Surowe, a zachwyca. Na przystawkę podaj autentyczne carpaccio z wołowiny. Poznaj przepis kulinarnego pasjonata

Anna Daniluk
Na przystawkę polecamy włoskie carpaccio z wołowiny.
Na przystawkę polecamy włoskie carpaccio z wołowiny. materiały prasowe Wydawnictwo Pascal
Carpaccio z wołowiny to surowe mięso, nie bez powodu uważane za włoski przysmak. Autor przepisu Gianluca Conte stwierdza, że danie najlepiej smakuje podawane na świeżej rukoli lub w sałatce trójkolorowej. Poznaj przepis na wyrafinowany rarytas kuchni włoskiej.

W skrócie:

Carpaccio z wołowiny – przepis na włoski przysmak

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 2 godziny lub całonocne chłodzenie.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 225-285 g polędwicy wołowej,

  • 1 szklanka młodych liści rukoli,

  • 1 mały korzeń kopru włoskiego (fenkułu), cienko pokrojonego w plasterki,

  • 1 mała główka cykorii sałatowej (radicchio), drobno pokrojonej,

  • odrobina oliwy extra virgin,

  • 1 szczypta płatków soli morskiej,

  • 1 cytryna, przekrojona na pół,

  • odrobina oleju truflowego (opcjonalnie),

  • 1/4 szklanki świeżo startego parmezanu, do dekoracji,

  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Jak zrobić carpaccio z wołowiny?

Sposób przygotowania:

  1. Owiń polędwicę wołową w papier rzeźniczy lub folię spożywczą. Zostaw w lodówce na noc lub włóż na 2 godziny do zamrażarki, żeby mięso schłodziło się i stało twardsze.

  2. Dużym ostrym nożem pokrój mięso na najcieńsze możliwe plasterki.

  3. Plasterek ułóż na czystej desce do krojenia i delikatnie uderzaj mięso środkiem dłoni, żeby zrobiło się odrobinę cieńsze. Powoli przenieś plasterek na duży talerz i zrób to samo z pozostałymi.

  4. W dużej misce połącz rukolę, fenkuł i cykorię.

  5. Dodaj oliwę, sól i sok z połowy cytryny. Dobrze wymieszaj.

  6. Rozłóż sałatkę na talerzu, a na wierzchu ułóż plasterki wołowiny.

  7. Mięso polej sokiem z drugiej połówki cytryny, olejem truflowym (jeśli chcesz go użyć), udekoruj parmezanem, dopraw solą i pieprzem. Podawaj od razu. Buon appetito, betch!

Na domowy obiad polecam także zrobić makaron z klopsikami według rodzinnego przepisu Gianluca Conte.

Okładka książki „Italian/American” autorstwa Gianluci Conte
Książka „Italian/American” napisana jest przez Gianluca Conte znanego w mediach społecznościowych jako QCP.
materały prasowe Wydawnictwo Pascal

Przepis z książki „Italian/American” autorstwa Gianluci Conte udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Pascal.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl