Przepyszny żurek śląski na wielkanocne śniadanie lub obiad. Gęsty, sycący i aromatyczny. Na sam zapach cieknie ślinka!

Anna Moyseowicz
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Żurek śląski to jedna z tych zup, na myśl, o której od razu można stać się głodnym! Jest sycąca, pożywna, aromatyczna i kwaskowa. Sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale też na wielkanocnym stole. Dzięki kiełbasie i boczkowi przypadnie do gustu w szczególności wielbicielom dań mięsnych. Zobacz, jak zrobić żurek śląski.

Spis treści

Przepis na żurek śląski

Liczba porcji: dla 10 osób.

Czas przygotowania: 1,5 godziny.

Stopień trudności: średni.

Żurek śląski jest potrawą z Górnego Śląska.
Żurek śląski jest potrawą z Górnego Śląska.
Andrey Zhuravlev/ Getty Images

Składniki:

  • 500 gramów wędzonych kości,

  • 500 gramów kiełbasy, na przykład śląskiej albo białej parzonej,

  • 300 gramów boczku (wędzonego lub nie),

  • 400 gramów ziemniaków,

  • 2 cebule,

  • 3 ząbki czosnku,

  • 3 marchewki,

  • 2 pietruszki,

  • mały seler,

  • por,

  • 5 suszonych grzybów,

  • sól,

  • pieprz,

  • majeranek,

  • ziele angielskie,

  • liść laurowy,

  • 4 litry wody,

  • litr zakwasu (możesz też zrobić zakwas),

  • do podania 10 jajek (jeśli planujemy po 1 na porcję).

Jak zrobić dobry śląski żurek?

Sposób przygotowania:

  1. Namocz suszone grzyby w wodzie na pół godziny, umyj je.

  2. Do garnka włóż kości i kiełbasę, dodaj przyprawy, namoczone grzyby, zalej wodą, zagotuj.

  3. W międzyczasie obierz i umyj marchewkę, pietruszkę, seler i por. Dodaj do gotującej się zupy.

  4. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Dodaj do zupy około 15 minut po dodaniu warzyw.

  5. Boczek pokrój w kostkę i usmaż na patelni. Nie potrzebujesz do tego tłuszczu, który wytopi się z boczku. Pokrój na plasterki kiełbasę i gdy boczek się roztopi, dodaj ją na patelnię.

  6. Obierz i pokrój w kostkę cebulę. Smaż całość aż do zrumienienia.

  7. Z zupy wybierz kości i warzywa. Marchewkę pokrój w plasterki, dodaj ponownie do garnka.

  8. Do zupy dodaj podsmażone mięso z cebulą.

  9. Wlej zakwas. Gotuj przez około 10 minut. Pod koniec dodaj przyprawy.

  10. Ugotuj jajka na twardo lub półtwardo, obierz, podawaj pokrojone w ćwiartki z zupą. Smacznego!

Żurek śląski a żurek wielkanocy

Choć wiele osób podczas świąt stawia na żurek postny, są też miłośnicy wersji mięsnej. Tym drugim z pewnością zasmakuje żurek śląski. To zupa pochodząca z Górnego Śląska. Różni się od „zwykłego” żurku tym, że jest zazwyczaj kwaśniejsza (między innymi przez brak dodatku śmietany), a za sprawą mięs, tłustsza. W żurku śląskim powinny się znaleźć wędzonka, kiełbasa, boczek oraz ziemniaki.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl