Spis treści
Masz ochotę na powiew świeżości w swojej kuchni? W takim razie koupes jest idealnym przepisem dla ciebie. To niewielkie kotleciki w chrupiącej panierce przygotowanej m.in. z kaszy bulgur. Podczas mojego pobytu na Cyprze to lokalne danie przypadło do gustu najmłodszym uczestnikom wycieczki. Dzieci sięgały po nie chętniej niż po nuggetsy!
Koupes przygotowuje się zazwyczaj z mięsem mielonym – najczęściej wieprzowym, ale może być także wołowina lub jagnięcina. Pysznie smakuje również z innym nadzieniem np. warzywnym lub grzybowym. Farsz musi być dobrze doprawiony cebulą i pietruszką. Pamiętaj, żeby ciasto na panierkę przygotować trzy godziny przed planowanym smażeniem kotlecików.
Koupes – minikotleciki z mięsa mielonego na każdą okazję
Czas przygotowania: 60 minut + 3 godziny
Porcja: 30 sztuk
Poziom trudności: średnio trudne
Składniki panierki:
ok. 500-600 g bardzo drobnej kaszy bulgur,
2 kopiaste łyżki mąki pszennej,
1 litr wrzącej wody,
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
2 łyżki oliwy z oliwek.
Dodatkowo: olej słonecznikowy do smażenia.
Składniki nadzienia:
500g mięsa mielonego (można je zastąpić drobno posiekanymi grzybami lub podsmażonymi warzywami),
2 średniej wielkości cebule,
8 łyżek oliwy do smażenia,
3/4 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
sól i pieprz do smaku.
Opcjonalnie: czosnek, kolendra.
Przepis na koupes z mięsem mielonym
W dużej misce mieszam kaszę bulgur z przyprawami i oliwą z oliwek, a następnie wlewam wrzącą wodę i roztrzepuję widelcem. Od razu przykrywam szczelnie folią. Odstawiam na ok. 3 godziny.
W międzyczasie smażę mięso mielone na średnim ogniu z około 4 łyżkami oliwy z oliwek i przekładam do miski.
Na kolejnych 4 łyżkach oliwy podsmażam posiekaną drobno cebulę aż zmięknie i dodaję ją do mięsa. Jeśli używam czosnku, podsmażam go razem z cebulą.
Na patelni łączę cebulę z mięsem i doprawiam. Duszę jeszcze przez kilka minut, na koniec dodając posiekaną natkę pietruszki, jeżeli chcesz dodać świeżą kolendrę, to jest ten moment. Zostawiam do przestygnięcia.
Kiedy mięso jest gotowe i minęły już trzy godziny od wymieszania ciasta, dodaję mąkę do masy z kaszą bulgur i wyrabiam ciasto aż będzie miękkie i lepkie. Może to zająć nawet pół godziny. Możesz dodać kilka łyżek ciepłej wody, aby je wyrobić.
Mokrymi dłońmi nabieram kulkę ciasta wielkości orzecha włoskiego i formuję ją na kształt cylindra, następnie mokrym palcem robię w niej dziurkę i obracam, aby ciasto było jak najcieńsze.
Łyżeczką nakładam porcję farszu do środka, delikatnie dociskając je trzonkiem, pozostawiając miejsce na zaklejenie.
Dodaję kroplę wody na ciasto i zaklejam.
Kiedy przygotuję już wszystkie kotleciki, rozgrzewam na głębokiej patelni olej słonecznikowy – musi być go tyle, aby przykrył całe koupes.
Delikatnie wkładam kotleciki na patelnię i smażę ok. 4 minut, aż będą złote.
Wykładam na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Jak podawać koupes?
Ten przysmak bywa jedzony zarówno na śniadanie, jako przekąska w ciągu dnia, jak i jako część półmiska meze. To także hit cypryjskich imprez. W zależności od pory dnia możesz podawać koupes solo, z sałatką lub np. z frytkami, ale zawsze z dużą ilością świeżego soku z cytryny.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
