Na obiad podaj tradycyjne cepeliny z mięsem. Okraszaj je rumianym boczkiem. Przepis polecają gospodynie z Pleckiej Dąbrowy

Anna Daniluk
Domowe cepeliny z mięsem to pożywne danie z ziemniaków i łopatki wieprzowej.
Domowe cepeliny z mięsem to pożywne danie z ziemniaków i łopatki wieprzowej. Zoryana Ivchenko/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Pyszne cepeliny z mięsem to pożywny przepis z kuchni regionalnej. Możesz podać je na obiad, kolację lub wyjątkowe rodzinne uroczystości. Te ziemniaczane kluski delikatnie rozpadają się pod widelcem. Domowe cepeliny zrobisz według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich „Wesołe Pleckowianki” z Pleckiej Dąbrowy w województwie łódzkim.

W skrócie:

Cepeliny z mięsem – przepis od Koła Gospodyń Wiejskich „Wesołe Pleckowianki”

Liczba porcji: około 10-12 sztuk.

Czas przygotowania: około 2,5 godziny.

Stopień trudności: średni.

Składniki na ciasto:

  • 3 kg ziemniaków,

  • ok. 750 g mąki ziemniaczanej (ilość mąki jest zależna od rodzaju ziemniaków),

  • 2 jajka,

  • sól.

Na farsz do cepelinów:

  • 1 kg łopatki wieprzowej,

  • 100 g surowego boczku,

  • 1 jajko,

  • 2 cebule,

  • 6 ząbków czosnku,

  • 2 łyżki majeranku,

  • przyprawy:świeżo mielony pieprz czarny i sól.

Na okrasę:

  • 200 g surowego boczku,

  • 200 g wędzonego boczku,

  • 2 cebule.

Jak zrobić cepeliny z mięsem?

Sposób przygotowania:

  1. Obrane ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, ostudzić i zmielić na maszynce (na drobnej siatce).

  2. Do zmielonych ziemniaków dodać jajka i mąkę ziemniaczaną, następnie zagnieść ciasto.

  3. Łopatkę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodać cebulę i lekko posolić.

  4. Ostudzone mięso, cebulę i czosnek zmielić na maszynce (na średniej siatce). Do masy mięsnej dodać jajka, sól, pieprz i majeranek. Wszystko wymieszać.

  5. Z masy ziemniaczanej ukształtować rulon i pokroić go na dwucentymetrowe plastry.

  6. Z każdego plastra uformować placek, na środku położyć porcję farszu mięsnego i formować owalne kluski.

  7. Gotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia.

  8. Cebulę na okrasę pokroić w krążki, zeszklić, następnie dodać pokrojony w paski boczek.

  9. Cepeliny z mięsem podawać polane okrasą z boczku i cebuli.

Przepis pochodzi z publikacji „Najlepsze przepisy Kół Gospodyń Wiejskich. Swojskie smaki” wydanej przez Polska Press. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl