W skrócie:
Przepis na boczek pieczony w rękawie
Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 15 minut + 12 godzin marynowania + 2 godziny pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1,2 kg surowego boczku bez skóry,
5 ząbków czosnku,
2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka pieprzu,
1 łyżka majeranku,
1 łyżeczka wędzonej papryki,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
1 łyżka musztardy,
1 łyżka oleju.
Jak zrobić boczek pieczony w rękawie?
Sposób przygotowania:
Na początek czosnek przeciśnij przez praskę. W misce wymieszaj go z solą, pieprzem, papryką, majerankiem, musztardą i olejem.
Następnie boczek natrzyj dokładnie marynatą – również od strony mięsa i tłuszczu.
Zawiń szczelnie w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Jednak najlepszy efekt uzyskasz, gdy marynuje się przez całą noc.
Kolejnego dnia przełóż mięso do rękawa do pieczenia i precyzyjnie zawiąż końce.
Następnie boczek w rękawie połóż na blaszce.
Jak długo piec boczek w piekarniku w rękawie? Domowy boczek w rękawie piecz w 180°C przez 2 godziny.
Zachęcam, aby na ostatnie 15 minut rozciąć rękaw, aby boczek się przyrumienił.
Jak dobrze przyprawić surowy boczek do pieczenia?
Tradycyjny boczek pieczony w rękawie najlepiej smakuje, gdy trzymamy się klasycznego zestawu przypraw. Nie zapomnij o soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzu. Aby mięso nabrało wyrazistego smaku, natrzyj je suszonym majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem lub suszonym z torebki.
Mięso zyska dymny aromat jeśli doprawisz je słodką, wędzoną papryką. Musztarda nie tylko doda ostrego smaku, ale też pomoże zmiękczyć mięso. Możesz też eksperymentować z dodatkiem suszonej natki pietruszki lub koperku.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
