Przepyszny żurek śląski na wielkanocne śniadanie lub obiad. Gęsty, sycący i aromatyczny. Na sam zapach cieknie ślinka!

Anna Moyseowicz
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Żurek śląski to jedna z tych zup, na myśl, o której od razu można stać się głodnym! Jest sycąca, pożywna, aromatyczna i kwaskowa. Sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale też na wielkanocnym stole. Dzięki kiełbasie i boczkowi przypadnie do gustu w szczególności wielbicielom dań mięsnych. Zobacz, jak zrobić żurek śląski.

Spis treści

Przepis na żurek śląski

Liczba porcji: dla 10 osób.

Czas przygotowania: 1,5 godziny.

Stopień trudności: średni.

Żurek śląski jest potrawą z Górnego Śląska.
Żurek śląski jest potrawą z Górnego Śląska.
Andrey Zhuravlev/ Getty Images

Składniki:

  • 500 gramów wędzonych kości,

  • 500 gramów kiełbasy, na przykład śląskiej albo białej parzonej,

  • 300 gramów boczku (wędzonego lub nie),

  • 400 gramów ziemniaków,

  • 2 cebule,

  • 3 ząbki czosnku,

  • 3 marchewki,

  • 2 pietruszki,

  • mały seler,

  • por,

  • 5 suszonych grzybów,

  • sól,

  • pieprz,

  • majeranek,

  • ziele angielskie,

  • liść laurowy,

  • 4 litry wody,

  • litr zakwasu (możesz też zrobić zakwas),

  • do podania 10 jajek (jeśli planujemy po 1 na porcję).

Jak zrobić dobry śląski żurek?

Sposób przygotowania:

  1. Namocz suszone grzyby w wodzie na pół godziny, umyj je.

  2. Do garnka włóż kości i kiełbasę, dodaj przyprawy, namoczone grzyby, zalej wodą, zagotuj.

  3. W międzyczasie obierz i umyj marchewkę, pietruszkę, seler i por. Dodaj do gotującej się zupy.

  4. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Dodaj do zupy około 15 minut po dodaniu warzyw.

  5. Boczek pokrój w kostkę i usmaż na patelni. Nie potrzebujesz do tego tłuszczu, który wytopi się z boczku. Pokrój na plasterki kiełbasę i gdy boczek się roztopi, dodaj ją na patelnię.

  6. Obierz i pokrój w kostkę cebulę. Smaż całość aż do zrumienienia.

  7. Z zupy wybierz kości i warzywa. Marchewkę pokrój w plasterki, dodaj ponownie do garnka.

  8. Do zupy dodaj podsmażone mięso z cebulą.

  9. Wlej zakwas. Gotuj przez około 10 minut. Pod koniec dodaj przyprawy.

  10. Ugotuj jajka na twardo lub półtwardo, obierz, podawaj pokrojone w ćwiartki z zupą. Smacznego!

Żurek śląski a żurek wielkanocy

Choć wiele osób podczas świąt stawia na żurek postny, są też miłośnicy wersji mięsnej. Tym drugim z pewnością zasmakuje żurek śląski. To zupa pochodząca z Górnego Śląska. Różni się od „zwykłego” żurku tym, że jest zazwyczaj kwaśniejsza (między innymi przez brak dodatku śmietany), a za sprawą mięs, tłustsza. W żurku śląskim powinny się znaleźć wędzonka, kiełbasa, boczek oraz ziemniaki.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Największy atak Rosji na Charków od początku wojny. Są ofiary

Największy atak Rosji na Charków od początku wojny. Są ofiary

Wystartowały KultURalia! Tak w piątek bawili się studenci w Rzeszowie

Wystartowały KultURalia! Tak w piątek bawili się studenci w Rzeszowie

Wróć na i.pl Portal i.pl