Spis treści
Makaron ze świeżym szpinakiem. Łatwy przepis
Czas przygotowania: 15 minut
Porcje: 5
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
500 gramów dowolnego makaron, na przykład penne,
200 gramów świeżego szpinaku,
270 gramów (waga z zalewą) suszonych pomidorów,
trzy ząbki czosnku,
270 gramów (1 kostka) ser feta,
sól,
pieprz.
Jak zrobić makaron ze świeżym szpinakiem? Przepyszne danie nie tylko dla fanów makaronu
Wstaw na ogień około 5 litrów wody. Posól, lecz mniej, niż zazwyczaj, ponieważ w tym daniu słoność zapewnia przede wszystkim ser feta.
Ugotuj makaron al dente. Odcedź i odstaw.
Obierz i rozgnieć trzy ząbki czosnku.
Na patelni rozgrzej nieco (około trzech łyżek) oleju z suszonych pomidorów. Podsmaż na nim czosnek. Ostrożnie, ponieważ łatwo go przypalić.
Dodaj umyty szpinak. Duś około 5 minut. Na patelnię dodaj makaron, wszystko razem wymieszaj. Dodaj odrobinę soli i pieprzu do smaku.
Wyłóż na talerz. Na wierzch posyp pokruszonym serem feta – ilość według upodobań.
Danie jest gotowe! Jeśli jesteś miłośnikiem mięsa, możesz je wzbogacić na przykład o podsmażony boczek lub też roladki z kurczaka, lecz nie jest to konieczne.
Jak przygotować świeży szpinak do makaronu?
Przygotowanie świeżego szpinaku jest bardzo proste! Przede wszystkim dokładnie go umyj. Możesz też usunąć łodyżki. Połóż na patelnię na rozgrzany tłuszcz (np. klarowane masło) i poczekaj, aż zmięknie. Szpinak „lubi się” zarówno ze świeżym, jak i suszonym czosnkiem. Świetnie będzie się komponował podlany słodką śmietanką oraz zagęszczony odrobiną mąki – w ten sposób otrzymamy szpinakowo-śmietankowy sos. Choć szpinak jest zmorą wielu dzieci, ale odpowiednio doprawiony może być naprawdę pyszny!
