W skrócie:
Schab pieczony w maślance – przepis na niedzielny obiad
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania: minimum 2 godziny, najlepiej całą noc.
Czas pieczenia: około 60-75 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1 kg schabu wieprzowego w jednym kawałku,
500 ml maślanki,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
skórka starta z 1/2 dużej cytryny,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
2 łyżki oleju rzepakowego.
Jak zrobić schab w maślance?
Sposób przygotowania:
Na początku zamarynuj schab. Umyj, możesz pokroić w plastry lub zostawić w całości i osusz papierowym ręcznikiem.
W miseczce wymieszaj maślankę, przeciśnięty przez praskę czosnek, startą skórkę cytrynową, tymianek, słodką paprykę, sól i pieprz. Cebulę pokrój w grube plastry.
W naczyniu lub woreczku strunowym umieść schab i plastry cebuli. Zalej przygotowaną marynatą. Upewnij się, że mięso jest całkowicie pokryte płynem.
Odstaw schab w maślance do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Im dłużej mięso się marynuje, tym będzie bardziej delikatne i aromatyczne.
Wyjmij schab z marynaty na godzinę przed planowanym pieczeniem. Cebulę zostaw do pieczenia. Osusz mięso lekko papierowym ręcznikiem.
Możesz na patelni rozgrzać olej i obsmażyć schab z każdej strony na rumiano.
Niekiedy pomijam ten krok, a mięso nadal po upieczeniu jest delikatne, choć nie rumiane.
Przełóż obsmażony schab do naczynia żaroodpornego. Podlej go resztą marynaty i dodaj plastry cebuli.
Przykryj naczynie żaroodporne pokrywką lub folią aluminiową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C z funkcją grzania góra-dół przez około 60-75 minut.
Czas pieczenia zależy od grubości mięsa.
Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę lub folię, aby schab się lekko zrumienił. Sprawdź stopień upieczenia, wbijając widelec w najgrubsze miejsce – sok powinien być przezroczysty.
Jeśli masz termometr kuchenny, wbij go w mięso i sprawdź, czy osiągnęło minimum 68°C.
Po upieczeniu wyjmij schab z piekarnika i odstaw na około 10-15 minut, aby soki w mięsie się ustabilizowały. Dzięki temu będzie jeszcze bardziej soczysty.
Schab pieczony w maślance podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z frytkami, purée ziemniaczanym lub surówką z kapusty pekińskiej.
W czym tkwi sekret schabu w maślance?
Schab pieczony to klasyka polskiej kuchni, często gości na moim stole podczas rodzinnych obiadów. Tradycyjne przepisy bywają różne, ale ten, przełamuje rutynę. Proponuję zrobić schab, który wyróżnia się niezwykłą soczystością i subtelnym aromatem. Sekret tkwi w marynacie na bazie maślanki, która nie tylko zmiękcza mięso, ale także nadaje mu wyjątkowej delikatności.
Dodatek startej skórki cytrynowej wprowadza świeżą, cytrusową nutę, która idealnie komponuje się z wieprzowiną. Nie musisz znać zaawansowanych technik kulinarnych, aby cieszyć się smakiem schabu marynowanego w maślance. Gwarantuję, że imponujący efekt zadowoli nawet wymagających smakoszy. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
