W skrócie:
Jagnięcina pieczona – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut + 2 godziny pieczenia.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
1,2-1,5 kg udźca jagnięcego z kością lub golonki,
4 ząbki czosnku,
2 gałązki świeżego rozmarynu,
1 łyżeczka soli morskiej,
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka musztardy dijon,
100 ml czerwonego wytrawnego wina,
1 cebula,
1 marchewka,
1 korzeń pietruszki.
Jak zrobić jagnięcinę pieczoną z warzywami?
Sposób przygotowania:
Na początku jagnięcinę wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Powinna nabrać temperatury pokojowej.
Marynata do jagnięciny: natrzyj mięso solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem i rozmarynem. Dodaj oliwę oraz musztardę i delikatnie wmasuj wszystko w mięso.
Jagnięcinę odstaw na godzinę, aby mogła przejść smakiem marynaty. Możesz też zrobić to dzień wcześniej i wyjąć z ją z lodówki, aby nabrała temperatury pokojowej przed pieczeniem.
Obierz warzywa i pokrój w grube plastry. Ułóż je na dnie naczynia żaroodpornego.
Na warzywach połóż mięso i podlej czerwonym winem. Przykryj naczynie folią aluminiową lub pokrywką.
Udziec jagnięcy piecz w 160°C przez około 2 godziny. Pod koniec odkryj, by mięso się przyrumieniło.
Po upieczeniu pozwól jagnięcinie pieczonej z warzywami odpocząć 10 minut przed pokrojeniem, aby wszystkie soki zdążyły się uspokoić.
Niech ten przepis na pieczoną jagnięcinę z rozmarynem i czosnkiem uświetni wyjątkowe okazje. Efektem jest mięso o niezwykłej delikatności, które rozpływa się w ustach, a aromat rozmarynu i czosnku zapadnie w pamięć na długo. To idealna propozycja na wyjątkowy rodzinny obiad lub romantyczną kolację we dwoje. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
