Kolorowy ryż po meksykańsku to strzał w dziesiątkę. Podaj go do grillowanego kurczaka. Sprytny sposób na zjedzenie warzyw

Anna Daniluk
Dzięki połączeniu ryżu z kukurydzą, czerwoną fasolą i zestawem pachnących ziół i przypraw stworzysz danie inspirowane dalekim Meksykiem.
Dzięki połączeniu ryżu z kukurydzą, czerwoną fasolą i zestawem pachnących ziół i przypraw stworzysz danie inspirowane dalekim Meksykiem. Stanislav Ostranitsa/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Masz ochotę na pyszny i aromatyczny dodatek do obiadu? Wspaniale! Przepis na ryż po meksykańsku może stać się twoim ulubieńcem. Różnorodne składniki urozmaicą smakiem nawet szary dzień. Polecam ci zrobić kolorowy, pełen warzyw i aromatycznych przypraw przysmak. Metoda jego przygotowania może przypominać risotto, choć użyjesz do niego innego gatunku ryżu. Poznaj przepis na kolorowy ryż po meksykańsku do pieczonego mięsa.

W skrócie:

Ryż po meksykańsku – przepis do mięsa

Czas przygotowania: 30 minut.

Ilość porcji: dla 4 osób.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 szklanka białego ryżu,

  • 1 cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 papryka czerwona,

  • 1 papryka zielona,

  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g),

  • 1 szklanka bulionu warzywnego,

  • 1 puszka kukurydzy (200 g),

  • 1 puszka czerwonej fasoli (200 g),

  • 2 łyżki oleju rzepakowego,

  • 1 łyżeczka kuminu,

  • 1/2 łyżeczki kurkumy,

  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,

  • szczypta soli i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku,

  • sok z 1 limonki,

  • świeża kolendra lub natka pietruszki do dekoracji.

Jak zrobić ryż po meksykańsku?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku na dużej patelni rozgrzej olej rzepakowy. Dodaj posiekaną cebulę i drobno posiekany czosnek. Oba warzywa smaż do zeszklenia.

  2. Pokrój w kostkę zieloną i czerwoną paprykę.

  3. Wrzuć pokrojone papryki i smaż przez kilka minut, aż zmiękną.

  4. Wsyp suchy ryż i smaż go chwilę, aby stał się lekko szklisty.

  5. Następnie dorzuć pomidory z puszki, wlej bulion warzywny, a następnie dopraw kuminem, kurkumą, mieloną słodką papryką, solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszaj.

  6. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, aż ryż wchłonie płyn i zwiększy objętość.

  7. Dodaj odsączoną kukurydzę i fasolę. Wymieszaj, gotuj jeszcze 2-3 minuty.

  8. Tuż przed podaniem ryżu po meksykańsku skrop danie sokiem z limonki i posyp świeżą kolendrą przed podaniem. Jeśli nie lubisz kolendry, sięgnij po natkę pietruszki.

Zaręczam, że każdy kęs tego prostego przysmaku przeniesie cię myślami do Meksyku. W zaciszu własnej kuchni przyrządzisz kolorowe, smaczne i pachnące danie. Jeśli chcesz, aby danie było zdrowsze, to zamiast białego ryżu weź ryż brązowy.

Będzie dłużej się gotował, ale zyskasz więcej błonnika w swojej diecie. To może być obłędnie smaczna propozycja na rodziny obiad, na lunch do pracy lub pożywną kolację.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl