Spis treści
Lekki obiad z kaszą, kurczakiem i warzywami
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: dla 2 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
1 pojedynczy filet z kurczaka,
sól,
pieprz,
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
2 łyżeczki kurkumy mielonej,
2 łyżki oliwy,
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej (100 g suchej kaszy lub 1 woreczek),
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka masła,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
1 czerwona papryka,
1 mała cukinia.
Przygotuj wszystkie składniki. Sól, pieprz, paprykę i kurkumę wymieszaj w małej miseczce. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek w plasterki, a paprykę i cukinię w kostkę. Filet z kurczaka pokrój w kostkę.
Pokrojony filet włóż do miski, dodaj sól, pieprz, dwa rodzaje papryki, kurkumę, oliwę i wymieszaj.
Ugotuj kaszę gryczaną.
Gotową kaszę odcedź, przełóż do miseczki i wymieszaj z sosem sojowym. Odłóż do ostudzenia.
Na rozgrzaną dużą patelnię dodaj masło i zacznij smażyć kurczaka. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż przez ok. 4 minuty, często mieszając.
Dodaj resztę warzyw i smaż przez ok. 7 minut, pamiętając o mieszaniu.
Kiedy warzywa zmiękną i zarumienią się, dodaj kaszę gryczaną, wymieszaj wszystkie składniki i smaż kolejne 2 minuty. W razie potrzeby dopraw danie solą i pieprzem. Smacznego!
Jeżeli masz ochotę na lekki obiad, to właśnie znalazłaś przepis na danie idealne. Kasza gryczana z kurczakiem i warzywami jest lekka, ale sycąca. Połączenie delikatnego kurczaka, wyrazistej kaszy gryczanej i chrupkich warzyw sprawia, że każdy kęs to rozkosz. Ten lekki obiad to perfekcyjny balans między tym, co zdrowe, a tym, co po prostu pyszne.
To też świetna opcja na szybki lunch, ciepłą kolację czy obiad, po którym nie będziesz się czuć ciężko. Ten przepis udowadnia, że lekki obiad nie musi być nudny – może być esencją smaku, prostoty i domowego komfortu na jednym talerzu. To mój ulubiony obiad z kaszą gryczaną na wiosenne i letnie dni. Mam nadzieję, że będzie ci smakował tak samo jak mi.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
