W skrócie:
Jeśli jesteś fanem produkcji telewizyjnych o jedzeniu i gotowaniu, możesz dobrze znać serię „Chef’s Table”. W rytm muzyki klasycznej szefowie kuchni co sezon opowiadają o swoich początkach gastronomii, wybraniu tej ścieżki widzianej jako sposób na zarobek, pasja lub powołanie, a także powstawaniu ich najsłynniejszych dań.
W najnowszym sezonie „Chef’s Table. Legendy” opublikowanym 28 kwietnia 2025 roku Netflix zaprasza nas do bliższego poznania szefów kuchni mających szczególną misję. Po obejrzeniu czterech odcinków możemy zajrzeć do ich kuchni, ale też poznać wrażliwość na istniejące problemy na świecie.
Jamie Oliver „Chef’s Table. Legendy” chce karmić dzieci
Pierwszy odcinek poświęcony został pracy Jamiego Olivera. Spośród czterech szefów kuchni być może on jest najbardziej znany zwykłym zjadaczom chleba. Jego książki kucharskie tłumaczone były na dziesiątki języków, a programy kulinarne wciąż są emitowane w telewizji. Jamie Oliver przed kamerą zwierza sięjak ciążąca mu sława, stała się kluczem do zmiany jadłospisu szkolnych stołówek w Wielkiej Brytanii na rzecz większej ilości warzyw i owoców i ograniczeniu przetworzonego jedzenia.Gwarantuję, że po obejrzeniu tego odcinka zechcesz upiec kurczaka w cieście francuskim nadziewanego pieczarkami według receptury Jamiego Olivera.

José Andrés karmi świat
W drugim odcinku śledzimy szefa kuchni José Andrés, który wprowadził kuchnię hiszpańską w Stanach Zjednoczonych. Jednak ważniejszym wątkiem jego życia jest stworzenie organizacji non-profit World Central Kitchen. Wraz ze swoimi wolontariuszami pojawia się wszędzie, gdzie są konflikty zbrojne, wojny i katastrofy naturalne. Jego powołaniem jest karmienie ludzi w potrzebie. Jest to odważne, a zarazem bardzo niebezpieczne. Oglądając serial z minuty na minutę odkrywamy jego pobudki.
Thomas Keller przybliża kuchnię francuską
Misja Thomasa Kellera może wydawać się banalna, ale zapoznał Amerykanów z kuchnią francuską. Pokazał im, że można jeść prawdziwe mniej przetworzone jedzenie, a samą kuchnię francuską odchudzić i gotować w stylu nouvelle cuisine w restauracji The French Laundry. Od samego patrzenia możesz nabrać apetytu na więcej.
Alice Waters zwraca się do rolników
Szefowa kuchni Alice Waters w swojej restauracji Chez Panisse wprowadziła ideę od pola do stołu na salony. Pokazała, że restauracja może kupować produkty bezpośrednio od rolnika, wspierała lokalne farmy i biznesy. W jej restauracji na deser można zjeść specjalnie wyselekcjonowane owoce, które nie są typowym daniem restauracyjnym. Sama restauratorka twierdzi, że przez wyraziście doprawione sałatki, proste składniki i namawianie ludzi do korzystania z naturalnego jedzenia realizuje swój aktywizm i chce przyczyniać się do zmiany myślenia o gotowaniu.
Czy warto obejrzeć „Chef’s Table. Legendy” na Netflixie? Zdecydowanie tak. Szczególnie smakosze rozkoszujący się widokiem dopracowanych potraw i łaknący słuchania jak szefowie kuchni stali się znani, szanowani, a swoją sławę zechcieli przekuć w dobro znajdą coś dla siebie.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Niepokorny smashburger dla fanów wołowiny. Trudno się od niego oderwać
- Rozpływający się w ustach ser z pieczonymi warzywami. Jamie Oliver wie, co dobre
- Fenomenalne danie dla fanów delikatnego mięsa. To przepis popularnego szefa kuchni
- Jamie Oliver: Powiedz „kocham cię” przez jedzenie. Mamy przepisy mistrza kuchni!
