Weź schab, maślankę i cytrynę i upiecz soczyste mięso na rodzinny obiad. To danie pokochają fani wieprzowiny. Marynata to majstersztyk

Anna Daniluk
Domowy schab pieczony w maślance smakuje wybornie jako danie główne lub jako wędlina na kanapki.
Domowy schab pieczony w maślance smakuje wybornie jako danie główne lub jako wędlina na kanapki. photohomepage/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Masz ochotę na soczysty pieczyste, który zachwyci smakiem i prostotą przygotowania? Ten przepis na schab marynowany w maślance z dodatkiem świeżej skórki cytrynowej to idealne rozwiązanie. Maślanka sprawia, że mięso jest niezwykle kruche, apetyczne i delikatne, a cytrynowa nuta dodaje mu orzeźwiającego charakteru.

W skrócie:

Schab pieczony w maślance – przepis na niedzielny obiad

Liczba porcji: dla 4-6 osób.

Czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania: minimum 2 godziny, najlepiej całą noc.

Czas pieczenia: około 60-75 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego w jednym kawałku,

  • 500 ml maślanki,

  • 1 duża cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • skórka starta z 1/2 dużej cytryny,

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,

  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,

  • 2 łyżki oleju rzepakowego.

Jak zrobić schab w maślance?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku zamarynuj schab. Umyj, możesz pokroić w plastry lub zostawić w całości i osusz papierowym ręcznikiem.

  2. W miseczce wymieszaj maślankę, przeciśnięty przez praskę czosnek, startą skórkę cytrynową, tymianek, słodką paprykę, sól i pieprz. Cebulę pokrój w grube plastry.

  3. W naczyniu lub woreczku strunowym umieść schab i plastry cebuli. Zalej przygotowaną marynatą. Upewnij się, że mięso jest całkowicie pokryte płynem.

  4. Odstaw schab w maślance do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Im dłużej mięso się marynuje, tym będzie bardziej delikatne i aromatyczne.

  5. Wyjmij schab z marynaty na godzinę przed planowanym pieczeniem. Cebulę zostaw do pieczenia. Osusz mięso lekko papierowym ręcznikiem.

  6. Możesz na patelni rozgrzać olej i obsmażyć schab z każdej strony na rumiano.

  7. Niekiedy pomijam ten krok, a mięso nadal po upieczeniu jest delikatne, choć nie rumiane.

  8. Przełóż obsmażony schab do naczynia żaroodpornego. Podlej go resztą marynaty i dodaj plastry cebuli.

  9. Przykryj naczynie żaroodporne pokrywką lub folią aluminiową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C z funkcją grzania góra-dół przez około 60-75 minut.

  10. Czas pieczenia zależy od grubości mięsa.

  11. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę lub folię, aby schab się lekko zrumienił. Sprawdź stopień upieczenia, wbijając widelec w najgrubsze miejsce – sok powinien być przezroczysty.

  12. Jeśli masz termometr kuchenny, wbij go w mięso i sprawdź, czy osiągnęło minimum 68°C.

  13. Po upieczeniu wyjmij schab z piekarnika i odstaw na około 10-15 minut, aby soki w mięsie się ustabilizowały. Dzięki temu będzie jeszcze bardziej soczysty.

  14. Schab pieczony w maślance podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z frytkami, purée ziemniaczanym lub surówką z kapusty pekińskiej.

W czym tkwi sekret schabu w maślance?

Schab pieczony to klasyka polskiej kuchni, często gości na moim stole podczas rodzinnych obiadów. Tradycyjne przepisy bywają różne, ale ten, przełamuje rutynę. Proponuję zrobić schab, który wyróżnia się niezwykłą soczystością i subtelnym aromatem. Sekret tkwi w marynacie na bazie maślanki, która nie tylko zmiękcza mięso, ale także nadaje mu wyjątkowej delikatności.

Dodatek startej skórki cytrynowej wprowadza świeżą, cytrusową nutę, która idealnie komponuje się z wieprzowiną. Nie musisz znać zaawansowanych technik kulinarnych, aby cieszyć się smakiem schabu marynowanego w maślance. Gwarantuję, że imponujący efekt zadowoli nawet wymagających smakoszy. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl