W skrócie:
Biała kiełbasa pieczona w cebuli i musztardzie — przepis na Wielkanoc
Liczba porcji: dla 2-3 osób.
Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
4-5 sztuk białej surowej kiełbasy,
2 duże cebule,
3 łyżki ulubionej musztardy dijon,
1 łyżka oleju rzepakowego,
1 łyżeczka suszonego majeranek lub tymianek,
szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu.
Jak zrobić białą kiełbasę w cebuli z musztardą?
Sposób przygotowania:
Na początku cebule obierz i pokrój w cienkie plasterki lub półksiężyce. Możesz to zrobić przy pomocy szatkownicy typu mandolina.
Następnie na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż się zeszkli i lekko zrumieni (około 10-15 minut).
W naczyniu żaroodpornym ułóż białą kiełbasę.
Posmaruj kiełbasę hojnie musztardą z każdej strony.
Na wierzchu kiełbasy rozłóż podsmażoną cebulę.
Posyp po wierzchu suszonym majerankiem lub tymiankiem, dopraw szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu. Zwróć uwagę, że musztarda jest już ostra, więc nie przesadź z dodaniem czarnego pieprzu.
Wstaw naczynie do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30 minut, aż kiełbasa będzie rumiana, a cebula nabierze głębokiego, karmelowego koloru.
Taka pieczona biała kiełbasa to sposób na obłędnie pyszne danie z trzech łatwo dostępnych składników. Słodycz karmelizowanej cebuli idealnie komponuje się z ostrzejszą musztardą, która podkreśla smak tradycyjnej wędliny. To idealna propozycja na śniadanie wielkanocne, szybki obiad w świątecznym tygodniu lub nieformalne biesiadowanie z przyjaciółmi. Tak dobra, że trudno się od niej oderwać.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
