Weź ziemniaki, żółty ser i zwiń je w rulon. Z prostych składników zrobisz chrupiący ziemniaczany wrap. TikTokerzy oszaleli na jego punkcie

Anna Daniluk
Cienko poszatkowane ziemniak posmarowane olejem i obsypane serem tworzą chrupiącą przekąskę idealną do nadziewania.
Cienko poszatkowane ziemniak posmarowane olejem i obsypane serem tworzą chrupiącą przekąskę idealną do nadziewania. LauriPatterson/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Trudno oprzeć się wyrazistemu smakowi i chrupiącej teksturze ziemniaków wyjętych prosto z piekarnika. Jednak nie musisz jeść tradycyjnych frytek. Użytkownicy TikToka rozsmakowali się w przepisie na ziemniaczanego wrapa. Poznaj banalnie prostą metodę, która zamieni ziemniaka w fantastyczną przekąskę.

W skrócie:

Ziemniaczany wrap pod hasłem potato wrap na platformie społecznościowej TikTok zebrał grono entuzjastów. Najwięcej, aż 14 milionów wyświetleń i ponad 750 tysięcy polubień, zebrał przepis użytkowniczki Leili Kocht. Niemka pokazała jak łatwo dostępne warzywo użyć jako bazę do pożywnej przekąski wypakowanej warzywami i kremowym serkiem śmietankowym.

Ziemniaczany wrap jak z TikToka – przepis na domową przekąskę

Liczba porcji: 1 porcja,

Czas przygotowania: 20-25 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 25 g ziemniaków,

  • 20 g startego sera żółtego np.: gouda,

  • 55 g serka wiejskiego,

  • 2 plasterki wędliny z fileta piersi kurczaka

  • garść rukoli,

  • 1 łyżka oleju rzepakowego,

  • szczypta soli, czarnego pieprzu i czosnku w proszku,

  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili do smaku.

Jak zrobić ziemniaczany wrap?

Sposób przygotowania:

  1. Umyj ziemniaka i pokrój go na bardzo cienkie plasterki przy pomocy szatkownicy typu mandolina.

  2. Ułóż plasterki ziemniaków obok siebie (4 sztuki w 3 rzędach) tak, aby lekko na siebie nachodziły i utworzyły kształt wrapa.

  3. Posmaruj z wierzchu ziemniaki olejem rzepakowym i posyp startym serem.

  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza z termoobiegiem na 9 minut.

  5. Następnie obróć wrapa i piecz jeszcze przez 8 minut.

  6. Możesz też piec 20 minut w 210 stopniach Celsjusza bez termoobiegu.

  7. Przygotuj nadzienie do ziemniaczanego wrapa. Serek wiejski przełóż do miski i dopraw przyprawami.

  8. Część ziemniaczanego wrapa bez sera posmaruj serkiem wiejskim, ułóż rukolę i wędlinę z kurczaka. Możesz posypać płatkami chili do smaku.

  9. Na koniec zwiń lub złóż ziemniaczanego wrapa.

Niech ten prosty przepis zainspiruje cię do upieczenia sycącej ziemniaczanej tortilli idealnej na imprezy w gronie znajomych lub jako przekąska na rodzinne spotkania. Danie jest najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu po chwilowym przestudzeniu. Smacznego!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl