W skrócie:

Sałatka wiosenna z rzodkiewki – przepis na zdrową przekąskę
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: bardzo łatwy.
Składniki:
1 pęczek świeżej rzodkiewki,
1 ogórek gruntowy lub szklarniowy,
1/2 pęczka szczypiorku,
1/2 czerwonej cebuli,
1 garść świeżych liści szpinaku,
100 g serka wiejskiego lub fety,
1 łyżka soku z cytryny,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
1 łyżeczka oliwy z oliwek,
sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić sałatkę wiosenną z rzodkiewki?
Sposób przygotowania:
Na początku rzodkiewki dokładnie umyj i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Możesz też pokroić ją na półplasterki.
Następnie ogórka pokrój w półplasterki, a szczypiorek drobno posiekaj.
Obraną czerwoną cebulę pokrój w piórka. Liście szpinaku umyj i osusz.
W miseczce wymieszaj jogurt naturalny, sok z cytryny i oliwę. Dopraw solą i pieprzem.
Wcześniej przygotowane warzywa połącz w misce, dodaj sos i wszystko delikatnie wymieszaj.
Pod koniec dorzuć serek wiejski lub pokruszoną fetę.
Gotową sałatkę wiosenną z rzodkiewki możesz podawać z kromką chrupiącego chleba lub rumianą kajzerką.
Niech ta sałatka wiosenna z rzodkiewki stanie się dla ciebie esencją sezonowego gotowania. Bez zbędnego wysiłku, a za to z masą zdrowia i witamin. Jej lekkość sprawia, że idealnie pasuje do letniego grilla, jako szybka kolacja po pracy, czy nawet lunch zabrany ze sobą. A co najważniejsze, to fantastyczny sposób, by cieszyć się smakiem pierwszych warzyw z własnego ogródka lub od ulubionego rolnika na targu. Przekonaj się, że rzodkiewka potrafi być gwiazdą, a nie tylko tłem dla wędlin. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!