W skrócie:
Ziemniaczany wrap pod hasłem potato wrap na platformie społecznościowej TikTok zebrał grono entuzjastów. Najwięcej, aż 14 milionów wyświetleń i ponad 750 tysięcy polubień, zebrał przepis użytkowniczki Leili Kocht. Niemka pokazała jak łatwo dostępne warzywo użyć jako bazę do pożywnej przekąski wypakowanej warzywami i kremowym serkiem śmietankowym.
Ziemniaczany wrap jak z TikToka – przepis na domową przekąskę
Liczba porcji: 1 porcja,
Czas przygotowania: 20-25 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
25 g ziemniaków,
20 g startego sera żółtego np.: gouda,
55 g serka wiejskiego,
2 plasterki wędliny z fileta piersi kurczaka
garść rukoli,
1 łyżka oleju rzepakowego,
szczypta soli, czarnego pieprzu i czosnku w proszku,
1/2 łyżeczki suszonych płatków chili do smaku.
Jak zrobić ziemniaczany wrap?
Sposób przygotowania:
Umyj ziemniaka i pokrój go na bardzo cienkie plasterki przy pomocy szatkownicy typu mandolina.
Ułóż plasterki ziemniaków obok siebie (4 sztuki w 3 rzędach) tak, aby lekko na siebie nachodziły i utworzyły kształt wrapa.
Posmaruj z wierzchu ziemniaki olejem rzepakowym i posyp startym serem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza z termoobiegiem na 9 minut.
Następnie obróć wrapa i piecz jeszcze przez 8 minut.
Możesz też piec 20 minut w 210 stopniach Celsjusza bez termoobiegu.
Przygotuj nadzienie do ziemniaczanego wrapa. Serek wiejski przełóż do miski i dopraw przyprawami.
Część ziemniaczanego wrapa bez sera posmaruj serkiem wiejskim, ułóż rukolę i wędlinę z kurczaka. Możesz posypać płatkami chili do smaku.
Na koniec zwiń lub złóż ziemniaczanego wrapa.
Niech ten prosty przepis zainspiruje cię do upieczenia sycącej ziemniaczanej tortilli idealnej na imprezy w gronie znajomych lub jako przekąska na rodzinne spotkania. Danie jest najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu po chwilowym przestudzeniu. Smacznego!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
