W skrócie:
Królik w śmietanie siostry Anastazji – przepis na apetyczne mięso
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 2,5 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
1 królik (ok. 1,5 kg),
250 ml śmietany 30 procent,
1 szklanka bulionu drobiowego,
2 cebule,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki masła,
1 łyżka mąki pszennej,
2 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżeczka majeranku,
sól, pieprz do smaku,
natka pietruszki, koperek, szczypiorek do dekoracji.
Jak zrobić królika w śmietanie siostry Anastazji?
Sposób przygotowania:
Na początku królika dokładnie opłucz, podziel na porcje i oprósz solą oraz pieprzem.
Następnie na szerokiej patelni rozgrzej masło i obsmaż kawałki królika z każdej strony na złoty kolor.
Cebulę obierz, umyj, pokrój w pióra i posiekaj czosnek. Dodaj do królika i smaż jeszcze przez 5 minut.
Całość przełóż do garnka, dodaj bulion, liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Duś na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Śmietanę wymieszaj z mąką pszenną, wlej do garnka z królikiem i powoli wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Królika w śmietanie inspirowanego przepisem siostry Anastazji podawaj z kluskami śląskimi lub ziemniakami i tuż przed podaniem posyp świeżymi ziołami.
Mam nadzieję, że przepis na królika w śmietanie zainspirowany metodą siostry Anastazji na stale zagości w twoim repertuarze. Długo duszone mięso zabielane śmietaną posypane posiekaną natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem to znakomite danie na niedzielny obiad, święta wielkanocne lub spotkania ze znajomymi. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
