W skrócie:
Gofry proteinowe – przepis z serka wiejskiego
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut (w tym pieczenie w gofrownicy).
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
150 g serka wiejskiego,
2 jajka,
70 g płatków owsianych,
1 łyżka oleju rzepakowego + 1 łyżka do natłuszczenia gofrownicy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki cynamonu,
10 ml mleka lub napoju roślinnego.
Jak zrobić gofry z serka wiejskiego?
Sposób przygotowania:
Na początku weź miskę i wrzuć do niej serek wiejski z jajkami. Zmiksuj blenderem, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Dodaj olej i jeszcze raz zblenduj.
Płatki owsiane zmiksuj na bardzo drobny proszek przypominający mąkę.
Wsyp mąkę owsianą, proszek do pieczenia i cynamon.
Wszystkie składniki wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę mleka.
Rozgrzej gofrownicę i lekko natłuść olejem rzepakowym lub masłem klarowanym.
Wlej przy pomocy chochelki porcję ciasta i piecz przez około 4–5 minut, aż gofry będą złociste i chrupiące.
Gofry proteinowe możesz podać z gęstym jogurtem naturalnym, ulubionymi owocami sezonowymi lub posmarować masłem orzechowym.
Gofry proteinowe wytrawne
Ciasto na gofry proteinowe możesz także urozmaicić dodatkiem suszonych ziół. Szczególnie mieszanką ziół prowansalskich, bazylii, tymianku lub płatków chili. W wersji wytrawnej do ciasta możesz też dodać podsmażoną na złoto cebulę i czosnek. Nie krępuj się też dorzucić paprykę pokrojoną w kostkę, suszone pomidory lub czarne oliwki. Smakosze wędlin mogą dodać do ciasta na gofry z serka wiejskiego kiełbasę pokrojoną w kostkę, podsmażoną szynkę lub chrupiący boczek.
Niech ten prosty przepis zachęci cię do eksperymentowania i zrobienia domowych gofrów proteinowych na bazie serka wiejskiego. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
