W skrócie:
Ryż po meksykańsku – przepis do mięsa
Czas przygotowania: 30 minut.
Ilość porcji: dla 4 osób.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1 szklanka białego ryżu,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 papryka czerwona,
1 papryka zielona,
1 puszka pomidorów krojonych (400 g),
1 szklanka bulionu warzywnego,
1 puszka kukurydzy (200 g),
1 puszka czerwonej fasoli (200 g),
2 łyżki oleju rzepakowego,
1 łyżeczka kuminu,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
szczypta soli i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku,
sok z 1 limonki,
świeża kolendra lub natka pietruszki do dekoracji.
Jak zrobić ryż po meksykańsku?
Sposób przygotowania:
Na początku na dużej patelni rozgrzej olej rzepakowy. Dodaj posiekaną cebulę i drobno posiekany czosnek. Oba warzywa smaż do zeszklenia.
Pokrój w kostkę zieloną i czerwoną paprykę.
Wrzuć pokrojone papryki i smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
Wsyp suchy ryż i smaż go chwilę, aby stał się lekko szklisty.
Następnie dorzuć pomidory z puszki, wlej bulion warzywny, a następnie dopraw kuminem, kurkumą, mieloną słodką papryką, solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszaj.
Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, aż ryż wchłonie płyn i zwiększy objętość.
Dodaj odsączoną kukurydzę i fasolę. Wymieszaj, gotuj jeszcze 2-3 minuty.
Tuż przed podaniem ryżu po meksykańsku skrop danie sokiem z limonki i posyp świeżą kolendrą przed podaniem. Jeśli nie lubisz kolendry, sięgnij po natkę pietruszki.
Zaręczam, że każdy kęs tego prostego przysmaku przeniesie cię myślami do Meksyku. W zaciszu własnej kuchni przyrządzisz kolorowe, smaczne i pachnące danie. Jeśli chcesz, aby danie było zdrowsze, to zamiast białego ryżu weź ryż brązowy.
Będzie dłużej się gotował, ale zyskasz więcej błonnika w swojej diecie. To może być obłędnie smaczna propozycja na rodziny obiad, na lunch do pracy lub pożywną kolację.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
