Spis treści
Przepis na żurek śląski
Liczba porcji: dla 10 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: średni.

Składniki:
500 gramów wędzonych kości,
500 gramów kiełbasy, na przykład śląskiej albo białej parzonej,
300 gramów boczku (wędzonego lub nie),
400 gramów ziemniaków,
2 cebule,
3 ząbki czosnku,
3 marchewki,
2 pietruszki,
mały seler,
por,
5 suszonych grzybów,
sól,
pieprz,
majeranek,
ziele angielskie,
liść laurowy,
4 litry wody,
litr zakwasu (możesz też zrobić zakwas),
do podania 10 jajek (jeśli planujemy po 1 na porcję).
Jak zrobić dobry śląski żurek?
Sposób przygotowania:
Namocz suszone grzyby w wodzie na pół godziny, umyj je.
Do garnka włóż kości i kiełbasę, dodaj przyprawy, namoczone grzyby, zalej wodą, zagotuj.
W międzyczasie obierz i umyj marchewkę, pietruszkę, seler i por. Dodaj do gotującej się zupy.
Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Dodaj do zupy około 15 minut po dodaniu warzyw.
Boczek pokrój w kostkę i usmaż na patelni. Nie potrzebujesz do tego tłuszczu, który wytopi się z boczku. Pokrój na plasterki kiełbasę i gdy boczek się roztopi, dodaj ją na patelnię.
Obierz i pokrój w kostkę cebulę. Smaż całość aż do zrumienienia.
Z zupy wybierz kości i warzywa. Marchewkę pokrój w plasterki, dodaj ponownie do garnka.
Do zupy dodaj podsmażone mięso z cebulą.
Wlej zakwas. Gotuj przez około 10 minut. Pod koniec dodaj przyprawy.
Ugotuj jajka na twardo lub półtwardo, obierz, podawaj pokrojone w ćwiartki z zupą. Smacznego!
Żurek śląski a żurek wielkanocy
Choć wiele osób podczas świąt stawia na żurek postny, są też miłośnicy wersji mięsnej. Tym drugim z pewnością zasmakuje żurek śląski. To zupa pochodząca z Górnego Śląska. Różni się od „zwykłego” żurku tym, że jest zazwyczaj kwaśniejsza (między innymi przez brak dodatku śmietany), a za sprawą mięs, tłustsza. W żurku śląskim powinny się znaleźć wędzonka, kiełbasa, boczek oraz ziemniaki.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!