W skrócie:
Karczek w kapuście kiszonej siostry Anastazji
Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 90-120 minut.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
1 i 1/2 kg karczku,
1 kg kiszonej kapusty,
5-6 plasterków ananasa z puszki,
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.
Jak zrobić karczek w kapuście kiszonej siostry Anastazji?
Sposób przygotowania:
Na początku dopraw karczek solą i pieprzem i włóż do brytfanny.
Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku. Możesz ją odrobinę posiekać.
Obłóż mięso odciśniętą kapustą kiszoną. Plastry ananasa pokrój w kostkę.
Na karczku wyłożonym kapustą kiszoną rozsyp równomiernie kawałki ananasa.
Karczek w kapuście kiszonej piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C z opcją grzania góra-dół do miękkości.
Jeśli masz termometr kuchenny, możesz sprawdzić temperaturę pieczonego mięsa. Powinna wynosić około 75°C.
Jeżeli chcesz, aby karczek w kapuście kiszonej był bardziej rumiany, zdejmij pokrywkę lub folę aluminiową na 15 minut przed końcem pieczenia.
Upieczone mięso pokrój na porcję i podawaj z kapustą kiszoną i ananasami.
Sposób podania karczku w kapuście kiszonej siostry Anastazji
Delikatny karczek w kapuście kiszonej możesz podawać z purée ziemniaczanym, domowymi frytkami lub ziemniakami podsmażonymi na patelni. Taki kawałek mięsa możesz zajadać także z zasmażanymi buraczkami, surówką z kapusty pekińskiej albo z dodatkiem ogórków kiszonych.
Karczek w kiszonej kapuście siostry Anastazji to wyjątkowe danie, które możesz serwować na wyjątkowe uroczystości rodzinne, na co dzień lub od święta. Z pewnością ananas służy w tym przepisie jako naturalny kontrast smakowy. W ten sposób otrzymasz słodko-kwaśne danie o oryginalnym smaku. Zachęcam cię też do polewania mięsa sokiem z ananasa lub z kiszonej kapusty. Dzięki temu kawałki będą bardziej soczyste i nie będą tak szybko wysychać. Powyższy przepis zainspirowany jest książką „Wielka księga specjałów Siostry Anastazji” autorstwa siostry Anastazji Pustelnik FDC opublikowanej przez Wydawnictwo WAM.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
