W skrócie:
Cepeliny z mięsem – przepis od Koła Gospodyń Wiejskich „Wesołe Pleckowianki”
Liczba porcji: około 10-12 sztuk.
Czas przygotowania: około 2,5 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki na ciasto:
3 kg ziemniaków,
ok. 750 g mąki ziemniaczanej (ilość mąki jest zależna od rodzaju ziemniaków),
2 jajka,
sól.
Na farsz do cepelinów:
1 kg łopatki wieprzowej,
100 g surowego boczku,
1 jajko,
2 cebule,
6 ząbków czosnku,
2 łyżki majeranku,
przyprawy:świeżo mielony pieprz czarny i sól.
Na okrasę:
200 g surowego boczku,
200 g wędzonego boczku,
2 cebule.
Jak zrobić cepeliny z mięsem?
Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, ostudzić i zmielić na maszynce (na drobnej siatce).
Do zmielonych ziemniaków dodać jajka i mąkę ziemniaczaną, następnie zagnieść ciasto.
Łopatkę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodać cebulę i lekko posolić.
Ostudzone mięso, cebulę i czosnek zmielić na maszynce (na średniej siatce). Do masy mięsnej dodać jajka, sól, pieprz i majeranek. Wszystko wymieszać.
Z masy ziemniaczanej ukształtować rulon i pokroić go na dwucentymetrowe plastry.
Z każdego plastra uformować placek, na środku położyć porcję farszu mięsnego i formować owalne kluski.
Gotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia.
Cebulę na okrasę pokroić w krążki, zeszklić, następnie dodać pokrojony w paski boczek.
Cepeliny z mięsem podawać polane okrasą z boczku i cebuli.
Przepis pochodzi z publikacji „Najlepsze przepisy Kół Gospodyń Wiejskich. Swojskie smaki” wydanej przez Polska Press. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
