Na przystawkę polecam wiosenną sałatkę z rzodkiewki. Lekka, sycąca i chrupiąca od warzyw. Zrobisz ją w 10 minut

Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Czy masz takie warzywo, do którego wiosną czujesz słabość? U mnie bez wątpienia jest to rzodkiewka. Jej chrupkość, ten charakterystyczny pikantny smak i różowo-czerwony kolor nie pozostawiają mnie obojętną. Od razu wyobrażam sobie grządkę w rozgrzanym słońcem ogrodzie. Zachęcam cię do zrobienia lekkiej sałatki wiosennej z rzodkiewki. Zrobisz ją w 10 minut. Poznaj przepis doceniający prosty smak pierwszych warzyw.

W skrócie:

Prosta sałatka wiosenna z rzodkiewki to znakomita przekąska dla całej rodziny.
Prosta sałatka wiosenna z rzodkiewki to znakomita przekąska dla całej rodziny.
DronG/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne

Sałatka wiosenna z rzodkiewki – przepis na zdrową przekąskę

Liczba porcji: dla 2 osób.

Czas przygotowania: 10 minut.

Stopień trudności: bardzo łatwy.

Składniki:

  • 1 pęczek świeżej rzodkiewki,

  • 1 ogórek gruntowy lub szklarniowy,

  • 1/2 pęczka szczypiorku,

  • 1/2 czerwonej cebuli,

  • 1 garść świeżych liści szpinaku,

  • 100 g serka wiejskiego lub fety,

  • 1 łyżka soku z cytryny,

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,

  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić sałatkę wiosenną z rzodkiewki?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku rzodkiewki dokładnie umyj i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Możesz też pokroić ją na półplasterki.

  2. Następnie ogórka pokrój w półplasterki, a szczypiorek drobno posiekaj.

  3. Obraną czerwoną cebulę pokrój w piórka. Liście szpinaku umyj i osusz.

  4. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny, sok z cytryny i oliwę. Dopraw solą i pieprzem.

  5. Wcześniej przygotowane warzywa połącz w misce, dodaj sos i wszystko delikatnie wymieszaj.

  6. Pod koniec dorzuć serek wiejski lub pokruszoną fetę.

  7. Gotową sałatkę wiosenną z rzodkiewki możesz podawać z kromką chrupiącego chleba lub rumianą kajzerką.

Niech ta sałatka wiosenna z rzodkiewki stanie się dla ciebie esencją sezonowego gotowania. Bez zbędnego wysiłku, a za to z masą zdrowia i witamin. Jej lekkość sprawia, że idealnie pasuje do letniego grilla, jako szybka kolacja po pracy, czy nawet lunch zabrany ze sobą. A co najważniejsze, to fantastyczny sposób, by cieszyć się smakiem pierwszych warzyw z własnego ogródka lub od ulubionego rolnika na targu. Przekonaj się, że rzodkiewka potrafi być gwiazdą, a nie tylko tłem dla wędlin. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl