Siostra Anastazja wie, co dobre. Na obiad upiecz karczek w kapuście kiszonej. Znana zakonnica sięga po egzotyczny składnik

Anna Daniluk
Domowy karczek w kapuście kiszonej siostry Anastazji to znakomite danie na co dzień i od święta.
Domowy karczek w kapuście kiszonej siostry Anastazji to znakomite danie na co dzień i od święta. ALLEKO/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Siostra Anastazja Pustelnik znana jest z gotowania domowych, sycących dań, które publikowane są w jej książkach kucharskich. Doświadczona w gotowaniu zakonnica podaje przepisy na pomysłowe dania mięsne. Jednym z nich jest karczek w kapuście kiszonej z zaskakującym dodatkiem. Mianowicie popularna kucharka dodaje do niego plasterki ananasa z puszki. Jeśli jesteś fanem mięsa, to koniecznie wypróbuj przepis na karczek w kapuście kiszonej siostry Anastazji. Poznaj przepis na niecodzienne danie obiadowe idealne na co dzień i od święta.

W skrócie:

Karczek w kapuście kiszonej siostry Anastazji

Liczba porcji: dla 6 osób.

Czas przygotowania: 90-120 minut.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg karczku,

  • 1 kg kiszonej kapusty,

  • 5-6 plasterków ananasa z puszki,

  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.

Jak zrobić karczek w kapuście kiszonej siostry Anastazji?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku dopraw karczek solą i pieprzem i włóż do brytfanny.

  2. Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku. Możesz ją odrobinę posiekać.

  3. Obłóż mięso odciśniętą kapustą kiszoną. Plastry ananasa pokrój w kostkę.

  4. Na karczku wyłożonym kapustą kiszoną rozsyp równomiernie kawałki ananasa.

  5. Karczek w kapuście kiszonej piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C z opcją grzania góra-dół do miękkości.

  6. Jeśli masz termometr kuchenny, możesz sprawdzić temperaturę pieczonego mięsa. Powinna wynosić około 75°C.

  7. Jeżeli chcesz, aby karczek w kapuście kiszonej był bardziej rumiany, zdejmij pokrywkę lub folę aluminiową na 15 minut przed końcem pieczenia.

  8. Upieczone mięso pokrój na porcję i podawaj z kapustą kiszoną i ananasami.

Sposób podania karczku w kapuście kiszonej siostry Anastazji

Delikatny karczek w kapuście kiszonej możesz podawać z purée ziemniaczanym, domowymi frytkami lub ziemniakami podsmażonymi na patelni. Taki kawałek mięsa możesz zajadać także z zasmażanymi buraczkami, surówką z kapusty pekińskiej albo z dodatkiem ogórków kiszonych.

Karczek w kiszonej kapuście siostry Anastazji to wyjątkowe danie, które możesz serwować na wyjątkowe uroczystości rodzinne, na co dzień lub od święta. Z pewnością ananas służy w tym przepisie jako naturalny kontrast smakowy. W ten sposób otrzymasz słodko-kwaśne danie o oryginalnym smaku. Zachęcam cię też do polewania mięsa sokiem z ananasa lub z kiszonej kapusty. Dzięki temu kawałki będą bardziej soczyste i nie będą tak szybko wysychać. Powyższy przepis zainspirowany jest książką „Wielka księga specjałów Siostry Anastazji” autorstwa siostry Anastazji Pustelnik FDC opublikowanej przez Wydawnictwo WAM.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Lewandowski jasno o grze w reprezentacji Polski. „Gdybym słuchał mediów, to…”

Lewandowski jasno o grze w reprezentacji Polski. „Gdybym słuchał mediów, to…”

Lewandowski pojawił się na ławce i szybko z niej zniknął. Dlaczego?

Lewandowski pojawił się na ławce i szybko z niej zniknął. Dlaczego?

Wróć na i.pl Portal i.pl