub 650,
8 g drożdży instant,
7 żółtek ze średniej wielkości jajek,
60 g cukru,
80 g miękkiego lub rozpuszczonego masła,
230 g ciepłego mleka,
2 łyżki spirytusu lub 1 łyżka octu jabłkowego,
0,5 łyżeczki soli.
Składniki na krem pistacjowy:
150 g kremu pistacjowego,
200 ml śmietanki kremówki 36 procent,
250 g mascarpone,
1 łyżka cukru pudru,
do pączka dubajskiego: 80 g posiekanego i uprażonego ciasta filo lub kataifi.
Jak zrobić pączka z pistacją?
Sposób przygotowania:
Na początku w dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól.
Dodaj żółtka, ciepłe mleko oraz spirytus.
Następnie wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając miękkie lub wystudzone rozpuszczone masło, aż będzie gładkie i elastyczne (ok. 10 minut ręcznie lub 5 minut mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego).
Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia w temperaturze około 24° Celsjusza, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm.
Za pomocą szklanki lub foremki wycinaj krążki.
Ułóż pączki na oprószonej mąką powierzchni, przykryj ściereczką i zostaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
W garnku rozgrzej olej do temperatury 175°C.
Smaż pączki partiami, po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste, a po środku utworzy się jasna obwódka.
Odsącz pączki na ręczniku papierowym i pozostaw do ostygnięcia.
W misce ubij na sztywno zimną śmietankę kremówkę.
Dodaj serek mascarpone, cukier puder i krem pistacjowy. Delikatnie wymieszaj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Jeśli chcesz przygotować pączki dubajskie to do kremu, dodaj drobno posiekane ciasto filo lub trudniej dostępne kataifi.
Przełóż krem do rękawa cukierniczego z wąską końcówką do nadziewania.
Wystudzone pączki faszeruj kremem pistacjowym za pomocą rękawa cukierniczego.
Możesz polać je lukrem cytrynowym lub oprószyć cukrem pudrem.
W przypadku pączka jak dubajska czekolada zamocz go w rozpuszczonej czekoladzie, a wierzch udekoruj posiekanymi pistacjami.
Domowego pączka z pistacją nadziewaj własnoręcznie zrobionym kremem z orzechów lub kupionym w sprawdzonej cukierni. Krem pistacjowy wysokiej jakości będzie składał się z ok. 50 procent orzechów pistacjowych, cukru lub maltitolu, mleka w proszku, odrobiny oleju słonecznikowego i szczypty soli dla zrównoważenia smaku.
Pączka dubajskiego możesz też udekorować jadalnym złotem w płatkach lub dekoracyjnym sprejem do tortów w złotym kolorze. Dzięki temu pączek z pistacjami nabierze eleganckiego wyglądu. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
