W skrócie:
Przepis na pasztet z królika siostry Anastazji
Czas przygotowania: 3 godziny.
Liczba porcji: na 12 kawałków.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
1 królik (około 1,5 kg),
300 g surowego boczku,
2 marchewki,
1 pietruszka,
1/2 bulwy selera,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
3 jajka,
2 kromki czerstwego chleba namoczone w mleku,
100 ml śmietany 30 procent,
1 łyżeczka majeranku,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki pieprzu,
50 ml brandy lub koniaku,
2 łyżki masła do smarowania foremki,
1 listek laurowy,
4 ziarna ziela angielskiego.
Jak zrobić pasztet z królika siostry Anastazji?
Sposób przygotowania:
Na początku królika podziel na części i umieść w garnku. Dodaj obraną marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę oraz listek laurowy i ziele angielskie.
Całość zalej wodą tak, aby składniki były przykryte, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż mięso stanie się miękkie.
Ugotowane mięso oddziel od kości i przestudź. Przepuść przez maszynkę razem z boczkiem, ugotowanymi warzywami, namoczonym chlebem oraz czosnkiem.
Do zmielonej masy dodaj rozmieszane jajka, śmietanę, majeranek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz oraz opcjonalnie brandy lub koniak dla wzbogacenia smaku. Całość energicznie wyrabiaj na jednolitą masę.
Foremkę do pieczenia pasztetu wysmaruj masłem i przełóż do niej przygotowaną masę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60 minut, aż pasztet nabierze złocistego koloru.
Gotowy pasztet z królika siostry Anastazji odstaw do wystudzenia.
Mam nadzieję, że ten pasztet z królika siostry Anastazji uświetni wielkanocne spotkania. Wprost wybornie smakuje z sosem tatarskim, ćwikłą z chrzanem lub domową sałatką jarzynową. Możesz także podawać je z konfiturą żurawinową wyśmienitą do mięsa. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
