Niebanalna pieczona biała kiełbasa w karmelizowanej cebuli i pikantnej musztardzie. Poznaj aromatyczną ucztę prosto z piekarnika

Anna Daniluk
Smakowita biała kiełbasa pieczona w cebuli z musztardą to prosty, szybki i smaczny obiad na Wielkanoc.
Smakowita biała kiełbasa pieczona w cebuli z musztardą to prosty, szybki i smaczny obiad na Wielkanoc. gbh007/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Znudziła ci się biała kiełbasa z wody, która kojarzona jest z Wielkanocą? Tym razem zachęcam do zrobienia pieczonej białej kiełbasy z chrupiącą cebulką i intensywną w smaku musztardą. To danie, które przygotujesz bez ceregieli. Przekonaj się, że jej potencjał kulinarny jest znacznie większy.

W skrócie:

Biała kiełbasa pieczona w cebuli i musztardzie — przepis na Wielkanoc

Liczba porcji: dla 2-3 osób.

Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut pieczenia.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4-5 sztuk białej surowej kiełbasy,

  • 2 duże cebule,

  • 3 łyżki ulubionej musztardy dijon,

  • 1 łyżka oleju rzepakowego,

  • 1 łyżeczka suszonego majeranek lub tymianek,

  • szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu.

Jak zrobić białą kiełbasę w cebuli z musztardą?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku cebule obierz i pokrój w cienkie plasterki lub półksiężyce. Możesz to zrobić przy pomocy szatkownicy typu mandolina.

  2. Następnie na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż się zeszkli i lekko zrumieni (około 10-15 minut).

  3. W naczyniu żaroodpornym ułóż białą kiełbasę.

  4. Posmaruj kiełbasę hojnie musztardą z każdej strony.

  5. Na wierzchu kiełbasy rozłóż podsmażoną cebulę.

  6. Posyp po wierzchu suszonym majerankiem lub tymiankiem, dopraw szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu. Zwróć uwagę, że musztarda jest już ostra, więc nie przesadź z dodaniem czarnego pieprzu.

  7. Wstaw naczynie do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30 minut, aż kiełbasa będzie rumiana, a cebula nabierze głębokiego, karmelowego koloru.

Taka pieczona biała kiełbasa to sposób na obłędnie pyszne danie z trzech łatwo dostępnych składników. Słodycz karmelizowanej cebuli idealnie komponuje się z ostrzejszą musztardą, która podkreśla smak tradycyjnej wędliny. To idealna propozycja na śniadanie wielkanocne, szybki obiad w świątecznym tygodniu lub nieformalne biesiadowanie z przyjaciółmi. Tak dobra, że trudno się od niej oderwać.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl