Chrupiące gofry proteinowe z serka wiejskiego to hit. Zrobisz je w mgnieniu oka. Idealne nie tylko na podwieczorek

Anna Daniluk
Domowe fit gofry proteinowe na bazie serka wiejskiego możesz podać z jajkiem sadzonym i liśćmi szpinaku.
Domowe fit gofry proteinowe na bazie serka wiejskiego możesz podać z jajkiem sadzonym i liśćmi szpinaku. mustipan/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Apetyczne fit gofry proteinowe to szybki przysmak na śniadanie, deser lub kolację. Polecam zrobić gofry z serka wiejskiego o wysokiej zawartości białka. To propozycja skrojona na miarę osób podejmujących regularną aktywność fizyczną lub chcących długo odczuwać sytość. Dodaję też do niego zmielone płatki owsiane, aby zwiększyć zawartość błonnika. Domowe gofry proteinowe zrobisz bez grama mąki pszennej i cukru. Poznaj sposób na chrupiące gofry z serka wiejskiego idealne do świętowania Międzynarodowego Dnia Gofra przypadającego 25 marca.

W skrócie:

Gofry proteinowe – przepis z serka wiejskiego

Liczba porcji: dla 2 osób.

Czas przygotowania: 20 minut (w tym pieczenie w gofrownicy).

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 150 g serka wiejskiego,

  • 2 jajka,

  • 70 g płatków owsianych,

  • 1 łyżka oleju rzepakowego + 1 łyżka do natłuszczenia gofrownicy,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 1/2 łyżeczki cynamonu,

  • 10 ml mleka lub napoju roślinnego.

Jak zrobić gofry z serka wiejskiego?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku weź miskę i wrzuć do niej serek wiejski z jajkami. Zmiksuj blenderem, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

  2. Dodaj olej i jeszcze raz zblenduj.

  3. Płatki owsiane zmiksuj na bardzo drobny proszek przypominający mąkę.

  4. Wsyp mąkę owsianą, proszek do pieczenia i cynamon.

  5. Wszystkie składniki wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę mleka.

  6. Rozgrzej gofrownicę i lekko natłuść olejem rzepakowym lub masłem klarowanym.

  7. Wlej przy pomocy chochelki porcję ciasta i piecz przez około 4–5 minut, aż gofry będą złociste i chrupiące.

  8. Gofry proteinowe możesz podać z gęstym jogurtem naturalnym, ulubionymi owocami sezonowymi lub posmarować masłem orzechowym.

Gofry proteinowe wytrawne

Ciasto na gofry proteinowe możesz także urozmaicić dodatkiem suszonych ziół. Szczególnie mieszanką ziół prowansalskich, bazylii, tymianku lub płatków chili. W wersji wytrawnej do ciasta możesz też dodać podsmażoną na złoto cebulę i czosnek. Nie krępuj się też dorzucić paprykę pokrojoną w kostkę, suszone pomidory lub czarne oliwki. Smakosze wędlin mogą dodać do ciasta na gofry z serka wiejskiego kiełbasę pokrojoną w kostkę, podsmażoną szynkę lub chrupiący boczek.

Niech ten prosty przepis zachęci cię do eksperymentowania i zrobienia domowych gofrów proteinowych na bazie serka wiejskiego. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl