Kotlety mielone po cypryjsku. Cała twoja rodzina pokocha koupes! Dzieci zajadają się tą mięsną przekąską

Marta Siesicka-Osiak
Koupes to świetna alternatywa dla tradycyjnych mielonych lub nuggetsów.
Koupes to świetna alternatywa dla tradycyjnych mielonych lub nuggetsów. hija/GettyImages
Kotlety mielone to jeden z ulubionych obiadów Polaków. Dziś mam dla ciebie pomysł na przygotowanie ich w sposób inny niż zwykle. Co powiesz na cypryjskie koupes? To chrupiące, pyszne minikotleciki, popularne na Cyprze jako tzw. street-food. Ich przyrządzenie zajmuje nieco czasu, ale gwarantuję ci, że warto go poświęcić, żeby cieszyć się ich obłędnym smakiem.

Spis treści

Masz ochotę na powiew świeżości w swojej kuchni? W takim razie koupes jest idealnym przepisem dla ciebie. To niewielkie kotleciki w chrupiącej panierce przygotowanej m.in. z kaszy bulgur. Podczas mojego pobytu na Cyprze to lokalne danie przypadło do gustu najmłodszym uczestnikom wycieczki. Dzieci sięgały po nie chętniej niż po nuggetsy!

Koupes przygotowuje się zazwyczaj z mięsem mielonym – najczęściej wieprzowym, ale może być także wołowina lub jagnięcina. Pysznie smakuje również z innym nadzieniem np. warzywnym lub grzybowym. Farsz musi być dobrze doprawiony cebulą i pietruszką. Pamiętaj, żeby ciasto na panierkę przygotować trzy godziny przed planowanym smażeniem kotlecików.

Koupes – minikotleciki z mięsa mielonego na każdą okazję

Czas przygotowania: 60 minut + 3 godziny

Porcja: 30 sztuk

Poziom trudności: średnio trudne

Składniki panierki:

  • ok. 500-600 g bardzo drobnej kaszy bulgur,

  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej,

  • 1 litr wrzącej wody,

  • 1 łyżeczka soli,

  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Dodatkowo: olej słonecznikowy do smażenia.

Składniki nadzienia:

  • 500g mięsa mielonego (można je zastąpić drobno posiekanymi grzybami lub podsmażonymi warzywami),  

  • 2 średniej wielkości cebule,

  • 8 łyżek oliwy do smażenia,

  • 3/4 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki,

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,

  • sól i pieprz do smaku.

Opcjonalnie: czosnek, kolendra.

Przepis na koupes z mięsem mielonym

  1. W dużej misce mieszam kaszę bulgur z przyprawami i oliwą z oliwek, a następnie wlewam wrzącą wodę i roztrzepuję widelcem. Od razu przykrywam szczelnie folią. Odstawiam na ok. 3 godziny.

  2. W międzyczasie smażę mięso mielone na średnim ogniu z około 4 łyżkami oliwy z oliwek i przekładam do miski.

  3. Na kolejnych 4 łyżkach oliwy podsmażam posiekaną drobno cebulę aż zmięknie i dodaję ją do mięsa. Jeśli używam czosnku, podsmażam go razem z cebulą.

  4. Na patelni łączę cebulę z mięsem i doprawiam. Duszę jeszcze przez kilka minut, na koniec dodając posiekaną natkę pietruszki, jeżeli chcesz dodać świeżą kolendrę, to jest ten moment. Zostawiam do przestygnięcia.

  5. Kiedy mięso jest gotowe i minęły już trzy godziny od wymieszania ciasta, dodaję mąkę do masy z kaszą bulgur i wyrabiam ciasto aż będzie miękkie i lepkie. Może to zająć nawet pół godziny. Możesz dodać kilka łyżek ciepłej wody, aby je wyrobić.

  6. Mokrymi dłońmi nabieram kulkę ciasta wielkości orzecha włoskiego i formuję ją na kształt cylindra, następnie mokrym palcem robię w niej dziurkę i obracam, aby ciasto było jak najcieńsze.

  7. Łyżeczką nakładam porcję farszu do środka, delikatnie dociskając je trzonkiem, pozostawiając miejsce na zaklejenie.

  8. Dodaję kroplę wody na ciasto i zaklejam.

  9. Kiedy przygotuję już wszystkie kotleciki, rozgrzewam na głębokiej patelni olej słonecznikowy – musi być go tyle, aby przykrył całe koupes.

  10. Delikatnie wkładam kotleciki na patelnię i smażę ok. 4 minut, aż będą złote.

  11. Wykładam na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Jak podawać koupes?

Ten przysmak bywa jedzony zarówno na śniadanie, jako przekąska w ciągu dnia, jak i jako część półmiska meze. To także hit cypryjskich imprez. W zależności od pory dnia możesz podawać koupes solo, z sałatką lub np. z frytkami, ale zawsze z dużą ilością świeżego soku z cytryny.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl