W skrócie:
Spaghetti z klopsikami – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Przygotowanie: 20 minut + 30 minut gotowanie.
Stopień trudności: łatwy.
Klopsiki:
3 małe kromki czerstwego włoskiego chleba, bez skórki,
1/2 szklanki pełnotłustego mleka,
225 g mielonego mięsa wołowego drobnego (trimming wołowy 80/20),
115 g mielonej wieprzowiny,
2 ząbki czosnku, posiekane,
1/4 małej garści bazylii, drobno posiekanej,
2 łyżki startego parmezanu,
2 łyżki startego Pecorino Romano,
2 jajka,
1 szczypta soli morskiej w płatkach,
świeżo zmielony czarny pieprz,
1/2–1 szklanka bułki tartej.
Sos:
3 łyżki oliwy,
2 ząbki czosnku, rozgniecione,
1/2 średniej białej cebuli, pokrojonej w kostkę,
1 kg pomidorów San Marzano lub krojonych pomidorów z puszki,
1 szczypta soli morskiej w płatkach,
świeżo zmielony czarny pieprz,
1/4 łyżeczki posiekanej papryki pepperoni lub płatków chili,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1/4 małej garści świeżej bazylii, drobno posiekanej.
Makaron i złożenie dania:
1 szklanka oliwy,
340 g makaronu spaghetti,
1/2 szklanki świeżo startego parmezanu,
1/3 szklanki startego Pecorino Romano, do dekoracji.
Jak zrobić spaghetti z klopsikami?
Klopsiki:
Na kilka minut w małej miseczce namocz w mleku czerstwy włoski chleb.
Zmieszaj mieloną wołowinę, wieprzowinę, czosnek, bazylię, parmezan, Pecorino Romano, jajka, sól i pieprz w dużej misce. Mieszaj wszystko rękami, żeby rozbić mięso i stworzyć z niego gładką konsystencję.
Wyciśnij nadmiar mleka z chleba, a potem wrzuć kromki do mięsa. Wylej mleko. Chleb wmieszaj do mięsa rękami.
Na talerz lub tacę wysyp bułkę tartą.
Rękami (jeśli chcesz, zmocz je lekko wodą, żeby nic nie przywierało ci do palców), formuj klopsiki wielkości piłki golfowej, tak by każda miała około 43 g. Wyjdzie ci około 12 klopsików.
Klopsiki równomiernie obtocz w bułce tartej i odłóż na talerz do czasu smażenia.
Sos:
W dużym rondlu na średnim ogniu rozgrzej oliwę. Kiedy olej będzie już gorący, podsmaż zgnieciony czosnek, żeby nadał oliwie aromatu, a potem wyłów go i wyrzuć.
Wrzuć cebulę i smaż przez 2-3 minuty lub do czasu, aż zmięknie.
W dużej misce dłońmi rozbij pomidory San Marzano na małe kawałki.
Pomidory wlej do rondla i dopraw wszystko solą oraz pieprzem. Dodaj peperoni lub chili, oregano i bazylię, wymieszaj. Zmniejsz ogień i duś przez 10–15 minut.
Złożenie dania:
W dużym rondlu na średnim ogniu rozgrzej oliwę.
Delikatnie smaż obtoczone w bułce tartej klopsiki z każdej strony przez 5 minut lub do zarumienienia. (Chodzi tu tylko o przypieczenie z zewnątrz, dopieką się jeszcze w sosie).
Klopsiki wrzuć do sosu pomidorowego i duś na małym ogniu przez 15 minut.
Delikatnie odłów klopsiki z sosu i odłóż je na talerz do czasu serwowania.
Na dużym ogniu zagotuj duży garnek osolonej wody. Wrzuć spaghetti i gotuj je według instrukcji na opakowaniu do czasu, aż będzie al dente (ugotowane, ale nadal twardawe). Odcedź spaghetti, zostawiając 1 szklankę wody z gotowania makaronu na później.
Wrzuć spaghetti do sosu pomidorowego i podrzucając, połącz wszystko ze sobą.
Na każdy talerz wyłóż spaghetti i dodaj 2/3 klopsików oraz szczodrą porcję parmezanu i Pecorino Romano. Buon appetito, betch!
Znany kucharz zdradził, że stosuje rodzinny patent na wykorzystanie czerstwego chleba namoczonego w mleku. Aby zaoszczędzić sobie czas w dniu gotowania tego dania, możesz przygotować klopsiki (nieobtoczone w bułce tartej) dzień wcześniej i trzymać je pod przykryciem przez noc w lodówce.

Przepis na spaghetti z klopsikami z książki „Italian/American” autorstwa Gianluci Conte udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Pascal. Premiera książki odbyła się 9 kwietnia 2025 roku.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
