Soczysty pasztet z królika siostry Anastazji. Ten przepis wyciągnęłam od znajomej kucharki. Poznaj patent na mięso w najlepszym wydaniu

Anna Daniluk
Domowy pasztet z królika siostry Anastazji to pomysł na wyborną przystawkę nie tylko na Wielkanoc.
Domowy pasztet z królika siostry Anastazji to pomysł na wyborną przystawkę nie tylko na Wielkanoc. szakalikus/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Domowy pasztet z królika to rarytas najczęściej podawany na Wielkanoc w kuchni polskiej. Znajoma kucharka zazwyczaj robi go z przepisu siostry Anastazji. Wedle tej receptury pasztet z królika łatwo rozsmarowuje się na kromce chleba i towarzyszy sałatce jarzynowej. Z pewnością przepis na pasztet z królika siostry Anastazji Pustelnik będzie strzałem w dziesiątkę.

W skrócie:

Przepis na pasztet z królika siostry Anastazji

Czas przygotowania: 3 godziny.

Liczba porcji: na 12 kawałków.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 1 królik (około 1,5 kg),

  • 300 g surowego boczku,

  • 2 marchewki,

  • 1 pietruszka,

  • 1/2 bulwy selera,

  • 1 cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 3 jajka,

  • 2 kromki czerstwego chleba namoczone w mleku,

  • 100 ml śmietany 30 procent,

  • 1 łyżeczka majeranku,

  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,

  • 1 łyżeczka soli,

  • 1/2 łyżeczki pieprzu,

  • 50 ml brandy lub koniaku,

  • 2 łyżki masła do smarowania foremki,

  • 1 listek laurowy,

  • 4 ziarna ziela angielskiego.

Jak zrobić pasztet z królika siostry Anastazji?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku królika podziel na części i umieść w garnku. Dodaj obraną marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę oraz listek laurowy i ziele angielskie.

  2. Całość zalej wodą tak, aby składniki były przykryte, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż mięso stanie się miękkie.

  3. Ugotowane mięso oddziel od kości i przestudź. Przepuść przez maszynkę razem z boczkiem, ugotowanymi warzywami, namoczonym chlebem oraz czosnkiem.

  4. Do zmielonej masy dodaj rozmieszane jajka, śmietanę, majeranek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz oraz opcjonalnie brandy lub koniak dla wzbogacenia smaku. Całość energicznie wyrabiaj na jednolitą masę.

  5. Foremkę do pieczenia pasztetu wysmaruj masłem i przełóż do niej przygotowaną masę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60 minut, aż pasztet nabierze złocistego koloru.

  6. Gotowy pasztet z królika siostry Anastazji odstaw do wystudzenia.

Mam nadzieję, że ten pasztet z królika siostry Anastazji uświetni wielkanocne spotkania. Wprost wybornie smakuje z sosem tatarskim, ćwikłą z chrzanem lub domową sałatką jarzynową. Możesz także podawać je z konfiturą żurawinową wyśmienitą do mięsa. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl