W skrócie:
Carpaccio z wołowiny – przepis na włoski przysmak
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny lub całonocne chłodzenie.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
225-285 g polędwicy wołowej,
1 szklanka młodych liści rukoli,
1 mały korzeń kopru włoskiego (fenkułu), cienko pokrojonego w plasterki,
1 mała główka cykorii sałatowej (radicchio), drobno pokrojonej,
odrobina oliwy extra virgin,
1 szczypta płatków soli morskiej,
1 cytryna, przekrojona na pół,
odrobina oleju truflowego (opcjonalnie),
1/4 szklanki świeżo startego parmezanu, do dekoracji,
świeżo zmielony czarny pieprz.
Jak zrobić carpaccio z wołowiny?
Sposób przygotowania:
Owiń polędwicę wołową w papier rzeźniczy lub folię spożywczą. Zostaw w lodówce na noc lub włóż na 2 godziny do zamrażarki, żeby mięso schłodziło się i stało twardsze.
Dużym ostrym nożem pokrój mięso na najcieńsze możliwe plasterki.
Plasterek ułóż na czystej desce do krojenia i delikatnie uderzaj mięso środkiem dłoni, żeby zrobiło się odrobinę cieńsze. Powoli przenieś plasterek na duży talerz i zrób to samo z pozostałymi.
W dużej misce połącz rukolę, fenkuł i cykorię.
Dodaj oliwę, sól i sok z połowy cytryny. Dobrze wymieszaj.
Rozłóż sałatkę na talerzu, a na wierzchu ułóż plasterki wołowiny.
Mięso polej sokiem z drugiej połówki cytryny, olejem truflowym (jeśli chcesz go użyć), udekoruj parmezanem, dopraw solą i pieprzem. Podawaj od razu. Buon appetito, betch!
Na domowy obiad polecam także zrobić makaron z klopsikami według rodzinnego przepisu Gianluca Conte.

Przepis z książki „Italian/American” autorstwa Gianluci Conte udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Pascal.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
