Aromat, który uwiedzie twoich gości. Sekret smaku pieczonej jagnięciny tkwi w ziołach. Tak upieczona będzie nieziemsko soczysta

Anna Daniluk
Na odświętny obiad możesz podać soczystą pieczoną jagnięcinę z warzywami.
Na odświętny obiad możesz podać soczystą pieczoną jagnięcinę z warzywami. Getty Images/BURCU ATALAY TANKUT/zdjęcie ilustracyjne
Pamiętam swoje pierwsze próby z przyrządzeniem jagnięciny. Nie jest to łatwo dostępne mięso, więc tym bardziej, chcę wydobyć z niej to, co najlepsze. Ten przepis sprawił, że jagnięcina jest jednym z moich ulubionych dań. Jego sekretem jest cierpliwe marynowanie w rozmarynie i powolne pieczenie. Przekonaj się, jakie jest pyszne.

W skrócie:

Jagnięcina pieczona – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 20 minut + 2 godziny pieczenia.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 1,2-1,5 kg udźca jagnięcego z kością lub golonki,

  • 4 ząbki czosnku,

  • 2 gałązki świeżego rozmarynu,

  • 1 łyżeczka soli morskiej,

  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • 1 łyżeczka musztardy dijon,

  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina,

  • 1 cebula,

  • 1 marchewka,

  • 1 korzeń pietruszki.

Jak zrobić jagnięcinę pieczoną z warzywami?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku jagnięcinę wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Powinna nabrać temperatury pokojowej.

  2. Marynata do jagnięciny: natrzyj mięso solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem i rozmarynem. Dodaj oliwę oraz musztardę i delikatnie wmasuj wszystko w mięso.

  3. Jagnięcinę odstaw na godzinę, aby mogła przejść smakiem marynaty. Możesz też zrobić to dzień wcześniej i wyjąć z ją z lodówki, aby nabrała temperatury pokojowej przed pieczeniem.

  4. Obierz warzywa i pokrój w grube plastry. Ułóż je na dnie naczynia żaroodpornego.

  5. Na warzywach połóż mięso i podlej czerwonym winem. Przykryj naczynie folią aluminiową lub pokrywką.

  6. Udziec jagnięcy piecz w 160°C przez około 2 godziny. Pod koniec odkryj, by mięso się przyrumieniło.

  7. Po upieczeniu pozwól jagnięcinie pieczonej z warzywami odpocząć 10 minut przed pokrojeniem, aby wszystkie soki zdążyły się uspokoić.

Niech ten przepis na pieczoną jagnięcinę z rozmarynem i czosnkiem uświetni wyjątkowe okazje. Efektem jest mięso o niezwykłej delikatności, które rozpływa się w ustach, a aromat rozmarynu i czosnku zapadnie w pamięć na długo. To idealna propozycja na wyjątkowy rodzinny obiad lub romantyczną kolację we dwoje. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl