Wiosenna sałatka ze szparagami i kurczakiem, czyli zdrowie na talerzu. Twoje kiszki ją pokochają

Gabriela Fedyk
Opracowanie:
Pyszna sałatka ze szparagami i kurczakiem – najlepszy sposób na zdrowy mikrobiom.
Pyszna sałatka ze szparagami i kurczakiem – najlepszy sposób na zdrowy mikrobiom. mat. prasowe myBioma
Sezon na szparagi trwa, a my mamy dla ciebie przepis na sałatkę, która łączy zdrowie z niesamowitym smakiem. Szparagi, kurczak, oliwki i pełnoziarniste pieczywo – idealne wiosenne danie, które nie obciąży twojego brzucha. Wypróbuj przepis na wiosenną sałatkę, która jest nie tylko smaczna, ale też wesprze twój układ trawienny.

Spis treści

Sałatka ze szparagami i piersią kurczaka. Przepis na wiosenne danie

Sałatka ze szparagami i piersią kurczaka ekspertów myBioma to prawdziwa gwiazda w kategorii zdrowia, ale najważniejsze jest to, jak cudownie smakuje! Połączenie świeżych szparagów, chrupiącego pieczywa czosnkowego, delikatnego kurczaka i aromatycznych suszonych pomidorów sprawia, że to danie zachwyci każdego. Sprawdź, jak łatwo je przygotować i przekonaj się, jak smakuje prawdziwa wiosna na talerzu.

Porcje: 2

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwy

mat. prasowe myBioma

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów,

  • 150 g rukoli,

  • 2 dymki,

  • 100 g suszonych pomidorów w oleju,

  • 50 g orzeszków piniowych,

  • garść czarnych oliwek,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 cytryna,

  • oliwa z oliwek,

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego,

  • 2 filety z piersi kurczaka,

  • sól i pieprz.

Jak zrobić sałatkę ze szparagami i piersią kurczaka?

  1. Szparagi umyj i usuń zdrewniałą końcówkę. Przytrzymaj szparagi na środku i na końcu, delikatnie je odginając – w ten sposób złamią się w odpowiednim miejscu. Jeżeli chcesz, możesz je przekroić na mniejsze kawałki.

  2. Umyj rukolę i cebulę. Dymkę pokrój w cienkie plasterki.

  3. Suszone pomidory wyjmij ze słoika i odcedź z nadmiaru oleju.

  4. Przygotuj dressing. Wymieszaj sok z cytryny z solą i oliwą z oliwek (około 4 łyżki). Odstaw.

  5. Kromki chleba razowego natrzyj oliwą z oliwek i czosnkiem. Odstaw na bok.

  6. Filety z kurczaka posól i popieprz, a następnie smaż je na patelni przez około 7 minut z każdej strony, aż będą gotowe.

  7. Na patelni z odrobiną oliwy smaż szparagi przez około 5–10 minut, obracając je co jakiś czas. Gotowe szparagi przełóż do miski.

  8. Na tej samej patelni podsmaż kromki chleba czosnkowego przez kilka minut, aż będą chrupiące.

  9. Do dużej miski ze szparagami dodaj dressing, rukolę, cebulę, oliwki, suszone pomidory i orzeszki piniowe. Wymieszaj całość i ułóż na talerzu. Na wierzch połóż pieczywo czosnkowe i filet z kurczaka. Smacznego!

Sałatka ze szparagami i piersią kurczaka dla mikrobiomu

Sałatka z zielonymi szparagami, piersią kurczaka i suszonymi pomidorami podana z pełnoziarnistym pieczywem czosnkowym to pyszne danie, które ma też wiele korzyści zdrowotnych. Szparagi, chleb pełnoziarnisty, czosnek i dymka to składniki, które wspaniale wspierają mikrobiom. Suszone pomidory są bogate w witaminę C, oliwki w witaminę E, a szparagi i cebula dostarczają witaminy K.

Ta sałatka ze szparagami i piersią kurczaka jest zbilansowana pod względem białka, węglowodanów i tłuszczy – pierś z kurczaka dostarcza solidną porcję białka, chleb pełnoziarnisty – węglowodanów, a oliwa z oliwek i orzeszki piniowe – zdrowych tłuszczy, które są niezbędne dla naszych komórek. Jedz na zdrowie!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl