Soczysty i aromatyczny boczek pieczony z rękawa. Domowy przepis bez zbędnego zachodu. Pomysł na prostą wędlinę, którą będziesz się zajadać

Anna Daniluk
Tradycyjny boczek pieczony w rękawie zyska smak dzięki starannemu doborowi przypraw.
Tradycyjny boczek pieczony w rękawie zyska smak dzięki starannemu doborowi przypraw. photovs/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Zapomnij o suchym i twardym boczku. Ten prosty przepis na pieczenie boczku w rękawie dodaje niepowtarzalnej soczystości i głębokiego smaku bez zbędnych komplikacji. To prosty sposób na domowy przysmak, który zawsze znika z półmisków w mgnieniu oka. Podaję go na przystawkę zamiast wędliny do chleba. Taki boczek pieczony w rękawie wprost rozpływa się w ustach.

W skrócie:

Przepis na boczek pieczony w rękawie

Liczba porcji: dla 6 osób.

Czas przygotowania: 15 minut + 12 godzin marynowania + 2 godziny pieczenia.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1,2 kg surowego boczku bez skóry,

  • 5 ząbków czosnku,

  • 2 łyżeczki soli,

  • 1 łyżeczka pieprzu,

  • 1 łyżka majeranku,

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,

  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,

  • 1 łyżka musztardy,

  • 1 łyżka oleju.

Jak zrobić boczek pieczony w rękawie?

Sposób przygotowania:

  1. Na początek czosnek przeciśnij przez praskę. W misce wymieszaj go z solą, pieprzem, papryką, majerankiem, musztardą i olejem.

  2. Następnie boczek natrzyj dokładnie marynatą – również od strony mięsa i tłuszczu.

  3. Zawiń szczelnie w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Jednak najlepszy efekt uzyskasz, gdy marynuje się przez całą noc.

  4. Kolejnego dnia przełóż mięso do rękawa do pieczenia i precyzyjnie zawiąż końce.

  5. Następnie boczek w rękawie połóż na blaszce.

  6. Jak długo piec boczek w piekarniku w rękawie? Domowy boczek w rękawie piecz w 180°C przez 2 godziny.

  7. Zachęcam, aby na ostatnie 15 minut rozciąć rękaw, aby boczek się przyrumienił.

Jak dobrze przyprawić surowy boczek do pieczenia?

Tradycyjny boczek pieczony w rękawie najlepiej smakuje, gdy trzymamy się klasycznego zestawu przypraw. Nie zapomnij o soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzu. Aby mięso nabrało wyrazistego smaku, natrzyj je suszonym majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem lub suszonym z torebki.

Mięso zyska dymny aromat jeśli doprawisz je słodką, wędzoną papryką. Musztarda nie tylko doda ostrego smaku, ale też pomoże zmiękczyć mięso. Możesz też eksperymentować z dodatkiem suszonej natki pietruszki lub koperku.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl